20 °C Budapest
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: te nehogy elkövesd ezt az alapvető hibát

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: te nehogy elkövesd ezt az alapvető hibát

2023. június 13. 19:30

A nyári szünidő indulása jó alkalom lehet a zsebpénz bevezetésére. A saját költőpénz régóta bevált eszköz arra, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan kell bánni a pénzzel. Nem véletlen, hogy a magyar szülők többsége, tízből nyolc akár rendszeresen, akár alkalomszerűen, de ad gyerekének zsebpénzt. De mire folyik el a kisebb-nagyobb összeg? Tippjeinkkel segítünk, hogyan taníthatjuk meg gyermekünket a tudatosabb költésre.

A pénzügyi edukációt, a pénzügyek tudatos kezelésének tanítását nem lehet elég korán kezdeni, és mi más lenne erre jobb eszköz, mint a zsebpénz? Ha saját pénzével gazdálkodhat a gyerek, akkor biztos, hogy később magabiztosabban használja az olyan alapvető pénzügyi eszközöket és fogalmakat, mint a számlavezetés, a bankkártya, vagy a készpénz használatával járó költségek – mondta el Gémes Zita, az Erste lakossági számlatermékekért felelős vezetője.

Segít az egyszerű zsebpénz formula

De mikor érdemes elkezdeni zsebpénzt adni, és mennyit? Egy egyszerű képlet segíthet az összeg meghatározásában: a kisebbeknél heti 100-150 forint az életkorral megszorozva jó kiindulási alap lehet, míg a tinédzsereknél havi 800 és 1500 forint és az életkor szorzata lehet iránymutató. Tehát egy hatéves gyerek esetében heti 600-900 forint, egy 14 évesnél havi 11 200-21 000 forint.

Az Erste felmérése szerint tíz szülőből nyolc ad zsebpénzt a gyerekének. A szülők fele rendszeresen, további közel egyharmaduk alkalmanként, konkrét dologra – általában iskolás kortól. Az összeg az életkor növekedésével emelkedik: a 6-15 éveseket nevelő szülőknek csak a 11 százaléka ad nagyobb zsebpénzt, 10-24 ezer forintot havonta, míg a 16-18 közötti fiatalok szüleinek viszont már a 36 százaléka. A többiek rendszerint szerényebb összeget szánnak erre a célra.

A zsebpénzben azonban nem az összeg a legfontosabb, hanem az, ahogyan adjuk. A gyerekek és a fiatalok első „fizetése” bevezetést jelent a pénzügyek világába, vagyis kiváló oktatási segédeszköz lehet – hangsúlyozza Gémes Zita, aki szerint egyre több szülő ismeri fel a pénzügyi edukáció jelentőségét a zsebpénzben.

Ezt mutatja az is, hogy mind kisebb korban nyitnak saját számlát a gyereknek a szülők, hogy megtanítsák a banki eszközök használatára. A banknál a 6-24 éves korosztály számára nyitott számlák száma tavaly 10 százalékkal nőtt, ám a 14 évnél fiatalabbak számára nyitott számláké több mint a háromszorosára emelkedett. Ma már természetes, hogy a gyerekek gyorsan meg is tanulják a digitális fizetőeszközök használatát.

A bank szakértői kilenc pontban gyűjtötték össze azokat a tippeket, amelyekkel a zsebpénz eszköz lehet a pénzügyi tudatosság kialakításában.

1. Vakációra vagy iskolára hangolva

A gyerekek számára talán a két legmeghatározóbb dátum egy évben az őszi iskolakezdés, valamint a nyári vakáció indulása. Ez a két időszak jó alkalom lehet a zsebpénz bevezetésére. Ha már a gyerek tud írni és olvasni, biztonsággal számolni, lassan rendelkezhet saját megtakarítással is. A nyári vakáció illetve a szeptemberi iskolakezdés időszaka jó alkalom a zsebpénz összegének – életkorhoz igazított – emelésére is

2. Adjunk szabad kezet!

Ahhoz, hogy tanuljanak, a gyerekeknek maguknak kell eldönteniük, hogyan költik el zsebpénzüket. Ez sokszor megrémítheti a szülőket, így világos határt kell szabni: mindaddig a gyerekek döntenek, amíg nem ártanak maguknak. A bank felmérése szerint a magyar szülők többsége e szerint jár el: az általános iskolások 54 százaléka teljesen szabadon, további 28 százalék pedig szabadon, de a szülők által meghatározott keretek között költhet. A nagyobbaknál, a 16-18 éveseknél 81 százalék költ arra, amire csak szeretne, míg 12 százalék arra, amit a szülők szabályai megengednek.

3. Rendszeresen és időben

A megbízhatóság fontos szempont: a gyerek így tanulja meg, hogy az üzlet az üzlet, vagyis, hogy a megállapodásokat be kell tartani. A szakértők szerint 12 éves korig jó ötlet a heti fizetés, amit ezt követően érdemes havira váltani. Ha eddigre még nincs saját folyószámlája a gyereknek, akkor már mindenképp érdemes nyitni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Nincs előleg és nincs több

Mindenkinek meg kell tanulnia, hogy addig nyújtózkodhat, amíg a takaró ér, még ha ez nem is mindig könnyű. Van, hogy elfogy a pénz, és van, hogy kevés – nem mindig lehet azonnal elérni, amire épp vágyunk. Ennek a felismerése fontos előfeltétele a sikeres pénzkezelésnek.

5. Nem jár pénz a házimunkáért

A házimunkából a család összes tagjának illik részt vállalni. Nem kell fizetni azért, ha a gyerek leviszi a szemetet, elmosogat, vagy máshogy segít a napi háztartási munkában. Ám, ha a megszokotton túlmutató házimunkát végez, a személyes erőfeszítés jutalmazható. A pluszmunkával hamarabb elérhetőek a pénzügyi célok.

6. Nincs büntetés zsebpénzzel

A zsebpénz teljesítménytől függetlenül jár. Nem szabad a jutalmazás vagy a büntetés eszközévé degradálni a gyerek fizetését azzal, hogy a jó jegyekért adunk pénzt, a rosszak miatt pedig megvonjuk. Így a zsebpénz elveszíti egy fontos funkcióját: nem neveli önállóságra a gyereket. A rosszul viselkedő gyereknek is jár a zsebpénz, ám ha mondjuk szándékosan rontott el valamit, akkor a kárt megtérítheti a saját vagyonából.

7. Mutassunk jó példát

Ahogy más területen, úgy a pénzügyek kezelésében is azt veszik át a gyerekek, amit otthon látnak. Így érdemes jó példával elől járni, például a megtakarítások területén. A kisebbeknél a megtakarítás előnyeiről szóló mesék is hasznosak lehetnek, mint a Tücsök és hangya.

8. A zsebpénz nem uzsonnára kell

A zsebpénz nem az alapvető szükségletek ellátására való, vagyis nem ebből kell fizetni a gyereknek a tanszereket, a finomságokat az iskola büféjéből vagy a ruháját. Ha a gyerek maga vásárolja meg ezeket a dolgokat, akkor arra külön pénzt kell adni. Érdemes ilyenkor megcímkézni, miért nagyobb a zsebpénz: a mobilegyenlegre vagy tanszerekre mennyit kap. Fontos, hogy megbeszéljük vele a lehetőségeket, de hagyjuk dönteni. Így, ha sikerül spórolnia, akkor másra költhet többet, de ha drágább cuccot szeretne, akkor be kell szállnia a költségekbe. Ez arra is jó megoldás, ha elveszít, vagy szándékosan tesz tönkre valamit, amit pótolni kell, vagy ha egy nagyon drága ruhára vágyik – ilyenkor kiveheti a részét a költségekből.

9. A zsebpénz igazodjon az anyagi helyzethez

A zsebpénznek illeszkednie kell a háztartás költségvetéséhez – vagyis ne költekezzünk erőfeszítésen felül, akkor sem, ha a gyerekről van szó. Anyagilag nehéz időkben ez jelentheti azt is, hogy sajnos nemet kell mondani a zsebpénz emelésére. „Fontos, hogy beszélgessünk a gyerekkel a zsebpénz összegéről, és ezt elhelyezzük a háztartás költségvetésében” – emeli ki Gémes Zita, aki szerint a pénzügyi edukáció terén a magyar szülőknek is van még dolguk. A bank felmérésében ugyanis a válaszadók alig több mint fele nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen ellenőrzi gyermeke költéseit, és beszél is csemetéjével a pénzügyekről. Még kevesebben vannak, akik úgy gondolják, pontosan tudják, mire is költ a csemetéjük.

+1 Próbálkozzunk digitálisan

A bankszámlát és a bankkártya használatát érdemes megismertetni a gyerekekkel. Ez nem kerül sokba. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem