13 °C Budapest
Budapest Hungary May 28 2018 : Panoramic view of Budapest. Historical city view from the Castle District. Many buildings, artworks are listed by UNESCO as a World Heritage site, and was first completed in 1265. Panoramic Image.

Indulhat a roham ezekért az agglomerációs házakért: jócskán befékezett az áremelkedés

2023. június 29. 14:02

Enyhült az ingatlanok áremelkedése a fővárosi agglomeráció egyik legmegfizethetőbb részén idén, ennek ellenére már a délkeleti szektorban is meghaladta az 500 ezer forintot az átlagos négyzetméterár. A szektor tranzakcióinak közel fele, 44%-a Gyálon és Gyömrőn zárult a Duna House adatai alapján. A területen Gyálon történt a legnagyobb áremelkedés, a legjelentősebb arányban Gyömrőn váltak kedvezőbbé a négyzetméterárak tavalyhoz képest. Az átlagos ingatlanra fordított összeg Vecsésen volt a legtöbb, 75,2 millió forint.

A budapesti agglomerációs övezet 6 szektora közül a délkeleti szektor az, ahol az egyik legkedvezőbb négyzetméteráron vásárolhatott az utóbbi években ingatlant, aki a főváros vonzáskörzetét preferálta. A többi szektorhoz képest elérhetőbb ár a keresleten is nyomot hagyott, a területen található települések az évek során egyre vonzóbbak lettek a Budapest közelében letelepedők körében. A pandémia átformálta a vásárlói szokásokat, előtérbe kerültek a kertes családi házak, így a járvány berobbanásának éve óta 1,6%-kal gyarapodott a szektor állandó lakosainak száma. A legnagyobb mértékű 3,7%-os növekedést Gyömrő lakosságán mutatják az adatok. Alsónémedit is sokan választották, itt volt a második legjelentősebb az állandó lakosok számának emelkedése (2,8%), ugyanakkor például Maglódon 0,2%-kal csökkent a lakosok száma 2023-ra.

„A 2022-es év értékesítési adataihoz képest idén más szektorokkal ellentétben árcsökkenés helyett átlagosan 2%-os, további áremelkedés zajlott le a fővárosi agglomeráció délkeleti szektorában.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A drágulás következtében így már az egyik legmegfizethetőbb fővárosi agglomerációs szektorban is meghaladja az 500 ezer Ft/m2-es átlagos árat az otthonteremtés. A délkeleti szektorba költözők az idei év első öt hónapjának tranzakciói alapján már 511 ezer forintot meghaladó átlagos négyzetméteráron vásárolhattak maguknak otthont. A fő vásárlói motiváció a nagyobba költözés volt, az érdeklődés középpontjában a 100 négyzetméter körüli családi házak álltak, amelyekre átlagosan 54,5 millió forintot költöttek a vevők.

Négyzetméterárak tekintetében a 2022-es év jelentette a csúcsot, 2020-hoz képest Alsónémedin és Gyálon emelkedett a legerősebb mértékben az átlagos négyzetméterár. A településeket külön vizsgálva a 2023-as év Gyál kivételével mindenhol árcsökkenést vagy stagnálást hozott a tavalyi árakhoz képest. „Azok a vásárlók, akik az energiaárak és az üzemanyagköltségek drágulása ellenére továbbra is az agglomerációs területeken vásárolnának, a délkeleti szektorban 412-617 ezer forint közötti négyzetméterárral kalkulálhatnak” – folytatta a szakértő.

Az idei évben Gyálon lett a legköltségesebb az otthonteremtés, az ingatlanra fordított átlagos összeg megközelítette a 70 millió forintot. Üllőn, Maglódon és Vecsésen stagnáló árakkal találkozhatnak a vevők, utóbbinál költöttek ingatlanra a legtöbbet, 75,2 millió forintot átlagosan. A legjelentősebb enyhülést Gyömrőn mutatták a 2023-as értékesítési adatok, a csökkenés által így ez lett a legalacsonyabb négyzetméterárakkal rendelkező település a szektorban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm