Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 29. vasárnap Magdolna
Hírek » Karrier

Óriási tabu dőlt meg: erre senki sem számított a magyar férfiaktól

Nem várt eredményeket hozott egy korábbi cikkünkben feltett szavazás: a többség elképzelhetőnek tartja, hogy az édesapa maradjon otthon a kicsivel GYES-en. Ez már csak azért is meglepő, mert Magyarországon az ilyen esetek egyelőre még ritkaságszámba mennek. Pedig bizonyos helyzetekben anyagilag jobban járhatnak a családok, ha az apa marad otthon.


Meglepő eredményeket hozott egy korábbi cikkünkben feltett szavazás. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire tartják a magyarok elképzelhetőnek, hogy az édesapa maradjon otthon a kicsivel GYES-en. A válaszokból kiderült, hogy a túlnyomó többség - a nők 42 százaléka, a férfiaknak pedig 47 százaléka - elképzelhetőnek tartja, és támogatja, hogy az apa maradjon GYES-en a gyerekkel.

Az eredmények azért is meglepőek, mert a magyar családok közül kevés apuka választja a gyermeknevelést a karrier helyett. A legutóbbi adatok szerint a magyar családok kevesebb, mint 10 százaléka él ezzel a lehetőséggel. Ennek egyrészt a társadalmi szerepek berögződése, másrészt a férfiak jellemzően magasabb fizetése az oka.

Van, ahol kötelező az apának is otthon maradni a gyerekkel

Néhány országban előfordul, hogy a gyermek után járó teljes támogatást csak abban az esetben kapja meg a család, ha bizonyos ideig az apa is otthon marad a kicsivel. Emellett a legtöbb helyen a születést követően az apáknak is jár fizetett szabadság. Az OECD adatai alapján például 2015-ben az apáknak járó fizetett szülési szabadság ideje

 • Koreában 53 hét
 • Japánban 52 hét
 • Franciaországban 28 hét
 • Belgiumban 19 hét
 • Svédországban és Norvégiában 10 hét
 • Finnországban, Németországban, Ausztriában 10 hét
 • Lengyelországban, Angliában és Dániában 2 hét
 • Magyarországon (ikrek esetén) és Chilében 1 hét
 • míg Svácban, Amerikában, Írországban és Szlovákiában egy nap sem jár az apukáknak.

Itthon az apák a kicsi születését követően egy gyermek esetén öt, ikrek esetén pedig hét munkanapot vehetnek ki, amit a születéskor, legkésőbb pedig a születést követő második hónap végéig vehetnek igénybe.

Megéri, ha az apa marad otthon?

Azok a férfiak, akik amellett döntenek, hogy munka helyett inkább az apaságra és a gyermeknevelésre koncentrálnak, megtehetik. A munkajog ugyanis mindkét szülőnek engedélyezi a fizetés nélküli szabadságot a gyermek hároméves koráig.

Legtöbbször apaként akkor éri meg GYES-re menni a gyerekkel, ha az apának nincs állása, vagy jóval kevesebbet keres, mint az édesanya.

Emellett a gyermek után járó támogatásokkal a legtöbb esetben az apa is élhet.

Az apukák is igénybe vehetik a GYED-et abban az esetben, ha:

 • a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosítottak voltak,
 • saját háztartásban nevelik a gyereket.

A GYED mértéke a naptári napi jövedelem 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. 2016-ban ez maximum 155 400 forintot jelent havonta.

A szülők fizetésének mértékétől függően így érdemes lehet elgondolkodni, hogyan járnak jobban a szülők a GYED igénylésekor. 2016. január 1-jétől ugyanis a szülő a gyermekgondozási díj folyósítása mellett is korlátlan időtartamban végezhet munkát.

Azzal viszont kalkulálni kell, hogy a csecsemőgondozási díjat - ami a naptári napi jövedelem 70 százaléka - bizonyos kivételektől eltekintve csak a szülő nő veheti igénybe.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ciki, nem ciki: ennyit jattol az átlag magyar
De most komolyan, szerinted jár borravaló a taxisnak, fodrásznak?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

A női fehérnemű 100 éve 3 percben

Az 1920-as évek hálóing jellegű alsoruházatától, a '70 es évek feszülős egyberuhácskáin át, egészen a manapság divatos apróbb darabokig, kalandozzunk egy kicsit a ruha alatt...   ...

Így úszd meg a poggyászdíjat, ha repülővel mész nyaralni

Te is minden nyaralás előtt megharcolsz a bőröndökkel, hogy beférjen a család összes cucca, de ne kelljen az extra csomagokért pluszdíjat fizetned a repülőn? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Az alábbi...
 
NÉPSZERŰ
FRISS