A nyugdíjasok 70 százaléka megbánta, hogy nem takarékoskodott

2015. április 2. 12:03

A mostani nyugdíjasok 70 százaléka már megbánta, hogy nem tett félre a visszavonulását követő évekre. Ezen tapasztalatok és a nyugdíjrendszer várható változásai miatt is egyre fontosabb, hogy gondoskodjunk jövőnkről. Számos megoldás közül választhatunk: ha kockázatkerülők vagyunk - akárcsak az emberek többsége - választhatunk garantált kamatozású klasszikus nyugdíjbiztosítást - áll a Generali sajtóközleményében.

Felértékelődik az öngondoskodás

A társadalom elöregedése miatt az állami nyugdíjak csökkenhetnek a következő évtizedekben, ezért is elengedhetetlen, hogy időben elkezdjünk félretenni anyagi biztonságunk megőrzéséért. Számos felmérés rámutatott, hogy jelenleg nem tulajdonítunk elég nagy jelentőséget a megtakarításoknak, holott a pénzügyi döntésekre vonatkozó elszalasztott lehetőségek között első helyen szerepel az, hogy nem teszünk félre nyugdíjas éveinkre. Ennek ellenére tartunk attól, hogy megfelelő tartalék nélkül nem leszünk képesek finanszírozni kiadásainkat a visszavonulásunkat követően, de legalábbis alacsonyabb életszínvonallal kell majd számolnunk.

A mostani nyugdíjasok kétharmada mindezt meg is tapasztalta, csökkentek a bevételeik. 70 százalékuk ennek megfelelően megbánta, hogy nem tett félre, talán éppen ezért látják most már úgy, hogy a legjobb pénzügyi tanács, amit valaha kaptak, az volt, hogy fiatalon kezdjenek el megtakarítani.

Ehhez a - fiatalon elkezdett, hosszú távú - nyugdíjcélú megtakarításhoz a biztosítók többféle lehetőséget is kínálnak:

  • A rugalmasan alakítható megtakarításra vágyóknak, a kockázatvállalásra nyitottabbaknak a befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítást, amellyel különböző kockázati szintű eszközalapokból saját befektetési portfólió állítható össze, kihasználva az alacsonyabb és magasabb kockázatvállalási lehetőségeket.
  • A maximális biztonságra törekvő kockázatkerülőknek pedig a klasszikus nyugdíjbiztosítást.

Nyugdíjbiztosítást kötni kockázatos?

Az emberek többsége kockázatkerülő: nehezen tűrik és igyekeznek is elkerülni a kockázatvállalással járó bizonytalanságot, nehezen birkóznak meg a veszteséggel. Körülbelül három egységnyi nyereség képes kompenzálni egy egységnyi veszteséget, azaz a veszteség nagyobb fájdalmat okoz, mint amekkora örömöt az ugyanakkora nyereség. Az is eltántorítja az embereket a kockázatvállalástól, hogy sikertelenség esetén mások és saját maga is felróják neki a kudarcot

 - mondta a kockázatvállalás kapcsán Faragó Klára, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének professzor emeritusa.

Aki teljes biztonságra vágyik, aki pontosan szeretné tudni, mennyi megtakarítással számolhat majd, aki nem szeret a megtakarítások rendszeres lekötésével, befektetésével foglalkozni, aki inkább kockázatkerülő, érdemes klasszikus nyugdíjbiztosítást választania.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A klasszikus nyugdíjbiztosítás ideális módja a kockázatok elkerülésének. Éppen ezért a törvény által a nyugdíjbiztosításokkal szemben elvárt tulajdonságoknak megfelelően, a kötelező biztosítási elemek és az adójóváírás beépítésével alakítottuk ki Jövőkép klasszikus nyugdíjbiztosításunkat, amely már kisebb összegű rendszeres befizetés mellett előre garantált lejárati összeggel biztosítja, hogy a jövő nyugdíjasainak ne kelljen megbánniuk, hogy nem tettek félre

 - tette hozzá Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem