21 °C Budapest
Street with high apartment buildings in Budapest. Cars parked on either side of the street. The buildings in the distance are hazy.

30 millió alatt lakás Budapesten? Nem lehetetlen: itt a legfrissebb kínálat

2024. január 15. 11:35

Az elmúlt egy év során nem igazán ingatlanár-emelkedésről szóltak a hírek és a szakemberek beszámolói, ezért érdemes lehet megvizsgálni, hogy a tavalyival azonos “minimum összegért” idén mit lehet kapni a budapesti ingatlanpiacon, és összevetni a tavalyi helyzettel. Amennyiben a külső pesti kerületeket vizsgáljuk meg, akkor azt látjuk, hogy a panellakásoknál elsősorban a 18-27 négyzetméteres garzonlakások kerülnek most be a 30 millió forint alatti kategóriába - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy komolyabb áresés nem történt az elmúlt egy év során, ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a hirdetési árakban ma már általánosan benne van egy 10-15 százalékos alku lehetősége.

Alkuval pedig már a másfél szobás panelek is közelítenek a 30 milliós határhoz, sőt néha a nagyobb, 50-60 négyzetméteres, 1+2 félszobás lakások is becsúsznak olykor a 30 millió forint alatti kategóriába. Igaz, ilyen árral legfeljebb csak a nagy lakótelepeken lévő,  erősen elhanyagolt lakásoknál lehet találkozni, és ott is ritkán. A helyzet egyébként tavaly is hasonló volt a paneleknél: a Havanna vagy Lakatos lakótelepek esetében ugyanezen árakról és paraméterekről számolt be az ingatlanközvetítő. Tehát, ha nem is csökkentek látványosan az árak, emelkedés sem következett már be.

A paneleken kívül a többlakásos, udvari ingatlanok kerülhetnek még be ebbe az árkategóriába a kerületben. Az árak 15 millió forinttól indulnak, és minél több lakás található egy udvarban, annál olcsóbb az adott ingatlan - tette hozzá Rácz Gyula László. Megemlítette a 30-45 négyzetméteres, egy vagy kétszobás, korszerűsítést igénylő házrészeket is, melyek szintén ebbe az árkategóriába tartoznak, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy az ár csökkenésével a minőség is romlik.

Ha Budapesten kívül nézünk körül, akkor a délkeleti agglomerációban akár már 2-3-4 szobás családi házakat is találhatunk ilyen összegért, azonban itt is együtt jár az ár a minőséggel. Vagyis egy 30 milliós családi ház a pesti agglomerációban jelentős korszerűsítést igényel műszakilag és esztétikailag is - tette hozzá. Tavaly ilyenkor viszont nem igazán lehetett 30 millió alatti összegért családi házat vásárolni a pesti agglomerációban, legalábbis Rácz Gyula László akkor úgy nyilatkozott, hogy legfeljebb csak egy házrészt tudnánk venni ennyiért, itt tehát mintha csökkenés következett volna be.

A pesti belső kerületekben alapvetően a garzonok közül válogathatunk 30 millió forintig. Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a VI. kerületben 19-24 millió forint közötti összegekért apró lakások, illetve szuterének kaphatóak átlagos, közepes állapotban. 24-30 millióért kisebb, egyszobás lakásokat már találhatunk, melyek általában galériázottak.

A VII. kerületben az előbbinél majdnem kétszer akkora választékkal találkozunk ebben az árkategóriában, de itt is egyszobás, galériázott lakásokból áll a kínálat, igaz 30 millióért már találhatunk szépen felújított ingatlanokat is, de természetesen lokációtól is függ az ár.

A VIII. kerületben még az előbbinél is kétszer szélesebb a kínálat: 10-20 millió forint közötti áron vehetünk már felújított egyszobásokat, igaz ezek elhelyezkedése “nem a legjobb”.

20-30 millió forint között nagyobb, kétszobás lakásokat is kaphatunk, illetve kedveltebb részeken 30-40 négyzetméteres lakásokat. A helyzet egyébként nem sokat változott az egy évvel korábbihoz, ugyanis akkor arról számolt be Garaba Gergely, hogy a kevésbé felkapott VIII. kerületi lokációkban akár már felújított 50 négyzetméteres lakásokra is rábukkanhatunk 30 millióért.

Végül, a IX. kerületben a VI. kerületihez hasonlóan szűkös kínálattal találkozhatunk, és azzal, hogy 20 millió forint alatt szinte csak milliós négyzetméteráron kaphatók apró egyszobások, illetve szuterénlakások. 20-30 millió közé becsúsznak a közepes állapotú, nagyobb egyszobások, 30 millió forint felé közelítve már jobb lokációkban. A IX. kerület kapcsán úgy tűnik, mintha tavaly még jobb áron tudtunk volna vásárolni, ugyanis a szakértő akkor még arról beszélt, hogy  a kerületben 55 négyzetméteres, egy plusz két félszobás panellakásokat vehetünk 30 millióért, sőt 40-45 négyzetméteres, szépen felújított téglalakásokat is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a budai oldalon nézünk körül és a hirdetési árakat tekintjük, akkor nemigen lehet most 30 millió forint alatt “normális” ingatlannal találkozni a bel-budai vagy észak-budai kerületekben. Legfeljebb néhány szuterénlakás, vagyis vizesedő, sötét alagsori lakás kerül be ebbe a kategóriába, illetve más olyan ingatlanok, melyekkel valamilyen egyéb, komolyabb probléma merül fel - jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan I., II., III. és XII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A hirdetési árakat böngészve egymillió forint alatti négyzetméterárak gyakorlatilag nem léteznek ezekben a kerületekben, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban nagy változások következtek be az ingatlanpiacon. Ezekről a változásokról azonban nem voltak hajlandóak tudomást venni az ingatlantulajdonosok, így jellemzően kitartják az árakat.

Viszont, ha valós, eladási árakról van szó, akkor már változik a kép, ugyanis a szakértő megfigyelései szerint az említett, egymillió forint feletti hirdetési árakon nem nagyon vásárolnak a vevők, legfeljebb abban az esetben, ha valóban jó helyen lévő, jó adottságokkal rendelkező ingatlanról van szó.

Ez is az oka annak, hogy egy évvel ezelőtt gyakorlatilag ugyanilyen helyzetet festett le, vagyis, hogy 30 millió forint alatt a lakáscélra jól használható, nagyobb problémáktól mentes, költözhető ingatlanok kínálata elenyésző, és ezek is mind 23-24 négyzetméteres, kicsi garzonok, azaz egymillió forintos négyzetméterárakon kínálják őket. Ugyanebbe az árkategóriába tartoztak az egyszobás panelek is, vagy a legolcsóbb, teljesen felújítandó kétszobás panelek a III. kerületben, azonban a kínálat rendkívül szűkös volt.

Ez alapján tehát azt lehet látni, hogy a bel-budai és észak-budai kerületekben gyakorlatilag nem történt változás a hirdetési árakban, illetve az is egyértelmű, hogy rendkívül szerény továbbra is a kereslet, így a tulajdonosok által elképzelt árakon a legritkább esetben van csak vevő az ingatlanokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem