money

Újabb brutális különadót vetett ki a kormány: jöhetnek a kényszerpihenők ezekben a gyárakban

2023. február 21. 09:28

Elsősorban a külföldi tégla- és cserépgyártókra is lecsapott a kormány egy 90 százalékos büntetőadóval – írja a Telex.

A portál emlékeztet, váratlanul, a 39/2023. (II. 16.) kormányrendeletben, ami a gazdaság újraindítása érdekében fizetendő kiegészítő bányajáradékról szóló 404/2021. (VII. 8.) kormányrendelet módosítása, azt mondja ki, hogy a kerámia építőanyagok 2020. januári árához mérten fix szorzókkal meghatározott ár fölött 90 százalékos bányajáradékot kell fizetni a gyártóknak. Ez a Telex szerint egyértelműen olyan intézkedés, ami elsősorban a téglásokat és a cserepeseket sújtja: nevezetesen a Wienerberger, a Lasselsberger (Zalakerámia) és a Creaton elnevezésű külföldi gyártók vannak a célkeresztben, de ahol van nagyobb magyar gyártó (például betoncserepek), ők kimaradtak.

A portál emlékeztet arra is, hogy építőiparban volt már egy ilyen kísérlet, bár itt nem konkrétan a hatósági ár bevezetését választotta a kormány, hanem csak valami hasonlót. A Magyar Közlöny 2021/129. számában megjelent rendelet alapján a belföldön kitermelt, előállított homokra, kavicsra, cementre kiegészítő bányajáradékot kellett fizetnie minden olyan gyártónak és termelőnek, amelynek 2019-es éves nettó árbevétele meghaladta a 3 milliárd forintot.

A cement kapcsán ez a fajta szabályozás óriási alapanyaghiányhoz és áremelkedéshez vezetett: nem volt hazai cement, nem volt beton, akadoztak a nagy építkezések, bár szép lassan elkezdett bejönni az országba a drága szlovák cement – írja a lap. Most tehát jöhet az égetett agyag építőanyag, a kerámiacsempe és -lap gyártása. Ezzel kapcsolatban egy neve elhallgatását kérő gyártó azt nyilatkozta,

megint jöhetnek a kényszerpihenők, a hosszú gyárfelújítások, vélhetően nő az import, az intézkedés nagyon vészjósló a szakmánknak, nagyon rossz a hazai építőiparnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm