Eger Old Town view in night

Újabb magyar nagyvárosokban üthet be a rezsiválság: veszélyben a közszolgáltatások, intézmények

2022. szeptember 3. 11:04

Rezsiválság jöhet Székesfehérváron: a polgármester közölte, mennyivel emelkednek a közszolgáltatások és a közintézmények költségei. Cser-Palkovics András kijelentette: az a cél, hogy legalább az alapvető közszolgáltatásokat és önkormányzati munkahelyeket biztosítani tudják. Egerben sem jobb a helyzet: a polgármester szerint a csőd borítékolható, több intézmény épületét is bezárnák.

Közzé tette Székesfehérvár polgármestere, hogy miképp alakulnak a különböző városi közintézmények és közszogáltatások rezsiköltségei az áremelés után.

A Cser-Palkovics András által közöltek szerint

  • a városban a közvilágítás a 2021-ben a teljes évben 295 millió forintba került, idén 688 millió forint lesz a várható költség, jövőre pedig ugyanezért 1,6 milliárd forintot kellene majd fizetni.
  • A városi uszoda fenntartása a tavalyi évi 39 millió forintról idén 215 millióra, majd jövőre 330 millió forintra emelkedik.
  • Az óvoda éves áramellátása 1,8 millióról idénre 3,3 millióra majd jövőre 13 millió forintra nő. A gázellátás 6 millióról előbb 10 millióra majd 42 millió forintra emelkedik.
  • A helyi színház áramellátása  2021-ben 9,2 millióba került, 2022-ben ugyanez 54 millió forint lehet, 2023-ban 215 millió forintba fog kerülni.
  • Cser-Palkovics közölte azt is, hogy a fehérvári stadion rezsiköltsége jövőre 1,2 milliárd forintra emelkedhet, amit a város nem fog tudni vállalni.

A legbrutálisabb emelkedés a távhő és a melegvíz költsége emelkedik a városban: 2021-22-ben 5 milliárd volt a szükséges gáz ára, 22-23-ban ez 17 milliárd lehet, később akár a 40 milliárd forintot is elérheti az éves költség.

A célunk az, hogy legalább az alapvető (törvényileg kötelező) helyi közszolgáltatásokat és az önkormányzati munkahelyek nagy többségét biztosítani tudjuk. Prioritást élveznek a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények – különösen a bentlakásos intézményeink –, a rendelőintézetek, a közétkeztetés, minél magasabb szinten a közösségi közlekedés, valamint a közvilágítás biztosítása. Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni! A városvezetés, az önkormányzati intézmények, valamint a vállalataink vezetői azon dolgoznak, hogy a helyzet kezelhető maradjon

- tette hozzá a városvezető.

Eger is csődközelben, jöhet a válságkezelő csomag

Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a város csődközelben van a rezsiárak miatt. Az egriugyek.hu tudósítása szerint a városvezetés válságkezelő javaslatcsomagot állított össze, többek között bezárnák a legtöbbet fogyasztó intézmények épületeit, így az egri strandot, a Bitskey uszodát, a Gárdonyi és a Harlekin színházakat, az EKMK épületeit, a Forrást és a Bartakovicsot is. A polgármester kiemelte, nem az intézményeket zárják be, csak az ingatlanokat, hogy azok nullás rezsit termeljenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem tudunk jobb megoldást ennél. A csőd borítékolható. De ha be kell csődölnünk, akkor csődöljünk be a legjobban: vagyis inkább a város csődöljön be, de a lakosokat mentesítsük a csődtől vagy a csődközeli helyzetektől

- fogalmazott a polgármester, aki kijelentette, a javaslatcsomag lényege, hogy a lakosság terheit mérsékeljék, adót pedig nem emelnek, a kedvezményes buszbérlet is marad. A csomagról a közgyűlés dönt majd. Az egri városvezetés csomagjának fő elemei:

  • 2023-ban az egri magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elengednék az építési adó megfizetését.
  • 2022. szeptember 1-től december 31-ig minden önkormányzati bérlakás bérlőjét mentesítenék a bérleti díj fizetése alól.
  • A fenti időszakban nem kellene bérleti díjat fizetnie az egri önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő vállalkozásoknak.

A polgármester szerint az adó elengedése több mint 16 ezer lakást vagy lakásrészt és több mint 1600 egyéni vállalkozói lakásrészt érintene, a bérleti díjak elengedése 873 bérlakást és 230 üzleti célú ingatlant, mindez hozzávetőleg 200 millió forintos kiesést jelentene az egri önkormányzatnak. Az összeget a fenti ingatlanok bezárásával termelnék ki. Ugyanakkor hozzátette: a közvilágítás és a díszkivilágítás lekapcsolásáról még nem született döntés, de ő nem támogatná a lépést, mert nem hiszi, hogy annyit spórolnának vele, "mint amennyi bosszúsággal járna".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem