20 °C Budapest
Man installing thermal roof insulation layer - using mineral wool panels. Attic renovation and insulation concept

Ezt minden lakásfelújító magyarnak tudnia kell: itt a lista, ennyit drágulnak az építőipari alapanyagok

2021. december 6. 13:32

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség tagságában eltérő keresleti tendenciák érvényesültek a harmadik negyedévben és októberben, ezzel párhuzamosan több költségtényező: különösen az energiaköltségek megugrása növeli drasztikusan a gyártási költségeket.

Az újraindítás mentén számos újlakás-projekt lépett megvalósítási szakaszba, amely érzékelhető az égetett kerámia és a fehér falazati szerkezetépítő anyagok iránti kétszámjegyű keresletnövekedésben.  Az  idén újraindított ipari nagyberuházásoknak köszönhetően az új gyártóközpontoknál gyakran előírt szálas hőszigetelőanyagok iránt is tartós és erőteljes kereslet mutatkozik - írja közleményében a szövetség.

A tavalyi bázist 5-8%-al haladta meg az építőkémia termékek iránti kereslet is, viszont az EPS hőszigetelőanyag késztermékeknél a nyár végén és az ősz folyamán egyelőre visszafogott keresletet tapasztaltak a gyártók, és a homlokzati nyílászárókat is egyelőre a tavalyihoz hasonló volumenben keresték, mivel kapacitáshiány miatt számos lakossági beruházás csúszik és a felújításoknál megugrott lakossági kivitelezői díjak miatt is érzékelhető kivárás.

A magyar épületgépészeti termékek gyártói  bizakodók, mivel a nyersanyag árrobbanás, a chiphiány és az értéklánc pandémiát követő töredezettsége mellett számos megbízás van kint a piacon, így az eddigi volumen is többnyire meghaladja a vállalatok által tervezettet.

A gyártói költségeket hónapok óta növelik egyes költséginflációs folyamatok: a  versenypiaci földgázár mintegy négyszeres és a villamos áram árának idén év elejéhez képest két és félszeres szintje számos hazai gyártónál növeli jelentősen a gyártási költségeket. Jelentősen nőttek a fuvardíjak is: még az EU-n belül is 20-30% közötti összeggel kellett többet fizetniük a gyártóknak, mint tavaly, míg az EU-n kívüli szárazföldi szállítások esetében a 40%-os költségnövekedés sem ritka.

A vegyipari és a műanyagipari összetevők beszerzési árai az első félévi magas szinteken rögzültek, míg az üvegért, pvc-ért és az EPS alapanyagért viszont többet kell a gyártóknak fizetniük, mint a tavasszal; az alap- és nyersanyagpiaci árszintek legalább részbeni normalizálódása egyelőre még várat magára.

Mindezen tényezők miatt a hazai építőanyag gyártók több hónapja kétszámjegyű áremelési nyomás alatt állnak, ezért az építőanyagok és építési termékek széles körénél lesz elkerülhetetlen a többletköltségek beépítése a végtermékek áraiba is, amely jellemzően és termék kategóriánként 10-20% közötti áremelkedést kényszerít ki 2022-től. Amennyiben a  számos vállalkozásnál kiugró költségnövekedést kiváltó versenypiaci energiaköltségek tartósan és érdemben csökkennek, hatásuk a piaci verseny révén a termékek árában is érvényesül majd. 

A kapacitásbővítéseken túl a hazai építőanyag és építési termék gyártók az elmúlt években számos energiahatékonysági beruházást végeztek el. A jelenlegi helyzet különösen az energiaintenzívebb termékek gyártóit sarkallja arra, hogy további technológiai fejlesztésekkel is csökkentsék az energiapiaci kitettséget. A MÉASZ felhívta a szaktárca figyelmét az energiapiaci folyamatok hatásaira, kérve egyúttal támogatását a további energiahatékonysági gyártói beruházások minél szélesebb ösztönzéséhez.

Egyes építőanyag gyártói szegmensek 2021 harmadik negyedévében és októberben

Égetett kerámia tégla és cserép termékek

Az égetett kerámia és cserép termékek terén a harmadik negyedévben és októberben a gyártók visszajelzése szerint teljes kapacitáson zajlik a gyártás; a szerkezetépítő anyagok iránti kereslet mutatja, hogy az agglomerációs településeken és a Balaton környékén számos újlakás-projekt lépett fizikai megvalósítási szakaszba.

A szállítási időket tekintve az cserépre rövid, mintegy 2 hét a szállítási idő, míg a téglatermékek jellemzően azonnalra elérhetők. A teljes hazai piacon 2019-hez képest a cseréptermékekből mintegy 25%-kal, tégla termékekből mintegy 17%-kal, és a térkő termékekből mintegy 10%-kal fogyott több, mint a pandémiát megelőző utolsó év azonos időszakában.

Az égetett kerámia- és tégla gyártásánál  a gyártási költség 40-50%-át az energia teszi ki. A versenypiaci gáz ára az idén mintegy megnégyszereződött, és az elektromos áram is két és félszer többe kerül, mint 2021 elején.  Ez a jelentős költség megugrás a hazai tégla- és cserépgyártók egy részét is érintette attól függően, hogy előre rögzített árfolyam, vagy a mindenkori aktuális áron történik az energia beszerzése.

Az égetett kerámia tégla és cseréptermékek árai 2021-ben eddig jellemzően az infláció mértékével vagy annál kisebb mértékben változtak, azonban a jelentős gyártási költségnövekedés miatt januártól várhatóan átlagosan 9-10%-kal nőnek majd az égetett kerámia,- cserép, valamint a térkő termékek árai.

Fehér falazati és szerkezeti termékek

A fehér falazati és szerkezeti termékeknél 10%-ot némileg meghaladó volumennövekedés volt tapasztalható 2020 azonos időszakához képest. Az árak az év eleji, infláció alatti, költségvezérelt árkorrekció óta nem változtak, míg a gyártás során az iparági átlagos költségnövekedés érvényesül e termékkörben is – különösen az energiafelhasználás és a fuvarköltségek terén.

A termék szortiment egy részét adó, importált fehér termékek importját nehezíti a korlátos, megdrágult és lassabb – kiszámíthatatlan várakozási időkkel és adminisztrációval terhelt – fuvarkapacitás, különösen a Balkánon keresztül.  Általában véve az EU-n belüli szárazföldi fuvarköltségek egyetlen év alatt 20-30% közötti mértékben nőttek, míg a déli balkáni (és török) viszonylatban még ennél is nagyobb mértékű, 40%-os volt a költségnövekedés, amelynek fő okát a fuvarcégeknél üzemanyagárakhoz igazított díjemelések és a munkaerő-hiány csökkentése érdekében véghez vitt béremelési hullámok jelentik.

Építőkémia termékek

A számos terméket magába foglaló építőkémia termékek terén az építési vegyianyagok, ragasztók és fugázók felhasznált mennyisége kiegyensúlyozott kereslet mellett határozott növekményt mutatott: a  harmadik negyedévi kereslet stabilan 5-8 százalékkal haladta meg az előző évben gyártói oldalról tapasztalt volument.

Az építőkémia termékek gyártásához szükséges nyers- és alapanyag-ellátás a nyár végére a legtöbb területen konszolidálódott, azonban a hazai gyártóknak az idei nyersanyag-árrobbanást követően változatlanul a tavalyinál jóval magasabb áron kell egyes importösszetevőket megvásárolniuk.

2021 őszén a legyártott építőkémia termékek árai jellemzően már stagnáltak. Az építőkémia termékek szállítási ideje megfelelő; hosszabb szállítási idővel inkább csak a távol-keleti importból származó, így például műgyanta-összetevőket is tartalmazó termékeknél szükséges kalkulálni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az építőkémia termékek gyártói jelezték egyúttal, hogy a beruházóknál némi óvatosság és kivárás tapasztalható azon keresztül, hogy az árajánlatkéréseket követően késve és kisebb volumenekre adnak megrendelést. Továbbá, a kivitelezési munkadíjak erőteljes növekedése miatt a magánberuházók egyre nagyobb része inkább már kivár a tervezett lakásfelújításokkal és -átépítésekkel.

EPS hőszigetelőanyagok

Az EPS hőszigetelőanyag késztermékek terén visszafogott keresletet tapasztaltak a gyártók – összehasonlítva akár a korábbi évek bázisával vagy az idei első féléves erős kereslethez képest egyaránt. A piaci visszajelzések szerint a harmadik negyedévben és októberben még a korábbi, kereskedelemben meglévő tartalékolások „felélése” zajlott, másrészt azonban a magánerős beruházók egy része láthatólag kivár a projektekkel.

E döntésben egyaránt megjelenik a 2022-re bejelentett szja-visszatérítés hatása, valamint egyes piaci szereplők által lebegtetett várható árcsökkenések is, továbbá a  lakossági piacon nagy mértékben megnőtt kivitelezői munkadíjak és -kapacitásszűke. Az utóbbi két tényező miatt a több hónapos előretartással előre leszerződött projekteknél is számos lakóépület korszerűsítésének megkezdése szenved csúszásokat.

A gyártási alapanyagok terén az EPS gyártásához szüksége alapanyagok árszintjei még tovább növekedtek, tovább emelve a gyártási költségeket – mindez pedig hozzáadódott a drasztikus energiaár- és szállítási költségek növekedéséhez. Mindezzel szemben a harmadik negyedévben és októberben az EPS hőszigetelőanyagok értékesítési árai stagnáltak, viszont az idén év végére elkerülhetetlenné vált egy költségvezérelt, mintegy 15%-os árkorrekció.

Szálas hőszigetelő anyagok

A szálas hőszigetelőanyagok gyártása teljes kapacitással zajlott idén, és ezzel együtt is – részben az akkumulátorgyárak folyamatban lévő beruházásai miatt - telített rendelési állománnyal készülnek 2022-re. Az újraindítási időszak jelentős ipari beruházási hulláma nyomán több hónapos szállítási idő jellemző a szálas hőszigetelőanyagoknál. Ezzel párhuzamosan az import szűkülése is kihívást jelent azáltal, hogy számos építőipari beruházás egyszerre indultak meg több országban.

A kiszámíthatatlan energia- és fuvarköltségek kihatnak a rendelésállományra is azáltal, hogy a beruházók a megrendeléseknél egy negyedévnél tovább jellemzően nem terveznek. A szálas hőszigetelő anyagok árai az év második felében és októberben eddig stagnáltak.

A gyártási költségeket tekintve a szálas hőszigetelőanyagoknál is fennáll, hogy a termék önköltségéből az energiaköltség 50-60%-ot tesz ki. A piac érzékeny az áremelésekre, és emiatt a gyártók igyekeznek lehetőség szerint minimalizálni azt, azonban a mintegy négyszeres gázárak és a két és félszeres áramárak miatt drasztikusan megugrott gyártási költségek 15-20% áremelést tesznek elkerülhetetlenné.

Homlokzati nyílászárók

A hazai homlokzati nyílászáró-gyártók visszajelzése szerint az árazásban áthárított költségnövekedéssel nőtt a termelési volumenérték a tavalyihoz képest, míg darabszám alapon a tavalyihoz hasonló vagy azt minimálisan meghaladó volumen realizálódhatott 2021 első 10 hónapjában. Ez összefügghet azzal, hogy a megnövekedett építési költségek miatt a  lakossági piacon kisebb elbizonytalanodás érezhető: például az ablakcsere munkadíja 3 év alatt 70%-kal nőtt, míg maguk a nyílászáró termékek a gyártási költségek növekedése miatt 20-25%-kal kerülnek többe, mint a pandémia előtt. A megfelelően szakképzett munkaerő hiánya változatlanul probléma a helyszíni beépítéseknél.

A nyílászárók gyártási költségeit tekintve, a homlokzati nyílászárók gyártásának kiinduló alapanyagainál a síküveg (Orosháza, Guardian) és pvc-alapanyagok ára tovább nőtt a harmadik negyedében, míg a többi tétel (faanyag, vasalatok) az első félévi magasabb áron stabilizálódott. A  fuvarköltségek gyors növekedése a hazai nyílászáró gyártóknál is megjelent, megnehezítve a végső bekerülés kiszámítását.  

Épületgépészeti termékek és kapcsolódó szolgáltatások

A hazai épületgépészeti rendszerek gyártói és forgalmazóinak visszajelzése szerint az értéklánc első félévben elszenvedett töredezettsége, és a logisztikai drágulás, kapacitásszűkével együtt változatlanul fennáll, így a megrendelt mennyiségek nem, vagy csak késve érkeznek meg az importból.

Gyakori jelenség, hogy egyes anyavállalatok országaiban sincs elég épületgépészeti áru a nyersanyag- és  chiphiány miatt, ezért az export megrendeléseket később, vagy csak csökkentett mennyiségekben küldik. Ezért a tőkeerős kazángyártók és a digitalizált berendezések gyártói készek akár jelentős összegeket megadni a hiányzó összetevőkért annak érdekében, hogy ne kelljen leállítani a gyártósorokat - mindez pedig növeli a gyártási költségeket.

Az épületgépészeti termékárak több lépcsőben kúsznak felfelé: az idei összesített áremelkedés bázis alapon átlagosan 10-15 százalék. Ez alól kivételt jelentenek a radiátorok, ahol a jól ismert acélpiaci nyersanyag- és acél félgyártmány-árrobbanás miatt 40-50%-kal drágultak 2020-hoz képest. Az ősz folyamán a vásárlók számos helyen tapasztalhatnak akciókat – ezek ugyan nem ellensúlyozzák, de azért tompítják a kényszerű áremelkedéseket.

A forint-euró árfolyam elmozdulása be fog épülni a 2022-es értékesítési árakba, amely várhatóan és jellemzően 10%-ra tehető majd. A magyar épületgépészeti piac szereplői a nehézségek mellett is derűlátóak, mivel számos megbízás van kint a piacon, és az értékesített darabszám is meghaladja a tavaly tervezettet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem