Farsangi fánk recept ötletek: szalagos fánk és csöröge fánk recept

2021. január 16. 16:33

Miért lyukas a fánk Amerikában? Egy fánk hány gramm? A fánk sütése hány fokon történik? Így készül a farsangi fánk (szalagos fánk), a csöröge fánk és a lyukas fánk recept.

A fánkkészítésnek és fánkevésnek nem csak külföldön, hanem Magyarországon is évtizedekre visszamenőleges hagyománya van. Milyen történetek fűződnek ennek a nagyszerű, olajban sült kelttésztának a fogyasztásához és hogyan köthető a fánk fogyasztása a magyar és az amerikai hagyományokhoz? Miért lyukas a fánk Amerikában, és nálunk? Mitől szalagos a fánk Magyarországon (klasszikus farsangi fánk) és a fánk sütése hány fokon történik olajban? Hogyan készül a ropogós, magyaros csőrege fánk és mivel kínáljuk? Cikkünkben minden fontos és érdekes kérdést megválaszolunk a fánk recept készítésével kapcsolatban!

A fánkkészítés és fogyasztás hagyománya

A fánksütés hagyománya Nyugat-Európából származik: a legenda szerint Marie Antoinette francia királyné egyszer megszökött egy álarcosbálból, ám az utcán megéhezett és vett egy fánkot egy egyszerű utcai árustól. A fánk a királynénak annyira ízlett, hogy a fánkkészítőt az a királyi udvarba rendelte és azóta a fánk a királyi lakoma elengedhetetlen kelléke. Magyarországon a fánk fogyasztása a farsanghoz kötődik: a farsangi fánk a magyarok egyik kedvenc böjt előtti csemegéje, amikor a keresztény hagyományok szerint érdemes minél több fánkot enni a falánk élvezetek megvonása előtt. A népi hiedelmek szerint a fánk a párkeresés egyik szimbóluma: a lányok egy-egy fánk ajándékba adásával jelezték a kiszemelt fiúknak szimpátiájukat.

Miért szalagos a fánk?

A farsangi "szalagos fánk" elnevezés a fánk oldalán húzódó, világosabb sávnak köszönhető, amit akkor kap a fánk, amikor az olajban sütjük; azon a szakaszon kevesebb forróság éri az ételt.

Amerikai fánk

Miért lyukas a fánk?

A nálunk ismert szalagos fánk közepében a lyuk csupán dekoráció, de praktikus lehet, ha lekvárt kanalazunk bele - ha nem tetszik, akár el is hagyhatjuk a fánk készítés során ezt a lépést. Az amerikai lyukas fánk esetében viszont más a helyzet: náluk a lyuk taktikai jelentőségű, ugyanis annak köszönhetően a sorozatgyártásszerű sütésnél sokkal egyenletesebben, gyorsabban sül ki a fánk tésztája. Az amerikai fánk és a szalagos fánk egyébként nem csak küllemre, hanem ízre is eltér: az amerikai fánk tömörebb, rendszerint valamilyen édes mázzal leöntve árulják, míg a farsangi fánk egy lazább kelttészta, amit lekvárral és porcukorral ízesítünk.

1. Farsangi fánk, másnéven szalagos fánk recept

A szalagos fánk hozzávalói

  • 500 g búza finomliszt
  • 30 g friss élesztő
  • 2 ek porcukor
  • 3 dl tej
  • 50 g margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kk sütőrum
  • 1 csipet só
  • 1 l napraforgóolaj (a sütéshez)

A szalagos fánk recept elkészítése

  • 1. Minden kelttészta receptelső lépése az, hogy felfuttatjuk az élesztőt a meglangyosított tejben (kb. 15 perc).
  • 2. Ezalatt keverjük össze a lisztet a porcukorral, majd készítsünk a száraz hozzávalók közepébe egy mélyedést. Ebbe a mélyedésbe öntsük a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a rumot, a sót és a tejben felfuttatott élesztőt.
  • 3. Gyúrjuk össze a szalagos fánk tésztáját (egy elég lágy tészta lesz). Dolgozzuk addig kézzel vagy dagasztógéppel, míg egységes, nem ragacsos fánk tésztát nem kapunk.
  • 4. A szalagos farsangi fánk tésztáját tegyük félre kelni konyharuhával letakarva, langyos helyen, legalább 1 órán keresztül. A farsangi szalagos fánk tésztája akkor lesz jó, ha duplájára kelt.
  • 5. A megkelt szalagos fánk tésztát deszkán nyújtsuk 2 cm vastagságúra, majd szaggassuk ki valamilyen eszközzel. A kiszaggatott fánkok közepébe, ha lyukas fánkot szeretnénk, nyomjunk ujjunkkal 1-1 mélyedést (ne szakítsuk át), majd pihentessük még 10-15 percig.
  • 6. Forrósítsuk fel egy fazékban a napraforgóolajat, majd közepes lángon kezdjük el sütni a fánkot: először az a fánknak az a fele kerüljön lefelé az olajba, ami a pihentetés közben a teteje volt (a lyukas fele). Süssük a lyukas oldalát fedővel lefedve addig, míg aranybarna nem lesz (pár perc), majd vegyük le a fedőt és fordítsuk meg őket, hogy a másik oldaluk is megsüljön. Ekkor már nem kell újra lefedni a fazekat!
  • 7. A kész szalagos fánkokat csepegtessük le papírtörlőn, hogy megszabaduljuk a felesleges olajtól, majd tálaljuk melegen, porcukorral meghintve, lekvárral kiegészítve.

Miért nem szalagos a fánk? Elrontottuk?

Néha előfordul, hogy nem lett szalagos a szalagos fánk. Ennek egyszerű okai vannak, például elfelejtettük, hogy a fánk sütése közben először használni kell a fedőt, utána nem, vagy túl vékonyra nyújtottuk a fánk tésztáját.

Egy fánk hány gramm?

Egy átlagos fánk 80-90 gramm között mozog.

Egy fánk hány kalória?

Egy fánk körülbelül 300 kcal, ám ezt az értéket befolyásolhatja, hogy meg van-e töltve valamivel, vagy be van-e vonva cukormázzal.

Szalagos fánk

2. Hagyományos csöröge fánk recept

A csöröge fánk hozzávalói

  • 450 g búza finomliszt
  • 4 db tojás
  • 3 ek tej
  • 2 ek sütőrum
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 l napraforgóolaj (a sütéshez)

A csöröge fánk recept elkészítése

  • 1. A hozzávalókat egy tálban egyszerűen keverjük össze, majd gyúrjuk homogén masszává (legalább 10 perc). A csöröge fánk tésztája - a szalagos fánk esetével ellenben - akkor jó, ha ragacsos.
  • 2. Tegyük félre a csöröge fánk tésztáját letakarva pihenni (kb. fél óra), majd nyújtsuk ki meglisztezett deszkán minél vékonyabbra. Vágjunk belőle késsel vagy derelyeszaggatóval rombuszokat, ezeknek a közepébe is ejthetünk 1-1 metszést.
  • 3. Forrósítsuk fel az olajat egy fazékban, majd süssük ki benne a csörögefánkokat (a csöröge fánk akkor van kész, ha szép, világosbarna és ropogós). Ha kész a csoroge fank, csepegtessük le papírtörlőn, majd tálaljuk frissen, porcukorral meghintve, egy kis lekvárral.

A fánk sütése hány fokon történjen?

A fánk sütése során (farsangi fánk és csöröge fánk egyaránt), figyeljünk arra, hogy ne forrósítsuk fel túlzottan az olajat, tartsuk a gáztűzhelyet közepes lángon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm