Close up unrecognizable young multiracial people sitting in line on sofa with paper documents or modern technology gadgets, waiting for job interview or examination, human resources recruit concept.

Gyakorlatilag felrobbant a magyar munkaerőpiac: egyre több az álláskereső, mi történt?

2023. november 17. 14:04

A hazai munkaerőpiacot jelenleg az erős jelöltoldali kereslet jellemzi: 2023 első 9 hónapjában egy álláshirdetésre átlagosan 59%-kal többen jelentkeztek, mint az előző év azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta is nőtt, év-év alapon közel 12%-ot. A munkaadók ennek ellenére megnövekedett toborzási költségvetésről és erőforrásigényről számoltak be.

Bár jelenleg nagyobb mozgástérnek örvendhetnek a vállalatok a toborzás terén az előző évhez képes, hiszen több az elérhető potenciális munkavállaló a piacon, mégis inkább óvatosak, kivárás látható részükről: 2023 első 9 hónapjában a leglátogatottabb hazai állásportálon, a Profession.hu-n 17%-kal kevesebb állást hirdettek meg, mint tavaly ugyanezen időszak alatt.

A munkaerő-felvétel intenzitásának csökkenése mellett évről évre egyre többen számolnak be az egy-egy pozíció betöltésére fordított idő hosszabbodásáról, sőt 2023-ban a munkáltatóknak csaknem harmada tapasztalta, hogy több költséget és erőforrást vitt el a toborzás. Azonos arányban vannak azok a cégek, amelyeknek kitűzött célja rövidebbé vagy rugalmasabbá tenni kiválasztási folyamatukat. A kiválasztási folyamat hossza csökkenthető a jól célzott hirdetéssel is: fontos, hogy minőségi önéletrajzú jelöltek jelentkezzenek az állásra, olyan potenciális munkavállalók, akik relevánsak a munkaadó számára.

A fizikai munkaköröknél általában sürgetőbb az új kolléga felvétele, a magasabb beosztású szakemberek keresésére azonban több időt szánnak a cégek: esetükben átlagosan 1-3 hónap alatt töltenek be egy pozíciót a hirdetés feladásától kezdve a jelölt belépéséig. Míg a felvételi folyamat felsővezetői és a speciális szakértői pozíciók esetében akár fél évet is igényelhet, addig a fizikai és a könnyen betölthető munkakörökre gyakori az egy hónapon belüli pótlás a jelenlegi helyzetben.

Munkaadói elvárások a toborzásban

Egyre fontosabbá válik a munkaadók számára a hatékonyság is: a cégek 80%-a legalább alkalmanként méri és elemzi álláshirdetéseinek eredményeit, miközben tízből négy piaci szereplő rendszeresen megteszi ezt – mutat rá a Profession.hu, amelyen a 2023 második félévében végzett vizsgálatban szereplő hazai állásportálokon keresztül érkezett jelentkezésnek több, mint a fele történt. A tematikus állásportál idei HR Körkép kutatásban részt vevő szakemberek azt is elmondták, hogy átlagosan a legalább 20-25 jelentkezőt bevonzó álláshirdetést ítélik sikeresnek. Kulcselvárásoknak a megfelelő tapasztalat, a végzettség és a bérigény számítanak. A szellemi munkakörökben meghirdetett pozíciók esetében a korábbi karrierút és a speciális tudás megléte felértékelődött a vállalatoknál a korábbi évekhez képest, a fizikai munkaköröknél pedig jelentős változás, hogy egyre kevésbé számít a jelentkező életkora és lakhelye a munkáltatók számára.

A HR-csapatok kihívásai cégenként és iparáganként nagyon eltérőek: bizonyos szektorokban megfigyelhető, hogy a dolgozók akár egészen apró előnyök miatt is hajlandóak a szinte azonnali munkahelyváltásra, míg más területeken éppen az jelent problémát, hogy nehéz kimozdítani és megszerezni az értékes munkavállalókat. Ugyanakkor friss felmérésünk is rámutat arra a szinte általános trendre, amely a cégek elsődleges kihívását jelenti, hogy a jelöltek szakmai kompetenciája gyakran elmarad az elvárt szinttől, miközben a bérigényük kifejezetten magas

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 – mondta el a kutatás kapcsán Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója

Könnyebb lesz jövőre toborozni?

A magyar munkaadók többségének 2024-re vonatkozóan pozitívak a várakozásai: tízből öt cég növekedésre számít jövőre a foglalkoztatottak számában. A toborzási és kiválasztási folyamatokra felhasznált források mértékét tekintve a két évvel ezelőtt mért kimagasló optimizmust most egy óvatosabb, de bizakodó várakozás váltotta fel: tízből hat-hét cég stagnálásra számít. Az átlagosnál magasabb arányban jelezték a 2024-re várható HR költségvetés növelését a személyzeti tanácsadók, azok a cégek, amelyeknél volt és lesz is bérfejlesztés, az évente legalább 100 főt toborzó és a legalább 500 főt alkalmazó vállalatok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm