13 °C Budapest
Factory workers having a coffee break

Radikális változás jöhet a magyar munkahelyeken: készüljenek a dolgozók, ez kemény lesz

2024. március 11. 14:15

A pandémia alapjaiban változtatta meg az emberek munkához való hozzáállását, előtérbe helyezve az életminőséget és a rugalmasságot, ami tartós munkaerőhiányhoz és a munkaadók alkalmazkodásához vezetett - közölte a The Wall Street Journal.

A munkaerőpiacon a helyzet hasonlónak tűnhet, mint a világjárvány előtt: alacsony a munkanélküliségi ráta, sokan dolgoznak és az infláció visszaszorulása után ismét növekednek a reálbérek. Azonban a felszín alatt jelentős változások zajlanak. Egy félmérés szerint az amerikaiak például kisebb hangsúlyt fektetnek a karrierjükre, több időt szeretnének családjukkal és saját magukkal tölteni, valamint nagyobb rugalmasságot igényelnek a munkavégzés helyét és idejét illetően. A munkaadóknak alkalmazkodniuk kell ehhez, többet fizetve és jobb életminőséget kínálva a munkavállalóiknak.

Bár egyes változások a szűk munkaerőpiachoz köthetőek, mások maradandóak lehetnek. A gazdasági növekedés gyümölcsei között egyre fontosabb szerepet kapnak a kényelmi szolgáltatások, mint kevesebb munkaidő vagy jobb munkakörülmények.

Mint arról korábban beszámoltunk, a home office a Covid előtt, jellemzően multinacionális vállalatnál dolgozók kiváltsága volt, a járvány alatt viszont irodai munkakörökben javarészt kötelező munkarend lett, mára pedig egyre inkább a modern munkavégzés szimbólumává vált hazánkban is. Mégis, míg az EU-ban átlagosan 22 százalék dolgozik otthonról vagy hibrid munkakörülmények között, itthon ez az arány mindössze tíz százalék.

A világjárvány mérföldkövet jelentett, sokakat átültetve fizikai munkahelyükről virtuálisba. Ez gyengítette az emberek munkahelyeikhez való ragaszkodását, ami egy Pew felmérés szerint csökkentette az elköteleződést, valamint azt, hogy hányan tartják fontosnak identitásuk szempontjából a munkájukat.

A "csendes kilépés" egy új hozzáállást takar, és a legérdekesebb, hogy nem csak a fiatalabb generáció esetében figyelhető meg. A távmunka iránti igény erősödött, sokan inkább felmondtak, mintsem visszatérjenek az irodai munkavégzéshez.

Kimutatták, hogy a pandémia után csökkent a férfiak által ledolgozott órák száma, különösen a jól keresők körében. Ez részben annak köszönhető, hogy a távmunka lehetőséget adott számukra, hogy egyensúlyt találjanak a munka és magánélet között anélkül, hogy aggódniuk kellett volna előmeneteli esélyeiken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nehézségeket okoz továbbá bizonyos munkakörök betöltése is, különösen igaz ez olyan pozíciókra, amelyek fix műszakosak. A vállalatok egyre inkább elfogadják és alkalmazzák a távmunkát, miközben tudatosan vállalják ennek kompromisszumait.

Magyarországon is évről évre fokozódik a fizikai munkaerőért folytatott verseny, ezért mind a toborzás, mind a megtartás egyre nagyobb problémát jelent a hazai cégeknek. Az elmúlt 5 évben a fizikai dolgozók jövedelme dinamikusan, stabilan az átlagbér-emelkedés feletti ütemben növekedett. Van olyan nagyvállalat, ami 2018 óta 67%-kal emelte a kékgallérosok munkabérét, azonban mára a magas fizetés önmagában nem jelent versenyelőnyt a munkáltatóknak.

Itthon már 2021-ben látható volt, hogy a munkaerőpiac visszaállt a Covid előtti pályára, azaz a munkaadók ismét kőkemény versenyben igyekeznek megszerezni a kékgalléros munkaerőt. A Work Force HR szolgáltató szakértői szerint ahelyett, hogy a cégek minden erőforrást a bérezésre fordítanak, érdemes több fronton meghallgatni a célcsoport igényeit.

Végül pedig az elbocsátás fenyegetése már nem olyan hatékony eszköze a menedzsmentnek. Sokan úgy vélik, vannak fontosabb dolgok is mint a karrierük és hajlandók elfogadni akár azt is, hogy elvesztik állásukat annak érdekében, hogy megvalósítsák ezeket az értékeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem