12 °C Budapest

Pórul is járhatsz az ingyenes készpénzzel: erre figyelj az igénylés után

Pénzcentrum
2014. január 20. 14:02

Hétfő éjfélig lehet leadni az ingyenes készpénzfelvételt igénylő lapot a bankokban, a fiókok pedig néhány óra múlva zárnak. Olcsóbb lesz a bankolás februártól? Tippek és trükkök, hogy ne fázzünk rá az ingyenes készpénzre.

Kiszámoltuk, hogy az internetbank használatával (már ha eddig nem tettük) többet spórolhatnánk, mint az ingyenes készpénzzel. Meg egyébként sem lesz egyértelműen pozitív az intézkedés mérlege, hiszen a társadalom is nagyban ráfizet majd a megnövekedett készpénzforgalomra, amit előbb utóbb úgyis, mi fizetünk ki.

A bankokban is drágulhat több díjtétel is, amikkel még az MNB sem tud mit kezdeni. Erről alábbi cikkünkben is írtunk:

Lépett az OTP: kemény válasz az ingyenes készpénzre

Gond lehet az ingyenes készpénzelvételből akkor is, ha havonta kettőnél többször vagy 150 ezer forintnál nagyobb összeget szeretnénk felvenni a számlánkról. A harmadik készpénzfelvétel már többnyire több száz vagy ezer forintba is kerülhet, de az is ugyanennyi lehet, ha átlépjük a limitet. Hogyan kerülhetjük el a plusz költségeket, mire kell odafigyelnünk február 1. után. A BankRáció.hu bankszámla összehasonlítóoldala segítségével már megnéztük, hol kerül a legtöbbe majd 151 ezer forintot vagy háromszor készpénzt felvenni. De tippeinkkel te is megushatiod, hogy te legyél a pénzügyi rezsicsökkentés vesztese.

Hogyan ússzd meg a plusz költségeket?

1. Ne vegyél fel túl kevés pénzt

Ha már túl vagyunk a két ingyenes készpénzfelvételen, akkor a harmadik sokba fog kerülni. Érdemes ilyenkor már csak a saját banki ATM-eket felkeresni, a fiókokat mindenképp kerüljük el. Kis összeg esetén a harmadik készpénzfelvétel a Raiffeisen Aktivitás vagy Mindennapok számlacsomagok esetén a legdrágább, saját banki ATM esetén is 546 forint. Ha nem találjuk a bankunk készpénzkiadóit, akkor persze jóval többet is fizethetünk.

Ha mégis többször, keveset szeretnénk felvenni, akkor válasszunk olyan számlacsomagot, ahol minimálisak a további készpénzfelvétel költségei. Az OTP Bank Simple csomagja például bővíthető további készpénzfelvételekkel havi néhány száz forinttért.

2. Nagyobb összeget inkább utalj

Ha 150 ezer forintnál nagyobb összeg felvétele helyett inkább próbáljunk meg utalni. Előfordulhat, hogy egy nagyobb összeget kell felvenni számlánkról, például előleg kifizetésére, de ilyen esetben az utalás sokkal olcsóbb lehet. Ha fél millió forintot szeretnénk felvenni, akkor a bank akár az első két készpénzfelvétel során is felszámolhatja a vaskos ATM használati díjat és a 150 ezer forint feletti összegre fizetendő tranzakciós díjat. A Raiffeisen DíjNullázó Plusz Számlacsomag esetén például félmillió forinthoz 2 100 forintért juthatunk hozzá, még az első készpénzfelvétel esetén is. Az utalás a legtöbb bankban még mindig csak néhány száz forint vagy 3 ezrelékes díj terheli.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


3. Bátran használd a kártyádat

A legnépszerűbb számlacsomagok esetén még mindig ingyenes a kártyás vásárlás. Használjuk ezt bátran és részesítsük előnyben a készpénzfelvétellel szemben, hiszen így biztosabbak lehetünk abban, hogy a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel elég lesz, sőt a 150 ezer forintos limit is több mint elegendő.

4. Ne tarts magadnál túl sok készpénzt

Egyrészt veszélyes, a legtöbb lakásbiztosítás egyáltalán nem vagy csak korlátozottan fizet az ellopott készpénz után. A készpénz egyébként is költséges mulatság lehet. Jobb, ha bankban tartjuk a kisebb megtakarításunkat is, még akkor is, ha kisebb kamatot fizetnek csak a hitelintézetek.

5. Minden családtag számlájára kérd az ingyenes készpénzfelvételt

Házastársak közös számláira is vonatkoznak a törvényi kritériumok, vagyis maximum havonta kétszer vehetnek fel ezekről is ingyen pénzt 150 ezer forintig. Ha viszont a feleségnek és a férjnek külön számlája van, akkor máris duplán élhetnek a lehetőséggel. Sőt a 16. életévüket betöltött gyerekek is igényelhetik a kedvezményt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm