Rising stock market chart on a trading board background.

Egyre több magyar tudja kifizetni az adósságait: már látszik a fény az alagút végén?

2024. január 24. 16:31

A tavalyi év utolsó negyedévében ismét emelkedett a magyar háztartások fizetőképessége, bár az elmúlt évek zuhanását még nem sikerült ledolgozni - derül ki az Intrum és a GKI új fizetőképességi jelentéséből. Várhatóan növekszik a hazai GDP, a forint pedig további erősödést mutat az euróval szemben. Ugyanakkor a 2024-es évben a globális környezetből adódóan további kihívásokkal is számolnunk kell.

2023 utolsó negyedévében az éves tendenciát követve tovább növekedett a magyar lakosság fizetőképessége. Az Intrum Fizetőképességi Index (IFI) az első negyedévben 6,51, a másodikban 11,06, a harmadikban pedig átlagosan 12,99 ponton állt. A negyedik negyedévben az index elérte a 18,5 pontot, ezzel 40 százalékkal magasabb lett 2022-höz képest. A 2023-as eredmények ugyan jelentős javulást mutatnak, azonban utoljára 2015 környékén volt hasonlóan alacsony a háztartások fizetőképessége az orosz-ukrán háborút megelőző időszakban.

Az elmúlt évek mélypontjához, 2022 negyedik negyedévéhez képest több mint hétszeres az emelkedés, így egyelőre úgy tűnik, hogy kitart a lakosság pénzügyi erejének növekedése és szép lassan a háborút megelőző szint felé konvergál.

Ezzel egyidejűleg a magyar GDP négy negyedéves csökkenése után szintén növekedésnek indult, az infláció is stabilizálódni látszik. 2023 első három negyedévben a GDP visszaesése 1,2% volt. Míg

A 2023. évi GDP-csökkenés korábban igen pesszimistának számító előrejelzés volt, jelenleg azonban szinte minden elemző erre számít, az Európai Bizottság előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2023. évi 0,7%-os visszaesése a második legnagyobb lenne az EU-ban (az EU-ban átlagosan pozitív növekedés várható, 0,6%).

A KSH később várható korrekciója után a 2023-as visszaesés várhatóan 1% vagy nagyobb lesz és 2024-ben várhatóan növekedni tud majd a magyar gazdaság. Az élénkítési törekvésektől azonban jelentős eredmény nem várható, mivel az európai konjunktúra és az ott várt növekedés gyenge, az EU-transzferek beérkezése minden bizonnyal korlátozott és időben elcsúszó lesz, az államháztartási hiány csökkentésének kényszere pedig erős. A 2023. évi jó mezőgazdasági teljesítménynek a megismétlése is szép eredmény lenne, a magyar versenyképesség érdemi javulása pedig nem várható.

Ugyanakkor a globális gazdasági stabilitás ismét veszélyben van a világ számos részén fennálló geopolitikai feszültségek és a gazdasági kihívások miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A világ bruttó hazai terméke (GDP) 2023-ban várhatóan 2,9%-kal növekszik, 2024-ben azonban lassulás várható. Az EU-ban enyhe élénkülést jeleznek elő, míg az USA-ban és Japánban jelentős lassulás prognosztizálható. Kínában a növekedési ütem tovább csökken az előrejelzés szerint.

Az idei évben a magyar gazdaság előtt számos kihívás áll, beleértve a közel-keleti konfliktus által okozott energiaellátási kockázatokat és a gazdasági visszaesést a környező EU-tagállamokban, főképp Németországban. Ez különösen érzékenyen érint minket, mivel külkereskedelmi kapcsolataink jelentős mértékben függnek a német autóipartól. Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási események is további bizonytalanságot jelentenek.

Az év utolsó hónapjaiban a fejlett és feltörekvő pénz- és tőkepiacokon javult a hangulat. Az Egyesült Államokban és Európában az infláció kedvezően alakult, ami növelte a befektetői bizalmat. A hazai piacon is érezhető volt a pozitív trend, ahol a bankközi és állampapír hozamok jelentősen csökkentek. A forint az euróval szemben 3,6 százalékkal tudott erősödni, bár kisebb mértékben, mint a lengyel zloty, mégis meghaladva a cseh korona és a román lej erősödését. Az átlagos euró árfolyam 2023-ban 382 forint volt, viszont 2024-ben minimális gyengülés várható például az üzemanyagárak jövedéki adójának emelése miatti inflációnövekmény okán, átlagosan 385 forintos euró mellett.

Az index megalkotásánál az volt a cél, hogy a magyar háztartások pénzügyi kötelezettségeit és fizetési képességeit egyben foglalja össze. Az index havi számítása és negyedéves közlése lehetőséget biztosít arra, hogy a fizetőképesség időbeli alakulását leírja, valamint előrevetítse a nemteljesítő hitelek és a lakossági ki nem fizetett szolgáltatások tendenciájának változását mértékét. A makrogazdasági mutatók – mint a csökkenő infláció és a mérsékelten növekvő gazdaság – javulást jeleznek előre, ugyanakkor számos újabb kihívással kell megküzdeni a magyar gazdaságnak. Az előttünk álló év a rehabilitációról és a válságból való kilábalásról fog szólni. Az eddigi tapasztalatok alapján döntő fontosságúnak bizonyultak a válságok utáni évek, amelyek a hosszabb távú növekedésnek teremthetnek alapot

- kommentálta a legfrissebb IFI eredményeit Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem