17 °C Budapest

Ennyit a Covid-pánikról: újra kilőtt a fővárosi lakások ára

2020. szeptember 24. 11:03

Az elmúlt bő 2,5 év lakáspiaci statisztikái alapján mutatjuk, mi is történt valójában a budapesti új építésű lakóingatlanok piacán. Előljáróban annyit: úgy tűnik, hogy az elmúlt időszak gazdasági folyamatait (pl. a lakásáfa-mizéria; a 2022-ben élesedő szigorúbb épületenergetikai követelmények) és a koronavírus-járványt is elkezdte kiheverni a fővárosi lakáspiac.

Minntegy 5 éve, negyedévről-negyedévre górcső alá veszük a Pénzcentrumon a Budapesti Lakáspiaci Riport új építésű lakásokat listázó adatsorát - a legutóbb publikált, 2020 III. negyedéves adatokról például az "Ilyen luxuslakásokban él a dúsgazdag pesti elit: 10 milliós spejz, 200 milliós nappali" c. elemzésünkben olvashatsz. Alábbiakban viszont az elmúlt bő 2,5 évet összesítettük, hogy megtudjuk, historikusan milyen trend rajzolódik ki a fővárosi lakóingatlan-piacon.

KATT! Lakást vásárolnál? A finanszírozáshoz nézz körül kalkulátorunkban!

Ehhez először is érdemes szemügyre venni, mit mutat a "nagyátlag". Mint az látható, az új építésű lakások átlagos ára 2019 utolsó negyedévétől lasabb ütemű növekedésre váltott ugyan, viszont 2020 haramdik negyedévében újra meglódult a fajlagos árak emelkedése. Íme:

Na persze egészen más trendek rajzolódnak ki, ha erősebb nagyítóval is megvizsgáljuk a fővárost. Buda és Pest árszínvonalában például egyértelmű határvonalat képez a Duna; és úgy tűnik, ez 2020 harmadik negyedévben sem tört meg, sőt! Jelenleg ugyanis úgy áll a helyzet, hogy míg a pesti kerületek átlagára 2019 III. negyedévében járt a csúcson, addig a budai oldal az utolsó mért adat szerint újabb rekordot állított be a bő 1,07 milliós fajlagos átlagárával.

Az igazi nyalánkságok persze akkor tárulnak, ha kerületi bontásban kezdjük el szemügyre venni az elmúlt 2,5 év átlagárait. Ehhez alábbi infografikánkon, a könnyebb ábrázolhatóság érdekében, árszínvonal alapján 4 csoportba osztottuk a budapesti kerülteket. Először is nézzük a listavezetőket, ahol már jó ideje 1 millió felett jár a négyzetméterár. Noha a budai oldal előnye egyértelmű, a kerületi bontás viszont mégis azt mutatja, hogy egy pesti kerület viszi a prímet a fővárosi új építésű lakások piacán.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az elmúlt bő 2,5 évben annak ellenére is jócskán felülmúlta átlagáraival az V. kerület a többi listavezetőt, hogy még komolyabb áresés is megfigyelhető volt a belvárosban. Kérdés persze, meddig tart az előnye, mert a XII. kerület elképesztő áremelkedést produkált, az elmúlt bő 2,5 évben majdnem 710 ezer (!) forinttal lett drágább a Hegyvidéken egyetlen négyzetméter. Az V. és XII. kerületek mellett az I. kerület áremelkedése tűnik még ki a tömegből, a többi listavezető esetében viszont már látszik a korrekció, és akkor a VII. kerület egyre látványosabb leszakadásáról még nem is beszéltünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kerületi bontást vizsgálva, bár már jóval visszafogodtabb árszínvonal mellett, de jól elkülönül a 3., 8., 9., 11., és 13. kerület, amelyekben a bő 2,5 évvel ezelőtti 700 ezer körüli fajlagos árról mára már-már az egymilliót közelíti az átlagos négyzetméterár. Nagy kérdés persze, elérhetik-e egyáltalán, hiszen a budai oldalt leszámítva (a III. és XI. kerületben is erőre kapott az áremelkedés 2020 III. negyedévében) inkább stagnálás, óvatos visszaesés rajzolódik már ki.

KATT! Ingatlant vennél? A finanszírozáshoz nézz körül kalkulátorunkban!

A vizsgálatunk szerinti 3. árkategóriában viszont úgy tűnik, hogy újra erőre kapott az árszínvonal emelkedése: leszámítva a XV. kerületet - ahol stagnálás, lassú csökkenés figyelhető meg -, a IV., X., XIV., XVI., és a XXII. kerületben is jócskán megugrott az átlagos négyzetméterár 2020 III. negyedévében. De hasonló a helyzet a legalacsonyabb árszegmensbe tartozó kerületeknél is; leszámítva a XVIII. és XIX. kerületet - amelyekben csökkent a négyzetméterár -, a XVII., XX., XXI., valamint a XXIII. kerületben is magasabb árcédulával találkozhatnak az érdeklődők, mint legutóbb.

Végezetül érdemes még megnézni a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzését is: a lakások méretének növekedésével ugyanis nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Jelen állás szerint ugyanaz a helyzet, mint 2,5 évvel ezelőtt, azaz amíg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokon át, egészen a 61-80 négyzetméteres otthonokig folyamatosan csökken a négyzetméterár, addig 80 négyzetmétertől fordul a kocka. És leszámítva néhány negyedévnyi zavart (2019Q4-ben a garzonok fajlagos ára megelőzte a legnagyobb méretkategória átlagárát; 2019Q4-ben a garzonok ára ki is pukkant, míg a 81-100 négyzetméteres otthonok ára belőtt a 2. helyre) egyértelműen kijelenthető, hogy a fővárosban többnyire a legmélyebbre annak kell a zsebébe nyúlnia, aki garzont vagy méretes luxuslakást vásárolna magának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm