Young businesswoman sitting on couch and working on laptop computer. Female working at home using laptop.

Milliókat bukhat, aki így adja most ki a lakását: apróságnak tűnik, de óriási értéke van

2023. szeptember 20. 09:11

Egy jól berendezett lakás jóval többet érhet az ingatlanpiacon, a dizájnnak egyértelműen szerepe van az értéknövelésben. Papp Linda építészmérnök a Világgazdaságnak azt mondta, növeli az ingatlan értékét, ezáltal az elkérhető bérleti díjat is egy minőségi felújítás, ami kapósabbá teszi az adott lakást, amely az átlagnál gyorsabban el- és kiadható. A szakértő szerint a lakásbérbeadási piac épp felpörgőben van a megdrágult lakáshitelek miatt.

A növekvő külföldi vendégéjszakák száma miatt a budapesti Airbnb-lakások iránti kereslet is élénkül, vagyis a minőségi lakásfelújítások, a belsőépítészeti átalakítások és a dizájntermékek iránti érdeklődés korántsem nullázódott le - írja a lap. A valós piaci példák szerint egy nemrég 55 millió forintért, azaz egymilliós négyzetméteráron megvásárolt, 55 négyzetméteres, XI. kerületi lakás felújítására és berendezésére 15 millió forintot költött egy befektető, akinek az összességében 70 millió forintos befektetése egy körülbelül 85 millió forintért eladható ingatlant eredményezett. A minőségi felújítás és az egyedi ötletekkel különlegessé formált dizájn miatt ezt a lakást azonnal bérbe is adták havi 320 ezer forint plusz rezsiért, miközben ugyanennek a lakásnak az alacsony minőségű vagy középszerű felújítása esetén várhatóan 260-280 ezer forintos bérleti díj lett volna elérhető.

A szakértő szerint a korszerűtlen és lelakott, rossz lakás ráadásul rossz bérlőt vonz, aki nem fizet időre, a kauciót nem tudja egyben letenni, a viselkedése is problémás, vagyis olyan, akitől minden bérbeadó joggal tart – fogalmazott Papp Linda. Az építészmérnök-belsőépítész ugyanakkor leszögezte: a jó dizájn és a jó lokáció önmagában is minőségi ugrás, és más bérlői piacra enged benevezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem