Távhő: csökkenő árak, gyengülő leválási hullám

Pénzcentrum
2009. szeptember 28. 08:17

A távhőszolgáltatás terén jelentős előrelépés a fogyasztók szempontjából az áfa 18 %-ra csökkentése, de még számtalan szabályozási kérdés vár megoldásra - mondta Kovács Lajos, a Fővárosi Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. vezérigazgatója az EnergiaInfo és a KPMG Sajtóklub rendezvényén. A szakember szerint szükséges többek között a kapcsolt energiatermelés és a gázárképzés rendezése is - írja a Napi Gazdaság.

Budapesten egy átlagos (52 négyzetméteres) lakás éves távfűtési költsége 230 ezer forint, amennyiben elvégezték a lakás fűtési rendszerének korszerűsítését, megvalósították az egyedi szabályozást, akkor 208 ezer forint az éves díj. Ahol ezzel együtt még az épület hőszigetelését is elvégezték, évi 180 ezer forintra esett a távfűtés költsége. A beígért januári további áfacsökkentés és a Főtáv mintegy 10 %-os további alapdíjcsökkentése újabb 30 ezer forint körüli díjcsökkenést eredményezhet majd a jelenlegi árakhoz képest. A 10 % körüli októberi - átmeneti - földgázár-csökkentés 7-7,5 %-os további díjmérséklődést hoz.

A Főtáv a 240 ezer lakás fűtéséhez felhasznált hőenergia 80 %-át külső partnertől, legnagyobb részben a Budapesti Erőműtől vásárolja. Az összes hőigény 70 %-a származik kapcsolt energiatermelésből, ahol a kötelező átvételi (kát) költségek érvényesülnek. A kát újragondolása és rendbetétele alapvetően szükséges - tette hozzá Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke -, de úgy kell rendezni a kérdést, hogy azok az erőművek kapjanak támogatást, amelyek a támogatásból származó haszonból juttatnak a távhőfelhasználóknak is. Azt is látni kell azonban, hogy amennyiben a kát megszűnne, a jelenlegi kapcsolt energiatermelő erőművek nagyobb része leállhatna, mert az alapdíjat ötszörösére, a hődíjat nyolcszorosára kellene emelni.

Győrben az önkormányzat saját beruházásában építették fel a város 24 ezer távfűtéses lakásának hő- és melegvíz-igényét fedező, egyébként kapcsolt energiatermelésre alkalmas erőművet. A 2002-ben, 3,3 milliárd forintból elkészült erőmű beruházása négy és fél év alatt térült meg, egy átlagos, 52-53 négyzetméteres lakás éves távfűtési költsége 140-150 ezer forint. Az erőmű nyereségét visszaforgatják és a szükséges fejlesztésekre használják fel. Amennyiben megszűnne a kát, évi 1 milliárd forintot veszítenének - mondta H. Szováti Miklós, a Győri Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A távfűtés kapcsán a szakértők megjegyezték: az utóbbi időben - részben az árak csökkenése miatt - alábbhagyott a korábban tapasztalható leválási hullám, de további támogatások szükségesek a hatékony energiafogyasztás elősegítéséhez, a panelépületek szigetelésének és fűtési rendszereinek korszerűsítéséhez.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem