Shot of a female teacher working at her desk

Érik a katasztrófa a magyar oktatásban? A pedagógusok szerint sürgősen lépni kell

2022. augusztus 10. 09:43

A kormány által benyújtott értékelő dokumentumban többek között a pedagógusok magyarországi helyzetét is értékelik, valamint elismernek több olyan pontot is, amit az utóbbi években kritikaként fogalmaztak meg a kormánnyal szemben.Többek között azt is elismerték, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodellnek komoly hibái vannak.

Benyújtotta a kormány az Európai Bizottsághoz a 2021-2027-es időszakra szóló „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű dokumentumot, amely többek között a pedagógusok magyarországi helyzetét is értékeli. A dokumentumot kivonatoló Népszava szerint az írásban több olyan pontot is elismer a kormány, amit az utóbbi években kritikaként hoztak fel vele szemben.

A dokumentumban többek között elismerték azt is, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodellnek komoly hibái vannak, az elmaradó pedagógus utánpótlás egyik oka a versenyképes fizetés hiánya, hogy a magyarországi pedagógusok kereseti helyzete számottevően elmarad az európai átlagtól, valamint, hogy ezekkel a problémákkal sürgősen kezdeni kell valamit.

A kormány célja, hogy 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérje a a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, továbbá a jelek szerint azt is vállalná a kabinet, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a következő néhány évre inflációkövetővé tenné a tanárok fizetését, feltéve, ha megkapja az erre szánt pénzeket. A bérek fejlesztésére összesen 978,7 millió eurót, azaz mintegy 400 milliárd forintot szánna a magyar kormány.

Az elmúlt évek kritikáihoz hasonlóan a kormányzati program is elkeserítő képet fest a hazai pedagógusok helyzetéről, amelynek okai a rendszer hibáiból fakadnak. Elismerték például az ok-okozati kapcsolatot az az alacsony bérek és a tanárhiány között, ami már csak azért is adja magát, mert a tanárok kezdő fizetése nálunk az egyik legalacsonyabb az EU-ban, illetve Magyarország egyike annak a négy országnak, ahol jelenleg a legalacsonyabb a törvény szerint meghatározott pedagógusbér és az átlagbér is.

Azzal is tisztában vannak továbbá a kormány képviselői, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodellnek komoly hibái vannak, külön megjegyezve, hogy rengeteg ideig tart, mire egy pedagógus a rendszerben elérheti azt a fizetési fokozatot, amiből meg is tud élni. A lap emlékeztet, hogy a legmagasabb fizetési fokozatot például csak 42 év után lehet megszerezni, amit így a tanárok csak rövid ideig kaphatnak, és nem is mindegyiküknek sikerül elérnie.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány továbbá a jelek szerint eltökélt, hogy a hivatás presztízsét is visszaállítsa, ezzel egyre többeknek tegye vonzóvá újra a pályát, ezért a hírek szerint arról is szó van, hogy bővítik a pedagógusok számára adható elismerések körét, különböző kedvezményeket tesznek elérhetővé számukra, és akár még a lakhatásuk megoldásában is segítenék őket.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint a kormány terve jó kiindulópont lehet, de a céldátumokat késeinek tartja, és szerinte a bérfejlesztés célkitűzéseit a mostani kormányzati ciklus végéig, 2026-ig kellene teljesíteni, és már első lépésként egy nagyobb arányú béremelést kell végrehajtani

Itt a Pénzcentrum iskolakezdés kutatása!

A nyári szünet közepén tartunk, sokan azonban már most készülnek az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem