17 °C Budapest
Air conditioner inside the room is operating remote controller. Air conditioner with remote controller

Brutálisan megugrott az új klímák ára: ennyibe kerül, ha most szereltetnél a lakásodba

2022. június 12. 18:01

Még be sem köszöntött az elviselhetetlen nyári forróság, de már most elég kellemetlen a meleg, ilyenkor általában sokak fejében megfordul, hogy talán egy fokkal kellemesebb lenne valamilyen légkondicionáló mellett létezni. A piacon számos berendezés található attól függően, hogy kinek mit enged meg a pénztárcája, merthogy ennek a terméknek is bőven megszaladt az ára - írja a Portfolio.

Az utóbbi időszakban tapasztalható gazdasági hatások – az ellátási láncok felborulása a pandémia alatt, egyes alapanyagok beszerzési nehézsége, illetve hiánya – jellemzően áremelkedést hoztak  a légkondicionáló készülékek piacán is. Tavalyhoz képest emelkedett a berendezések ára, többe kerül a telepítéshez szükséges rézcső és a munkadíjak növekedése is drágább lett.

Ahogy sok más terméknél itt sem minden kizárólag a márka vagy az ár, egyéb szempontokat is figyelembe kell venni mielőtt az ember egy ilyen beruházásnak adja meg magát. Érdemes előre gondolkodni, mivel a beszerelésre várni kell, hiába drága, a klímák iránt nem csappant meg kereslet, amelyet az otthonfelújítási program is hajtja, hiszen a telepítés akár 50 százaléka is visszaigényelhető az államtól.

A Portfolio megkeresésére a Daikin közölte, hogy az előző gazdasági évhez képest (2022. ápr. 1. előtt) a forint-euró árfolyamváltozástól függetlenül "a lakossági split klímák árai mintegy 15%-kal emelkedtek, ami átlagosnak mondható a piacon, hiszen a többi klímagyártó szintén hasonló mértékű emeléseket volt kénytelen végrehajtani."

A forint-euró árfolyamának változása további áremeléseket hozott, hiszen a forint volatilitása 2022. első félévében 10% feletti volt, jelenleg pedig a történelmi mélypont körül van az árfolyam. A klímaszereléshez szükséges alapanyagok árai eltérő mértékben, de jellemzően emelkedtek, átlagosan körülbelül 30-35%-al. A Daikin tapasztalatai alapján az alkatrész utánpótlás folyamatos, a legtöbb szükséges alkatrész rendelkezésre áll, esetenként meghosszabbodik az átfutási idő, lassabb a szállítás.  

A munkabérek a tavalyi évhez képest szintén mintegy harmadával nőttek, az emelkedés itt is folyamatos. A szakember hiány minden légkondicionálóval foglalkozó céget, vállalkozást érint. Nem csak klímát telepítő szakemberből van hiány, de kevés a jól képzett fűtésszerelő, sőt a mérnök is.  

A klímaberendezések a többi ágazat termékeihez hasonlóan, közel 20%-ot emelkedtek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagyobb gyártási- és szállítási határidőkkel kell kalkulálniuk az importőröknek - közölte a Portfolio megkeresésére a Gree klímákat forgalmazó Cool4U Kft., amely szintén említette, hogy a szereléshez szükséges alapanyagok költsége az elmúlt két évben közel duplájára drágult, a munkadíjak pedig a gazdaságot lekövetve további 20-30%-kal emelkedtek.

A klímaberendezések és hőszivattyúk piacának keresletnövekedése is feladja a leckét a minden gyártónak, sokszor nehéz tartani a lépést az emelkedő igényekkel

- közölte a Portfolio érdeklődésére a Panasonic, amely ismertette, hogy a 21 európai ország adatait tartalmazó európai hőszivattyú-piaci és -statisztikai jelentés szerint 2020-ban az európai hőszivattyú-eladások +7,4%-kal nőttek, és 1,62 millió eladott egységgel új értékesítési rekordot értek el a világjárvány ellenére. A gyártók szállítási problémáira megoldást jelenthet a gyártóegységek Európába költöztetése, a Panasonic Csehországban létesített üzemet a hőszivattyúk gyártására, ugyanakkor ez azzal is együtt jár, hogy a vállalatoknak szembe kell nézniük az egyre szigorúbbá váló EU-s szabályokkal. 

A beruházási költségeket, a kialakítás kedvező feltételeit, a működtetés kiadásait tekintve is optimális megoldást jelentenek a hőszivattyús megoldások, amelyek révén lényegesen hatékonyabban oldható meg a háztartások és középületek fűtése, illetve hűtése is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem