Low shot of puddle whilst it rains with city traffic

Sokkoló jelentés a magyar éjszakákról: itt már tízezrek félnek az utcára menni sötétedés után

2023. november 9. 13:02

Miközben 2022-ben lakosságarányosan még Budapesten érezték legnagyobb biztonságban magukat az emberek, addigra 2023-ban ezt már a községekben élő magyarok tudhatják inkább magukénak. A fővárosban ugyanis 8 százalékpontost csökkenést mértek az idei évben. Ez viszont még így is azt jelenti, hogy bármilyen településtípusról legyen is szó Magyarországon, 10-ből legalább 8 ember inkább biztonságban érzi magát sötétedés után az utcákon, mint nem.

Összességében csökkent azoknak a magyaroknak az aránya, akik inkább biztonságban érzik magukat lakóhelyük közterületein sötétedés után – derült ki a KSH friss statisztikáiból. Miközben 2022-ben a lakosság 85 százaléka vélekedett úgy, hogy inkább biztonságos sötétedés után az utcán lenni, addig 2023-ra ez az arány 83,6 százalékra csökkent. A mostani arány ráadásul kisebb a 2021-es adatnál is, akkor a lakosság 84,7 százaléka vélekedett így.

A visszaesés oka pedig egyértelműen az, hogy Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken vagy megyei jogú városokban markánsan visszaesett a lakosság közbiztonságba vetett hite. A legnagyobb csökkenést Budapest produkálta, itt 86 százalékról 78 százalékra esett azok aránya, akik inkább biztonságban érzik magukat sötétedés után a közterületeken, míg a megyeszékhelyeken vagy a megyei jogú városokban 85,7 százalékról 83,8 százalékra esett vissza az arány.

Érdekesség ugyanakkor, hogy míg Magyarország nagyvárosaiban csökkent a lakosság közbiztonság-érzete, addig a kisebb városokban, illetve községekben éppen ellenkezőleg, nőtt. A városokban például 84,4 százalékról 84,8 százalékra, míg a községekben a lakosság 84,6 százaléka helyett immáron 85,4 százalékuk érzi inkább biztonságban magát sötétedés után az utcákon. Érdemes megjegyezi, hogy utóbbi adat bár a 2022-esnél magasabb, ám 2021-esnél alacsonyabb, miközben a városokban folyamatosan emelkedik a lakosság biztonságérzete.

Mi történt az évek során?

Az adatokat elemezve érdemes kitekinteni az elmúlt évek történéseire. A változások mértéke ugyanis igencsak vegyes képet mutat. Olyannyira, hogy míg 2023-ban messze Budapesten voltak arányaiban a legtöbb azok, akik inkább nem érezték biztonságban magukat sötétedés után az utcákon, addig 2022-ben pont, hogy a magyar fővárost ítélték arányaiban a legbiztonságosabbnak a lakók. Akkor ugyanis a lakosság 86 százaléka érezte úgy, hogy inkább biztonságban érzik magukat sötétben az utcákon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ehhez képest 2021-ben bőven a községekben élő magyarok vélték úgy, hogy inkább biztonságos sötétben az utcára lépni. Ekkor ott a lakossági arányszám 86 százalékos volt, miközben Budapesten például csak 84,9 százalék. Az elmúlt évek adatait megnézve tehát azt mondhatjuk, hogy 2021-2022-ben a lakosság egészét tekintve, éljen bármilyen típusú településen is, 10-ből legalább 8-an inkább biztonságban éreztek magukat sötétedés után a közterületeken. 2023-ban azonban jelentős váltás történt, az arányszám Budapest esetében beesett 80 százalék alá, igaz a zuhanás csak 78 százalékig történt. Persze ez is tetemes, hiszen míg

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem