Magyar nyugdíjasok százezrei is csak álmodhatnak erről

Pénzcentrum
2014. június 28. 14:00

Főként otthoni elfoglaltságokkal töltik ki megnövekedett szabadidejüket a magyar nyugdíjasok, nyaralásra és szórakozásra szinte alig marad pénzük. A hazai 65 év felettiek így feleannyi időt töltenek üdüléssel, mint az európai átlag, és kevesebb, mint ötöd akkora összeget fordítanak erre a célra. Más területeken is rosszabb az idős magyarok helyzete: sokuknak futja húsételre, és még többen vannak, aki nem tudnának fedezni egy váratlan kiadást.

Az otthonlétre rendezkednek be a magyar nyugdíjasok, mert nincs pénzük szórakozásra, kikapcsolódásra. Nyaralásra ötödannyit sem fordítanak, mint egy átlagos európai nyugdíjas - állítja a CIG Pannónia legfrissebb elemzése. Ellenben kedvező irányba látszik formálódni a magyarok szemlélete: egyre többen takarékoskodnak és kötnek nyugdíjbiztosítást - a CIG Pannónia például pár hónap alatt 300 millió forintos állományt szerzett. Ez jórészt a januárban bevezetett adókedvezménynek köszönhető.

Nyaralásra már nem futja

Mire költenek a nyugdíjasok, mire lesz pénzük a jövő nyugdíjasainak? - ezekre a kérdésekre kereste a választ a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. szakértőinek legfrissebb elemzése. A hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzés megállapította: főként otthoni elfoglaltsággal töltik ki megnövekedett szabadidejüket a magyar nyugdíjasok. Naponta átlagosan majdnem kétszer annyi időt (144 percet) töltenek a TV előtt, és másfélszer annyit (45 percet) olvasnak, mint a foglalkoztatottak.

KATTINTS! Sosem találod ki, mire megy el a magyar nyugdíjasok pénze...

Ez a fogyasztásuk szerkezetében is megmutatkozik: a több otthonlét az egyik magyarázata, hogy többet költenek a lakásfenntartásra és az otthon elfogyasztott élelmiszerekre, mint a dolgozók (utóbbira közel havi 20 ezer Ft-ot költenek). Az időskor emellett kényszerűen a gyógyszer és egyéb egészségügyi kiadások növekedésével is jár (átlagosan több mint 7200 Ft havonta). A több szabadidő ellenére kevesebb pénzt fordítanak kultúrára, szórakozásra (havi 5000 Ft-nál kisebb összeget), és kevesebb jut éttermi fogyasztásra, nyaralásra is (havonta átlag 1400 Ft).

Lemaradva az uniós átlagtól

A 65 év feletti magyar lakosság feleannyi időt tölt üdüléssel, mint az európai átlag, és kevesebb, mint ötöd akkora összeget fordít erre a célra. Más területeken is rosszabb a magyar nyugdíjasok helyzete: az uniós átlaghoz képest csaknem háromszoros (38%-os) azoknak a 65 év feletti egyedülállóknak az aránya, akik nem engedhetnek meg magunknak húsételt legalább minden második nap, és közel kétszeres azoké (76%), akik nem tudnának finanszírozni egy váratlan kiadást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

KATTINTS! Külföldön dolgozol? Szinte biztos a luxusnyugdíj

"Az első adatok bizonyítják, hogy helyesen döntött a kormány és a parlament, amikor januárban bevezették a nyugdíjbiztosítások adókedvezményét. Úgy tűnik, kezd változni a magyarok szemlélete, és egyre többen gondolnak a nyugdíjas éveikre. A többség tudja, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég a megfelelő életszínvonal fenntartásához, ezért már aktív korukban elkezdenek takarékoskodni. Ezt a lassú szemléletváltozást jelzi az is, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító az év első hónapjaiban több mint 300 millió forintos állományt szerzett nyugdíjbiztosításból" - mondta el Dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia vezérigazgatója.

A CIG Pannónia nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelei átlagosan 18,5 évet szánnak a felkészülésre, és ez idő alatt átlag 6 millió forintos megtakarítást vállalnak. Már ebből az összegből - a szolgáltatás választott időtartamától és az aktuális feltételektől függően - havonta kb. 30-50 ezer forinttal egészíthetik ki havi nyugdíjukat. Az elemzés azt is vizsgálta, milyen szempontokat vesznek figyelembe az emberek akkor, amikor nyugdíjbiztosítási terméket vesznek.

"Akik a nyugdíjas évekre terveznek, az adókedvezmény mellett sok más szempontot is mérlegelnek. Tapasztalataink szerint legfontosabb ezek közül a rugalmasság. A fiatalabb korosztályok könnyen hozzá szeretnének férni a megtakarításaik egy részéhez a rövid távú céljaik megvalósítsa érdekében. A nyugdíjhoz közelebb álló, 45-55 évesek számára pedig lényeges, hogy arra is legyen megoldás, ha nyugdíj előtt megváltozik az élethelyzetük, esetleg megbetegszenek. Mindemellett az átlátható költségszerkezet, a biztonságos gyarapodás és a hosszútávú elkötelezettség elismerése is fontos az ügyfeleknek. A CIG Pannónia ezeket az igényeket, valamint a Magyar Nemzeti Bank július 1-jétől életbe lépő ajánlásának való megfelelést tartotta szem előtt a nyugdíjbiztosításainak fejlesztése során" - mondta el Dr. Kádár Gabriella.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem