22 °C Budapest
Typical old panel apartment with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo

Ennyivel többe kerül egy felújított panel: valóban érdemes rászánni a pénzt?

2023. június 16. 14:29

Csökkentek az ingatlanvásárlók igényei a fővárosban, ahol a nagyon jó állapotú otthonok helyett májusban már az eladások közel felében megelégedtek a jó állapottal is.  A jelentősebb árcsökkenés elmaradása és a nehezített hitelfelvétel miatt azok a vevők, akik már nem tudják vagy nem akarják halogatni a vásárlást, a kedvezőbb ár reményében egyre inkább kénytelenek megbarátkozni lakástípustól függően akár a kevésbé jó, csupán lakható állapotú ingatlanokkal.

A szegmens alakulásával együtt a vevői preferenciák szempontjából is elérkezett a trendforduló az ingatlanpiacon. Mindamellett, hogy a vásárlók jóval megfontoltabbak és egyre alaposabban megvizsgálják az ingatlanok energetikai jellemzőit, vélhetően a várt, nagyobb mértékű árcsökkenés elmaradása miatt mégis kénytelenek voltak lejjebb adni az igényeikből a fővárosban. „A korábbiakkal ellentétben ugyanis a vevői kereslet középpontjába a nagyon jó állapotúak helyett a jó állapotú ingatlanok kerültek, a budapesti tranzakciók közel fele, 47%-a tartozott ebbe a kategóriába a 2023 májusában zárult eladások között.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A Duna House Barométer 2022-es adatai alapján az éves átlagot tekintve közel azonos arányban szerződtek jó (35%) és nagyon jó állapotú ingatlanra (36%) a vásárlók, a minőségi preferencia megoszlása a lakható és a felújítandó állapotú ingatlanok között pedig 21 és 8% volt. A nagyon jó minőségi kategóriába tartozó otthonok a tavalyi év során 31-44%-os arányban szerepeltek az eladások között és 7 alkalommal számítottak a legkelendőbb típusnak. A nagyon jó állapotúak legjelentősebb, 44%-os többségét a 2022 januári eladásokat vizsgálva mutatták az adatok, amihez képest a cég közreműködésével zárult májusi adásvételekben 20 százalékponttal, 24%-ra csökkent ezeknek az ingatlanoknak az előfordulása. „Fokozódott azonban a jó állapotúak népszerűsége, a 2022 áprilisában mért legmagasabb, 41%-os aránynál is 6 százalékponttal többen szerződtek ilyen típusú otthonra 2023 májusában.” – tette hozzá a szakértő.

Különbözik a vevői preferencia azonban attól függően, hogy milyen típusú ingatlant keresnek az érdeklődők, ezért érdemes lakástípusonként is megvizsgálni az adatokat. A téglaépítésű lakások között az áremelkedés ellenére továbbra is a nagyon jó kategória a nyerő a vásárlók körében, az idei évben eladott téglalakások 38%-a tartozott ebbe a kategóriába Budapesten. Átlagosan 1,1 millió forintért lehet ilyen minőségű, esztétikai felújítás nélkül is költözhető téglaépítésű lakáshoz jutni a fővárosban, ami az azonos állapotúak tavalyi, átlagos négyzetméterárához képest 11%-os drágulást mutat. Aki megelégszik a jó állapotú téglalakásokkal az a nagyon jó állapotúakénál 21%-kal kedvezőbb áron, átlagosan 889 ezer forintért találhat ilyet a kínálatban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A budapesti családi házat vásárlók 39%-os többséggel már a lakható kategóriával is megbarátkoznak, holott 2022-ben még 37%-kal a jó állapotúakra volt a legerősebb igény. A nagyon jó állapotért közel 660 ezer forintos négyzetméterárat, a jóért 8 százalékkal csekélyebb, közel 610 ezer Ft/m2-t, a lakható állapotért azonban mindössze 532 ezer forintot kell fizetni idén négyzetméterenként, ami a nagyon jó állapotúak négyzetméteráránál 19%-kal kedvezőbb összeg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem