16 °C Budapest
Happy caucasian woman in vibrant casual clothes looking away and laughing while leaning on window frame and making phone call

Pár hét, és még drágábbak lesznek az albérletek ezekben a városokban: jobb ha sietnek a magyarok

2022. július 6. 16:45

Két hét múlva eldől, hogy ki, hol folytathatja tanulmányait és a ponthatárok kihirdetésével ismét elindulhat a roham a legjobb albérletekért. A folyamatosan emelkedő bérleti díjak és a jelenléti oktatási rend visszatértével idén még inkább igaz az, hogy érdemes minél előbb felmérni a lehetőségeket és nem az utolsó pillanatra halasztani a lakásválasztást.

Az OTP Ingatlanpont szakértői feltérképezték Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár albérlet- és ingatlankínálatát, összeállításuk első részében a vidéki egyetemvárosok helyzetét mutatják be.  Idén közel százezren felvételiztek valamely felsőoktatási intézménybe1 és július 21-én kiderül, hogy a hallgatók hol folytathatják tanulmányaikat. A felvételi ponthatárok kihirdetése azonban nemcsak a diákok életében hoz változást, hanem a bérleti piacon is hagyományosan a csúcsidőszak nyitánya.

Míg tavaly a járványhelyzet alapjaiban határozta meg a lakásbérlési lehetőségeket és ezzel kapcsolatos igényeket is, addig idén korlátozásoktól mentesen indul az oktatás, így feltételezhető, hogy nagyobb számban jelennek meg az újdonsült hallgatók a lakáspiacon. A járványhelyzet végét az áremelkedés is egyértelműen jelzi, hiszen a KSH friss statisztikái alapján áprilisról májusra 2,6 százalékkal növekedtek a bérleti díjak és a növekedés üteme is gyorsult. A 2020. januári csúcsidőszakhoz képest 2022. májusában országosan közel 10 százalékkal volt magasabb a kiadásra kínált lakások átlagos bérleti díja. Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint az egyetemvárosok vegyes képet mutatnak, valahol egyértelműen érzékelhető, míg máshol még várat magára a fellendülés, de idén még a korábbi évekhez képest is fontosabb hangsúlyozni azt, hogy nem érdemes az albérletválasztást az utolsó pillanatra halasztani.

Debrecen, Eger és Miskolc bérleti piaca most is élénk, tapasztalataink alapján a kiadó lakások gyorsan és nagyrészt közvetlenül a bérbeadótól kelnek el. A felsőoktatási szezon még nem indult el, feltételezhető, hogy az emelkedő albérletárak mellett senki szeretne még két havi bérleti díjat kifizetni, azonban valószínű, hogy szeptember közeledtével a helyzet gyökeresen meg fog változni

– mondta Farsang Sándor, az OTP Ingatlanpont északkelet-magyarországi régióvezetője. A három északi egyetemváros ingatlanpiaca kapcsán a szakértő hozzátette, hogy megjelentek a kifejezetten kiadási céllal vásárlók és azok is, akik a továbbtanuló gyermekük részére vesznek lakást, az albérleti díj fizetése helyett. Szinte hagyomány, hogy 2021-ben is Debrecen volt a legdrágább megyeszékhely, a KSH statisztikái alapján 492 ezer forintos négyzetméterárral, míg Egerben 380 ezer Ft/m2, Miskolcon pedig 280 ezer Ft/m2 volt az átlagár.

A hallgatói rohamot még nem érzékeljük Szegeden, de a távoktatás visszaszorulásával az éppen szabad bérlemények nagyon gyorsan bérlőre találtak az év folyamán. Míg korábban jellemző volt, hogy a nyári időszakban visszaadták a bérleményüket a hallgatók, addig most inkább fenntartják a már meglévő albérletüket. Tapasztalataink szerint a bérleti díjak folyamatosan növekednek, amiben az építőanyagok drágulása is szerepet játszik, de a bérleti díj emelkedésének mértéke elmarad a lakások áremelkedésétől

– foglalta össze tapasztalatai Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője. A régióvezető tapasztalatai szerint a hallgatók szempontjából legfontosabb paraméterek az egyetem közelsége és a rezsi kiszámíthatósága. A legnépszerűbbek az egy-két szobás ingatlanok, azonban a nagyobb, polgári lakások is gazdára találnak. Szegeden, ahol tavaly átlagosan 419 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a lakóingatlanok, Piros Szilvia elmondása alapján továbbra is jelen vannak a befektetői célú vásárlók, azonban körükben most szinte kizárólag a saját erős finanszírozás jellemző.

2021-ben Debrecen után Székesfehérvár (490 ezer Ft/m2) volt a második legdrágább megyeszékhely, míg Győr a negyedik (472 ezer Ft/m2), azonban Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont északnyugat-magyarországi régióvezetőjének tapasztalatai szerint a két város ingatlanpiaca külön utakon jár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Győrben még mindig a keresleti piac jellemző, azonban a dinamikus áremelkedés üteme csökken, míg Székesfehérváron most úgy tűnik, hogy stagnálnak az árak. A bérleti piacot vizsgálva Győrben 120 ezer forint per hó- tól indulnak az egyetemisták által leginkább kedvelt, egyetemhez közeli, kis alapterületű lakások, és ezek jellemzően gyorsan gazdára is találnak. Székesfehérváron szűkös a kínálat a bérleti piacon és az éppen kiadó ingatlanok szinte pillanatok alatt kelnek el. Ebben a helyzetben a hallgatók megjelenésével további keresletnövekedésre számítunk, így a viszonylag magas árak ellenére akár befektetési céllal is megfontolandó lehet most a vásárlás

– tette hozzá Goreczki Szabolcs.

2021-hez képest az idei év első felében egyértelműen pozitív irányú változást érzékeltünk az értékesítésben a pécsi ingatlanpiacon, a bérlemények tekintetében ugyanakkor szinte változatlan a helyzet, az elérhető ingatlanok rövid idő alatt elkelnek. Júniusban, a nyár beköszöntével, kicsit megpihent a piac, várakozásaink szerint a nyár végének közeledtével és az egyetemisták megjelenésével újból erőre fog kapni

– foglalta össze tapasztalatait és várakozásait Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője. Pécs tavaly, hasonlóan 2020-hoz, áremelkedés és árszínvonal szempontjából is a megyeszékhelyek középmezőnyében végzett, a 11,3 százalékos áremelkedés következtében négyzetméterenként átlagosan 349 ezer forintba került itt egy lakóingatlan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem