17 °C Budapest
Large white sink with running water tap in a airy, light, home kitchen environment.

Súlyos tízezreket spórolhatsz a rezsin ezzel az egyszerű trükkel: mindenkinek működik

2023. július 26. 17:01

Idén már a hővihar fogalma is bekerült a nyelvünkbe és egyre gyakrabban hallunk vízkorlátozásról. Ezek a szavak nem csupán új kifejezések, hanem figyelmeztető jelek is, melyek arra hívják fel a figyelmünket, hogy a nyári hőség és a vízhiány egyre nagyobb kihívást jelentenek nem csak a világon, de Magyarországon is. A víz, mint életünk egyik alapvető forrása egyre értékesebbé válik, ezért a háztartásokban is egyre fontosabb a felesleges vízfelhasználás és a pazarlás csökkentése.

Szinte bele sem gondolunk, de ha nem zárjuk el a vizet fogmosás közben, akár 3 litert is elfolyathatunk – teljesen feleslegesen. Érdemes ilyenkor elgondolkozni azon, mi mit tehetünk. A Wienerberger összegyűjtött 4+1 lehetőséget, amivel mindannyian hozzájárulhatunk a fenntartható vízgazdálkodáshoz. Így nem csak a bolygónkat védjük, de a vízszámla is kisebb lehet a végén.

1. Kis lépésekben a tudatos vízhasználat felé

A tudatos vízhasználat nem feltétlenül igényel extra beruházást, mindennapi szokásaink átalakítása már önmagában is hatalmas hatással lehet a vízfogyasztásunkra. Tartsuk szem előtt, hogy minden változás kicsiben kezdődik. Első lépésként próbáljunk meg tudatosan bánni a vízzel, például zárjuk el a csapot fogmosás közben, használjunk fogmosáshoz poharat, és csak akkor indítsuk el a mosógépet vagy a mosogatógépet, ha tényleg tele van. A napi tisztálkodáshoz válasszuk inkább a zuhanyzást, hiszen a kád méretétől függően akár száz liter vízre is szükség lehet, ezzel szemben tusolásnál csak 30-40 litert használunk el. Feltéve, ha nem órákon keresztül állunk a zuhany alatt.

2. Nemcsak időt, vizet is megtakaríthatunk velük

Sok háztartási eszköz, mint például a mosógép, mosogatógép, vagy akár a zuhanyfej is, rendelkezik víztakarékos funkcióval. Mosogatógép vásárlásnál törekedjünk arra, hogy ne csak az energiafogyasztást, hanem a vízfelhasználási értéket is figyeljük. Számítások szerint egy családi étkezés utáni hagyományos mosogatásra 40-50 liter vízre is szükség lehet, míg egy mosogatógép kevesebb, mint tíz litert használ fel erre a célra. Az ilyen eszközök használata nem csak a bolygónknak tesz jót, de a vízszámlánknak is.

3. Esővíz gyűjtése

Ezen a nyáron eddig bőven kijutott csapadékból és a hűvösebb időből. Az esővíz igazi kincs, és tökéletesen alkalmas a növények öntözésére vagy akár autómosásra is, ráadásul a gyűjtéséhez elég egy hordó, vagy bármilyen edény a teraszon. Ez a módszer nemcsak a vízfogyasztást csökkenti, de a környezetet is kíméli, hiszen az esővíz használata csökkenti a talajvíz kimerülését. A locsolást is érdemes hajnalra, vagy estére időzíteni, mert ilyenkor nem párolog el gyorsan a víz, hanem valóban a növények táplálását szolgálja.

4. Csöpögő csapok javítása

Megdöbbentő, de egy csöpögő csap akár 15 liter vizet is elpazarolhat naponta. Ez a mennyiség egy év alatt több mint 5.000 liter, ami egy átlagos háztartás vízfogyasztásának jelentős részét adja. Ha észrevesszük, hogy csöpög a csap, érdemes mielőbb megjavíttatani, ezzel is csökkentve a vízpazarlást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

+1: Egy építkezés is lehet víztakarékos

Bár az építőipar továbbra sem a legnagyobb vízfelhasználó, mégis jelentős mennyiségű vizet fogyaszt. Szerencsére azonban léteznek már rendkívül könnyen hozzáférhető és használható környezetbarát megoldások is. A Porotherm Rapid falazási technológia lehetővé teszi, hogy sokkal, akár 98%-kal kevesebb víz felhasználásával építkezzünk. Ez nem csak víztakarékos, de időt és pénzt is megtakaríthatunk, hiszen a falazás gyorsabb és kevesebb alapanyagot igényel. Míg a hagyományos technológiával egy átlagos méretű, 100 négyzetméteres családi ház falazásához 4200 liter vízre van szükség, a Porotherm Rapid Dryfix ragasztóhab használata esetén ez mindössze 8 liter. Így a vízhasználat szinte teljes elhagyásával az építtetők óriási lépést tehetnek a környezettudatos kivitelezés felé.

Összefoglalva, a vízpazarlás csökkentése mindenki számára elérhető, csak egy kis odafigyelést és tudatosságot igényel. A fent említett ötletekkel mindannyian hozzájárulhatunk a fenntartható vízgazdálkodáshoz, hiszen a vízhiány és a hőség kihívásai nem csak a mi, de a következő generációk életét is befolyásolják. Legyünk tudatosak, és tegyünk lépéseket együtt a változásért!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem