MTI/EPA/Martin Divisek

Lövöldözés Prága belvárosában: 15-en meghaltak, rengeteg a sebesült - itt vannak a friss részletek

MTI
2023. december 21. 16:40
Frissítve: 2023. december 21. 20:42

 Lőfegyveres incidens történt csütörtökön a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren, többen életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek - közölte a rendőrség, amely szerint egy támadó volt, akit ártalmatlanítottak. Már összesen 15 halottról szólnak a beszámolók.

A helyszínre nagyszámú rendőrt riasztottak. A rendőrség arra kéri a prágaiakat, hogy ha lehet, kerüljék el a környéket, az ott lakók pedig ne hagyják el otthonukat. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint diákok feltett kézzel léptek ki az épületből annak kiürítése közben.

A legfrissebb rendőrségi hírek szerint 15-en meghaltak a lövöldözésben, 24-en megsebesültek -  írja az BBC.  A fegyveres a prágai Károly Egyetem bölcsészkarának hallgatója volt - tették hozzá. A hivatalos cseh közlés szerint mostanra a támadót is likvidálták - erről már a Telegraph ír. 

A fegyveres egy 24 éves férfi volt, aki egy Prágától 21 km-re (13 m) lévő faluból származott. A rendőrség szerint a gyanúsított édesapját a mai nap folyamán holtan találták.

 

Petr Pavel, a Cseh Köztársaság elnöke az alábbi közleményben reagált a Facebookon:

Megdöbbentek a Károly Egyetem Filozófiai Karán történt események. Mély sajnálatomat és részvétemet szeretném kifejezni a lövöldözés áldozatai családtagjainak és hozzátartozóinak. Szeretném megköszönni a polgároknak, hogy tiszteletben tartották a rendvédelmi hatóság utasításait és a maximális együttműködtek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Petr Fiala, a cseh miniszterelnök pedig így reagált az eseményekre:

A Prágai Filozófiai Karon történt tragikus események miatt lemondtam az olmützi munkaprogramot, és visszamegyek Prágába. Kapcsolatban vagyok a belügyminiszterrel és a rendőrséggel. Kérek minden állampolgárt, hogy tartsa tiszteletben a katasztrófavédelem ajánlásait.

A lapok azt is írják, hogy a fegyveres bűncselekmények viszonylag ritkák a Cseh Köztársaságban. 2019 decemberében egy 42 éves fegyveres megölt hat embert a kelet-csehországi Ostrava város kórházi várótermében, majd elmenekült és agyonlőtte magát - közölte a rendőrség. 2015-ben pedig egy férfi nyolc embert agyonlőtt, majd magával is végzett egy Uhersky Brodban található étteremben.

MTI/AP/Petr David Josek
MTI/AP/Petr David Josek
MTI/EPA/Martin Divisek
MTI/EPA/Martin Divisek
MTI/EPA/Martin Divisek
MTI/EPA/Martin Divisek

Címlapkép: MTI/EPA/Martin Divisek

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm