Prágai lövöldözés: a fegyvertilalom és a fémdetektor nem akadály egy merénylőnek

Prágai lövöldözés: a fegyvertilalom és a fémdetektor nem akadály egy merénylőnek

2023. december 28. 21:32

A fémdetektorok felszerelése és ellenőrző pontok kialakítása jelentős kiadásokkal járna, és az elvárt hatás helyett inkább akadályokat jelentene a mindennapi életben - fejtette ki a karácsony előtt, Csehországban történt lövöldözés kapcsán javasolt óvintézkedésekkel kapcsolatban egy helyi rendőrségi szakértő.

Korlátok, ajtóra szerelt fémdetektorok, fegyvertartási tilalom vagy a fegyverviselési engedéllyel rendelkezők számára előírt pszichológiai tesztek sem tartanák vissza az olyan tömeggyilkosokat, mint amilyen a december 21-i prágai mészárlás elkövetője volt - nyilatkozta Pavel Cerny rendőrségi oktató, hozzátéve: ez az ember bevásárlóközpontban, sportlétesítményben vagy a metróban is lecsapna. 

A szakember az egyetemi támadás miatt felvetett biztonsági óvintézkedésekkel kapcsolatban a CTK hírügynökségnek kifejtette, fémdetektorok felszerelése és ellenőrző pontok kialakítása jelentős kiadásokkal járna, és az elvárt hatás helyett inkább akadályokat jelentene a mindennapi életben. Egy iskolai gondnok pedig, ahelyett, hogy feltartóztatná a támadót, annak első áldozatává válna. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenőrző pontoknál kialakult sorok a támadó célpontjaivá válhatnak. A diákok petíciójában javasolt fegyvertartási tilalommal kapcsolatban kifejtette: meglátása szerint a civilekre kivetett tilalom nem vezethet megoldáshoz.

Ha az illető nem jutott volna legális úton lőfegyverhez, akkor a támadást valami mással követte volna el

- mondta, felidézve az 1975-ben halálra ítélt és kivégzett tömeggyilkos, Olga Hepnarová esetét, aki 1973-ban furgonjával egy villamosmegállónál várakozó tömegbe hajtott, miután rájött, hogy nem tud fegyverhez jutni.
Cerny elmondta, hogy biztonsági korlátok és fegyvertartási tilalom helyett az emberek képzésekkel és gyakorlatokkal való felkészítése lehet hatásos módszer a hasonló fenyegetések ellen. Ezeknek a védelmi előírásoknak tartalmazniuk kell, hogyan ismerheti fel valaki azt, hogy veszélybe került, hogyan tudja értesíteni erről a biztonsági erőket, és hogyan kell felkészülnie az érkezésükre - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Meglátása szerint egy olyan rendszer bevezetése is hasznos lenne, amely adott esetben egy instrukciókkal ellátott figyelmeztetést küldene mobileszközökre egy meghatározott területen belül.

A szolgálaton kívüli rendőrök is fontos szerepet tölthetnének be az ilyen támadások kivédésében, amennyiben újból engedélyt kapnának szolgálati fegyverük viselésére munkaidejük után - tette hozzá, nehezményezve, hogy az egyetemi lövöldözéshez elsőként kiérkező rendőröknek nem állt rendelkezésükre megfelelő lőfegyver a gyilkos elleni fellépéshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem