18 °C Budapest
Lightning in a rain at hilly landscape, Hungary

Még nincs vége: pokoli, piros fokozatú gigavihar csaphat le ezekben a megyékben szombaton

2023. augusztus 5. 12:03

Szombaton délelőtt átmenetileg kevesebb helyen fordulhat elő (többnyire nem heves) zivatar, miközben a Dunántúl nagyobb részén nyugat felől lassan stabilizálódik a légkör, ezért az időszak alatt Nyugat-Magyarországon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Duna vonalában, illetve attól keletre azonban délutántól ismét egyre nagyobb számban alakulnak ki - délről észak, északkelet felé haladó - zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. Kiterjedt zivatartevékenység valószínű újra, amely az éjszaka folyamán várhatóan fokozatosan átterjed az északkeleti tájakra is. A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti. A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90-110 km/h) és nagyobb méretű jég (~3-5, akár >5 cm) is előfordulhat.

Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt > 50-70 mm), illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a délutáni, valamint az éjszakai órákban. Erre a legnagyobb esély a középső tájakon, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik. Lehetnek olyan területek, ahol a havi országos átlagos csapadékmennyiségnél (~60 mm) is több hullhat 24 óra alatt.

Elsősorban a mai nap második felében ismét van esély a legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok előfordulására! Erre nagyobb esély a legfrissebb számítások alapján a Dél-Alföldön és a középső vidékeken mutatkozik - hívták fel a figyelmet.

  • A Nyugat-Dunántúlon zivatartól függetlenül ma és holnap is összegyűlhet tartós esőből lokálisan 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség.
  • Ma még a Dél-Alföldön kevés helyen 25 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, vasárnap azonban ott is mindenütt jelentősen felfrissül az idő.

Vasárnap reggel, délelőtt a kiterjedtebb zivatartevékenység súlypontja egyre inkább az északkeleti területekre tevődik át, főként Borsodban, Szabolcsban még előfordulhat akár hevesebb zivatar is erősen viharos széllökések (> 90 km/h), felhőszakadás (> 25-40 mm) kíséretében, esetleg jégeső is lehet. Kisebb számban, de a nap hátralévő részében továbbra is kialakulhat zivatar arrafelé, emellett főként a délnyugati tájakon van esély dörgésre, villámlásra. A heves zivatarok esélye azonban jelentősen csökken a nap második felében.

Kiadták a riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt erre a napra 10 - Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés - megyében másodfokú riasztást adott ki zivatar és felhőszakadás miatt is! Ez azt jelenti, hogy hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is! Ráadásul az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Minden más megyében elsőfokú riasztás van érvényben!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala területén citromriasztást adta ki az eső miatt a felhőszakadáson és zivataron túl is, mert az előrejelzések alapján 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat!

Ha mindez nem lenne elég, Csongrád-Csanádban és Békésben még magas hőmérsékletre is figyelmeztetnek, a heves zivatar és felhőszakadás dacára a napi középhőmérséklet 25 °C felett alakulhat.

Vasárnap továbbáll a zivatar, de még nem hagyja el az országot. Borsodban és Szabolcsban még mindig másodfokú riasztás lesz érvényben zivatarveszély, és elsőfokú fehőszakadás miatt. Ezeken túl Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyék kivételével citrom riasztás lesz érvényben zivatar miatt az egész országban. Elsőfokú riasztás lesz felhőszakadás miatt is az egész Tiszántúlon, Duna-Tisza közben és Komárom-Eszergom valamint Fejér megyékben. Továbbá 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat Vasban és Zalában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem