Happy woman resting on the rooftop full of solar panels, concept of solar energy and sustainable lifestyle.

Hiába mondják az ellenkezőjét: még mostantól kezdve is megéri napelemet telepíteni

2023. szeptember 27. 16:31

A jelenlegi szabályozás szerint, aki 2024. január 1. után létesít háztartási méretű napelemes rendszert, már csak a kedvezőtlenebb bruttó elszámolás alapján használhatja azt. Energiatárolással és rendszer-optimalizálással azonban továbbra is megéri a napelemes beruházás.

Mivel a napelem-rendszer telepítése hosszú távra szóló beruházás, érdemes kiszámolni annak megtérülési idejét a bruttó elszámolás feltételei mentén. Szenyán Endre, az A1 Solar Kft. ügyvezetője adatokkal alátámasztott példán mutatja be, mik a választási lehetőségeink a jelenlegi keretek között.

Óriási probléma, hogy továbbra sem jelent meg hivatalosan, hogy mennyiért fogják a megtermelt energiát átvenni, de a feltételezések szerint 5 forint körül fog alakulni. Bár az ár rendkívül alacsony, jelen cikkben ezzel kalkulálunk.

Ha hagyományos, nem hibrid rendszert telepítünk, nem tudunk közvetlenül energiát eltárolni, s minden egyes, a háztartásban megtermelt, és el nem használt kWh-t visszatáplálunk a villamos hálózatra, amiért a szolgáltatótól 5 forintot kapunk, kilowattóránként. Amikor nekünk van szükségünk áramra, rezsi-csökkentett áron 35 forintért, felette pedig 70 forintért vásárolunk ugyanennyi energiát. A beruházás megtérülési ideje így 20 év is lehet, vagyis ez a módozat a legrosszabb választási lehetőségünk

 – vázolta a szakértő. Szavai szerint legjobban akkor jár a fogyasztó, ha a rendszere által megtermelt, de el nem használt energiát elraktározza, s amikor a napelemek termelése kisebb, mint a fogyasztás, akkor ebből vételez, nem pedig a szolgáltatótól. A fejlettebb inverter és akkumulátor-egység képes arra, hogy egy előre meghatározott programmal napközben előnyben részesítse az akkumulátor töltését és csak a felesleget táplálja vissza a hálózatba.

„A paletta ezen a téren egyre szélesebb, a mi tesztjeink alapján azonban számtalan rugalmas beállítási lehetőségével kimagaslik közülük a német gyökerű Sunways gyártó” – mondta Szenyán Endre. Az áram tárolásán túl jó megoldás a fölösleges energiát hőként tárolni, majd azt éjszaka felhasználni. Az akkumulátorral kiegészült hibrid inverteres kombinációt tovább optimalizálhatjuk egy külön eszközzel, vagy egy okosotthon-központra telepített szoftverrel: egy egyszerű, de sok jövőbeli bővítési lehetőséget nyújtó központ és néhány okos dugalj elegendő az alapszintű optimalizáláshoz, s maga a beruházás nagyjából 200 ezer forintba kerül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tovább elemezve a napelemes rendszerek megtérülési mutatóit, a számok alapján egy hagyományos, körülbelül kétmillió forintos beruházással létrehozott 5 kW-os rendszer a korábbi, szaldó alapú elszámolás alapján 8-9 év alatt térül meg. Egy ugyanekkora hibrid inverteres rendszer kiépítése 5 kWh akkumulátorral nagyságrendileg 3 millió 200 ezer forint: ennek megtérülése a mostani jogi feltételek mellett, jó optimalizálással 13-14 évre tehető, ám a várhatóan magasabb energiaárak mellett ez a felére, harmadára eshet. További, a megtérülési időt csökkentő tényező lehet az energia-közösségek létrejötte: ennek jogi hátterét az illetékes minisztérium ígérete szerint még az idén kidolgozzák.

A fenti példákból jól látszik, hogy bár lassabban, de továbbra is megtérülő beruházás a napelemes rendszer telepítése. Összetettebb, bonyolultabb rendszerekről van szó, ehhez nagy szaktudás és tapasztalat szükséges, s már a tervezésnél körültekintően kell eljárni. Ezért különösen fontos, hogy olyan napelemes céget válasszunk, amely régóta jelen van a piacon, erős referenciákkal rendelkezik, minőségi alapanyagokkal dolgozik, s magasan kvalifikált szakemberek végzik a munkát a tervezéstől a kivitelezésig

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm