20 °C Budapest
close up old winer man head with grapes founain in Eger szepasszony volgy wine region . water tap heat sun dog days

Hová folyik el az ívóvízünk 20 százaléka? Most takarékosságra szólítják fel az agglomerációt

2022. augusztus 17. 18:31

Takarékoskodásra szólította fel a fogyasztókat július közepén a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. az újabb hőhullámra készülve. A hazai vízhálózatokban mintegy 20 százalék a fizikai veszteség, amit intelligens megoldással lehetne csökkenteni, de a kapacitások növelése is fontos lenne a vízhiány elkerülésére.

Lassan megszokottá válik, hogy nyaranta a nagyobb hőhullámok idején lajtoskocsikkal szállítják az ivóvizet az ország több településére. A július közepén tomboló hőségre reagálva a DMRV a vízzel történő takarékoskodásra szólította fel a fogyasztókat a szolgáltatási területén, többek között a locsolás szüneteltetését kérve. Indoklásként a több hete tartó csapadékhiányt, illetve a Duna alacsony vízállását is említették. A természeti jelenségek mellett az is nehezíti a helyzetet, hogy az elmúlt évtizedben ugrásszerűen megnőtt a Budapest agglomerációjában lévő településeken élők száma, ezzel együtt a vízfelhasználás is. Bár a természeti jelenségeket nem igazán tudjuk befolyásolni, de azért akad néhány olyan intézkedés, amelyekkel enyhíthető lenne a vízhiány.

A hazai vízhálózat rendkívül kiterjedt, a Központi Statisztikai Hivatal 2020-as adatai alapján a háztartások közel 95 százaléka kapcsolódik a közüzemi ivóvízvezeték-hálózathoz. A lefedettség tehát szinte teljes, azonban az utóbbi évekre jellemző építési lázat az esetek jelentős részében nem követte a hálózat fejlesztése.

Az egyik lehetséges megoldás az időnként fellépő vízhiány enyhítésére az lenne, ha növelnénk a hálózat kapacitását. Nagyobb átmérőjű csövekre, illetve nagyobb teljesítményű szivattyúkra lenne szükség, ami természetesen nagyon komoly beruházási igénnyel jár. A fejlesztéseket segítheti, hogy a piacon már elérhetők előre összeállított, nyomásfokozó szivattyúk különböző kapacitással, amelyeket a víziközmű cégeknek már csak telepíteniük kell

– mondta el Gampel Tamás, a Xylem Water Solutions Kft. közműágazati értékesítési vezetője. Míg a hálózati kapacitás bővítése egy hosszabb távú, nagyobb beruházás, van olyan intelligens megoldás, amellyel szinte azonnali eredményt érhetnek el a vízszolgáltatók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

„Jelenleg a hazai ívóvízhálózaton 20 százalék körül van a fizikai veszteség, vagyis a vezetékeken lévő repedéseken, lyukakon, az illesztéseknél ennyi víz szivárog el. Ezt meg lehetne akadályozni, ha gyorsan és pontosan tudnánk, hogy hol vannak a szivárgási pontok. Erre a célra létezik a SmartBall, egy vízalatti úszó eszköz, amit be lehet küldeni a hálózatba és különböző érzékelőkkel felderíti, hogy hol van szükség beavatkozásra. Így nagyon pontos beavatkozást tesz lehetővé, nem kell nagyobb részeket cserélni, csak a hibás területet kell javítani. Valamekkora vízveszteség természetesen így is lesz, de ha sikerül közelebb kerülnünk a Nyugat-Európában általános 10-15 százalékos veszteséghez, az már 5-10 százalékkal kevesebb elpazarolt vizet jelent” – mutatott rá Gampel Tamás.

A hálózat fejlesztése, illetve a hibák felderítésének javítása mellett a víziközmű rendszerek hatékonyabb üzemeltetése is támogathatja a biztonságosabb vízellátást. A vízkezelést optimalizáló, felhőalapú vezérlőrendszereinkkel (Xylem Avensor) például elérhető, hogy a szivattyúzás a lehető legminimálisabb energiafelhasználással történjen, az aktuális igényekhez folyamatosan alkalmazkodva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem