11 °C Budapest
One of the most alergic plants. (Ambrosia artemisiifolia)

Indul a bírságszezon, sokkoló csekket kaphatnak a magyar háztulajok: csak így lehet megúszni

2023. május 9. 10:03

2022-ben 57 estben bírságoltak meg belterületi ingatlantulajdonosokat a parlagfű miatt, a Nébih közlése szerint a legmagasabb büntetés összege 50 000 forint volt, összesen 2 627 000 forintnyi csekket osztottak ki országszerte a belterületeken. A hatóság azt elárulta a Pénzcentrumnak, hogy külterületen 2022-ben 1394 db bírsághatározatot adtak ki az illetékes szakemberek, összesen 71 253 000 forint értékben.

Tavaly 57 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt - tudta meg a hatóságtól a Pénzcentrum. Összességében 2 627 000 forint büntetést szabott ki a hatóság a gyomnövény miatt a belterületeken, azaz egy átlagos büntetés kb. 46 ezer forintot tett ki. A Nébih közlése szerint a legmagasabb bírság összege belterületen 50 000 forint volt 2022-ben.

A 2022-ben jóval nagyobb razzia volt, mint egy évvel korábban: ugyanis 2021-ben a Nébih korábbi közlése szerint belterületen 27 esetben büntettek a parlagfű miatt. Összességében 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki a belterületi ingatlanok tulajdonosai között. 2020-ban belterületen viszont 116 növényvédelmi bírságot szabtak ki, összesen 8 493 000 forint értékben.

De visszatérve a friss adatokra: külterületen 2022-ben 1394 db bírsághatározatot adtak ki az illetékes szakemberek, összesen 71 253 000 forint értékben. A legmagasabb összeg 1,5 millió forintos volt. Arra a kérdésünkre, hogy mit mutatnak a statisztikák, hogy alakult a parlagfűvel fertőzött területek aránya az országban, a Nébih azt válaszolta, hogy

A parlagfű megjelenése és elterjedése nem egy állandó értéket mutat, hanem térben és időben dinamikusan változik, a terület hasznosításától és az adott év időjárásától függően. 2022-ben országosan nagy különbséget figyeltünk meg a parlagfű nagyságában és a fertőzöttség mértékében, elsősorban a csapadék mennyiségének alakulása miatt. Az aszállyal sújtott területeken a parlagfű sem tudott olyan mértékben felszaporodni, mint a korábbi években, ezért ezeken a területeken kevesebb esetben indult hatósági eljárás. Ugyanakkor a bejelentett területek nagysága – különösen a belterületet érintően – nő, mivel a lakosság egyre gyakrabban használja a Parlagfű Bejelentő Rendszert. A belterületen lévő eljárások száma 2022-ben csaknem duplájára emelkedett a 2021. évhez képest, azonban ezek száma még így sem tekinthető számottevőnek.

Megkérdeztük a hatóságtól, hogy mire számítanak 2023-ban, a hőség és az aszály kedvezett-e a gyomnövény terjedésének? Mint írták, nem akarnak jóslásokba bocsátkozni, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja a növény fejlődését.

Annyit megjegyeznénk, hogy a parlagfű rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez: magjai a talajban hosszú ideig megőrzik csírázóképességüket. A téma kapcsán figyelmébe ajánljuk a Nébih https://portal.nebih.gov.hu/parlagfu aloldalát. Itt június elejétől október végéig kéthetente közzétesszük az országos parlagfű helyzetképet, melynek segítségével tájékozódhatnak az aktuális parlagfű-helyzetről Magyarországon

- tették hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem őshonos, agresszívan terjed

A parlagfű Magyarországon nem őshonos növény, csak a múlt század 40-es éveinek a közepén kezdett el robbanásszerűen terjedni, elsősorban a gabonaszállító útvonalak mentén. Mára az egész ország területén megtalálható a mezőgazdasági területeken, illetve műveletlen parlagokon, romtalajokon. A rohamos terjedéssel párhuzamosan megnőtt az allergiások száma is: mára nem túlzás azt mondani, hogy több százezer magyar életét keserati meg a gyomnövény.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végégig folyamatosan fenntartani.

Ám a jogszabály 2019-ben változott, a földtulajdonosok e kötelezettsége már nemcsak július 1-jétől áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt. 

Azzal szemben, aki elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, növényvédelmi bírságot kell kiszabni, melynek mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel borítottság mértéke határozza meg - 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben az adott földhasználó 3 éven belül ismételten elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, a növényvédelmi bírságot a másfélszeresére kell emelni. A hatósági eljárás során felmerült költségeket és a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a földhasználónak kell megfizetnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem