26 °C Budapest
Close up picture of modern family house in Budapest, Hungary - luxurious neighborhood

Mi folyik az ingatlanpiacon? 1,5 millió forintot is elkérnek négyzetméterenként ebben a kerületben

2023. március 27. 18:32

A várakozásokkal ellentétben az idei évben sem állt meg az ingatlanárak emelkedése a főváros III. kerületében. Az otthonteremtésre fordított összeg kerületi átlaga csaknem 76 millió forintra nőtt, az idei adatok alapján Óbuda-Békásmegyer kerületi négyzetméterárai pedig 2021-hez képest 20%-os eltérést mutatnak. Az idei első negyedévben eladott új lakások átlagos négyzetméterára közel másfél millió forint volt, ami 2021 azonos időszakához képest 50%-os növekedést jelent.

Óbuda-Békásmegyer a főváros egészét tekintve a harmadik, a budai oldalon pedig a legnagyobb területű kerület. Lakosságszáma a 2022-es adatok szerint meghaladta a 124 ezret, ezzel a második legnépesebb kerület Budapesten.

„Kiemelkedő lakosságszáma ellenére a fővárosi kerületek közötti érdeklődést vizsgáló felmérés alapján mindössze a középmezőnyben helyezkedik el a III. kerület. 2021 év elején az ötödik legkeresettebb lokáció volt, azonban 2022 során többnyire a 9-11. helyen végzett csupán, leszámítva 2022 decemberét, amikor az eddigi legmagasabb, 14,4%-os arányban jelölték meg preferált területként a kerületet, ezzel hatodikként végzett a sorban.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A kerületben értékesített ingatlanok között a legnagyobb arányban (42%) a házgyári lakások szerepeltek. 12%-kal több rezsivédett panellakás cserélt gazdát tavaly, mint 2021-ben. Az ingatlanközvetítő 2022-es adatai alapján a Bécsi úti lakótelepi lakásokért 850, a békásmegyeri panelekért pedig 705 ezer forintos átlagos négyzetméterárat fizettek a vevők. A fővárosi lakótelepek között a legnagyobb áremelkedést (54%) a Bécsi úti tranzakciók mutatták 2021-hez képest tavaly.

A rezsicsökkentés eltörlésének hatása ebben a kerületben is érzékelhető, hiszen óbudai családi házra csekélyebb, 11%-os arányban szerződtek tavaly a vevők. Az újépítésű otthonok iránti kereslet azonban nem apadt, ehhez mérten a fejlesztők is igyekeznek kielégíteni a vevői igényeket, ugyanis a 2023 első negyedévében meghirdetett projektek lakásainak száma a kerületben meghaladta az 1500-at, ezzel az újépítésű ingatlanok kínálatát tekintve az ötödik leggazdagabb kerület lett Angyalföld, Újbuda, Ferencváros és Józsefváros után. A keresletnek megfelelően a négyzetméterárak is emelkedtek, az újépítésű négyzetméterárakat vizsgálva a fővárosi kerületek között a III. kerület a középmezőnyben helyezkedik el. A 2023 első negyedévében értékesített újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára meghaladta az 1,4 millió forintot, ami 2021 azonos időszakához képest 50%-os növekedést jelent, az eddigi adatok szerint a vevők új lakásra átlagosan 110 millió forint körüli összeget költöttek idén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kerület adta lehetőségeknek köszönhetően a jelenlegi fejlesztések között vannak központi lokációban elhelyezkedő ingatlanok, illetve a csendesebb, zöldebb környezetet keresők is megtalálhatják az igényeiknek megfelelő új otthont. Az érdeklődők kifejezetten keresik a saját kertrésszel vagy nagy terasszal rendelkező lakásokat. Jó példa erre akár saját használatra, akár befektetésként a csillaghegyi Forest Hill lakópark, ahol a 40 négyzetméteres stúdiólakásoktól egészen a 100 négyzetméteres panorámás luxuslakásig tudnak válogatni a vevők.

A kerületben számottevő, 20%-os volt 2022 során a befektetési célú vásárlások aránya, emellett azonban a tranzakciók 24%-ban a nagyobb ingatlanba költözés adta a vevők motivációját. Jelentős, 13%-os volt az első lakásukra szerződő fiatalok aránya is Óbudán

 – tette hozzá a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem