15 °C Budapest

Itt a rezsibiztos újabb ötlete, amivel megint csak drágulás jöhet

Pénzcentrum
2014. január 28. 05:22

A rezsibiztos megemelné az ingyenes készpénzfelvétel felső határát és havi kettőről négyre bővítené a pénzfelvételi lehetőségek számát is, miután egyébként több bank is emelt díjain az eredeti készpénzfelvétel bevezetésével párhuzamosan.

FRISS! Rogán 500 milliós bírsággal fenyegette meg a bankokat

Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős képviselő tovább csökkentené a bankolási költségeinket. De a valóságban már ez ingyenes készpénzfelvétel eredeti formája is drágította több pénzügyi tranzakció díját. Ahogy a Pénzcentrum elsőnek megírta a legnagyobb magyar bank is eltörölte a készpénzfelvételhez kapcsolódó akcióit.

Lépett az OTP: kemény válasz az ingyenes készpénzre

A pénzügyi rezsicsökkentés bizonyosan nem oldható meg egyszerűen a készpénzfelvétel ingyenessé tételével. A hitelintézetekhez több szálon is kapcsolódunk. Sokunknak hitele van vagy szeretne némi pénzt félretenni, de még a boltokban is banki terminálokon keresztül vásárolunk. Ez utóbbi ára akkor is beépül a termékek árába, ha csak kevesen használnak kártyát, hiszen az elektronikus fizetés áthárítása törvényi akadályokba ütközne. Így vagy úgy tehát valahogy mindenképp meg fogjuk fizetni egy olyan intézkedés árát, ami tovább csökkenti a bankok bevételét. Ha nem a készpénzfelvételek díjai emelkednek, akkor más folyószámlához kapcsolatos költségek. Ha ezeket sem engedi a kormány, akkor majd a hitelesek, betétesek vagy a boltok termékeiben mindannyian megfizetjük az intézkedés költségeinek a többszörösét. Különösen igaz ez a jelenlegi helyzetben, amikor alig van az árakat lefelé mozgató verseny a bankok között, amiről részben épp a kormányzat eddigi lépései tehetnek.

Mi a helyzet a többi rezsivel?
A lakossági rezsidíjak területén - a szolgáltatás jellegéből fakadóan - hagyományosan erős árfelügyelet érvényesül, ennek betudhatóan jóval kisebb az esélye az olyan közvetlen egyéb, "beszivárgó" áremelésekre, amelyek a pénzügyi rezsicsökkentés területén megjelenhetnek. Ettől függetlenül a megfelelő gazdasági alapot nélkülöző díjvágások, értsük ez alatt, hogy a szolgáltatás teljes költségét nem fedező díjak megállapítása, hosszú távon szintén az árak emelkedését okozhatják. Egyrészt az elmaradó beruházások később halmozottan megjelenő igényként jelentkezhetnek, másrészt pedig a keresztfinanszírozási elemek beépülésével a termelési szektor rezsidíjának növekedése a termékek áremelkedését okozhatják.


De vajon min változtathat Németh újabb ötlete?

Két részre kell bontani a kérést. A 150 ezres limit emelése egyrészt azoknak kedvez, akiknek lehetősége van ennyi készpénzt elkölteni havonta (a magyar átlagfizetésből és annak torzulásaiból arra lehet következtetni, hogy kevesen lehetnek ilyenek), másrészt tovább torzítja a pénzügyi szokásainkat azzal, hogy méginkább a papírpénz irányába terel mindenkit. A ténylegesen rászoruló családoknak ritkán van szüksége ekkora pénzösszegre, így őket nem is igazán érintené kedvezően ez a változás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A készpénzfelvételek számának növelése ezzel szemben akár még jó ötlet is lehetne. Bár a bankoknak jelenthet nagyobb költséget a gyakoribb készpénzfelvétel, de igazából ez akár a kártyahasználatot is növelheti. A gyakori ingyenes készpénzfelvétellel nem kellene az ügyfeleknek a hónap elején nagyobb összeget felvennie, így gyakrabban használhatná a kártyáját, hiszen nincs kényszer rá, hogy mindenképp elköltse a már felvett összeget. Csak annyit vehetnénk fel, amennyire biztosan szükségünk van végszükségben meg még mindig ingyen férhetnénk hozzá a folyószámlán tartott pénzünkhöz. Ezzel kamatokat se veszítenénk és a pénzügyeinket is biztonságosabban tervezhetnénk. 

A készpénzfelvétel ingyenessé tétele helyett egyébként is hasznosabb lenne az internetbank és az elektronikus pénzügyi szolgáltatások népszerűsítése. Számításaink szerint, nagyságrendekkel többet lehetne spórolni havonta, mint a rezsibiztos átgondolatlan ötleteivel. Normál használat mellett például 10 ezer forintos különbség van a számlavezetési díjak között, attól függően, hogy inkább fiókban vagy online intézzük el pénzügyeinket.

Tízezreket spórolhat évente a magyarok többsége, ha ezt tudja

Ebben ingyenes lehetne akár a hiteltörlesztők utalása (sokan például azért fizetnek több száz százalékos THM-mel még ma is vissza hiteleket a gyorskölcsönt nyújtó pénzügyi vállalkozásoknak, mert nincs bankszámlájuk), díjmentes csoportos beszedés és egy olcsó bankkártya. Emellett pedig támogathatná a kormány olyan internetbankok fejlesztését is, amit könnyen megtanulnak az idősek is. Az alapszámla ötlete sem új, az európai parlament már rég foglalkozik vele. Ez egy úgynevezett fapados számlát jelentene mindenkinek kedvezően feltételekkel, de korlátozott tudással. Valójában tehát lenne igazi alternatívája a pénzügyi rezsicsökkentésnek, méghozzá olyan, ami nem napokon belül emeli meg egyébként is drága bankolási költségeinket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem