20 °C Budapest
Woman with protective gloves disinfecting classroom before first day at school

Agyad eldobod: ennyi pénzért keresnek takarítókat budapesti iskolákba

2023. július 21. 16:04

Egészen elképesztő álláshirdetésre bukkantunk egy ezzel foglalkozó csoportban. Bár részmunkaidőre is keresnek, a bér kimondottan kevés, még a nyolcórás állás is alig magasabb a minimálbérnél. A KSH adatait megvizsgálva kiderül, hogy a takarítók az egész országban a legrosszabbul fizetett munkaerőnek számítanak. Hol és milyen munkával lehet ennél többet keresni?

Elég érdekes álláshirdetésre bukkantunk egy ezzel foglalkozó facebookos csoportban. A hirdetés tanúsága szerint a minimálbérnél alig magasabb összegért keresnek takarítónőket budapesti iskolákba, ráadásul a kiíró cégről sem tudni semmit, mert nem tüntettek fel semmit egy telefonszámon kívül.

Arcpirító bér

Nem mondanánk erre, hogy álomfizetés: a minimálbérnél valamivel magasabb fizetésért keres egy ismeretlen cég takarítőnőket Budapest VII., VIII. és IX. kerületében található iskolákba. A munkaidő és a bérezés is különböző: az Alsóerdősor utcai intézménybe napi hat órában várnak munkavállalókat bruttó 222 ezer forintért (egy bérkalkulátor szerint, alapvető információkat megadva ez körülbelül nettó 147 ezer forintot tesz ki.

Más egy kicsit a helyzet a VIII. kerületi, Horváth Mihály téri iskolában: itt a munkaidő reggel hattól délután kettőig tart, a fizetés bruttó 296 ezer forint (nettóban nagyjából 197 ezer). A IX. kerületi, Lobogó utcai iskolában két műszakot is lehet választani: szintén van 6-14 között tartó műszak, de mehetünk 16 és 20 óra között, erre a műszakra havi bruttó 148 200 forint jár (nettóban alapadatokkal ez már a havi százezret sem éri el, 98 ezer forintos nettó bér jön ki).

Nagyon keveset kapnak a takarítók

A Pénzcentrum korábban megvizsgálta, hogy a takarítók a kereseti listán a tíz legrosszabb fizetés egyikét vihetik haza havonta. Igazán rosszul járnak anyagilag, akik egyszerű erdészeti, vadászati, halászati foglalkoztatásban dolgoznak. Itt a havi átlagos bruttó kereset mindössze 204 238 forint volt 2022-ben. De nem volt sokkal jobb a helyzet a kubikosok, egyéb takarítók és kisegítők, valamint a konyhai kisegítők esetében sem. A havi átlagbérek ugyanis egyik esetben sem kúsztak átlagosan 230 ezer forint fölé. De ugyanígy nem jó fiatalon piaci, utcai árusnak, egyszerű mezőgazdasági vagy építőipari munkásnak sem lenni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár nem a legrosszabbul fizető 10 szakma közé tartozik, de nem keresnek jól a fiatal kozmetikusok, fodrászok, pultosok, manikűrösök sem. Sem a fogtechnikusok, portások, cukrászok, járműtakarítók, pultfeltöltők, kőművesek, ácsok sem. Ezekben a szakmákban például mindenhol bruttó 300 ezer forint alatt marad a 30 év alatti foglalkoztatottak havi átlagos bére. A legjobb és a legrosszabb fizetéseket ebben a cikkben gyűjtöttük össze, katitnts a linkre az újraolvasáshoz!

Még a gyorséttermekben is többet kapnak a magyarok

Megvizsgáltuk azt is, hogy például árufeltöltőként vagy gyorsétteremben dolgozva mennyivel jobb a helyzet. A helyzet az, hogy jelentősen: habár a munkaerőhiány jelenleg már nem a kiskereskedelmet érinti a legjobban, a jó munkaerő megszerzése és még inkább megtartása továbbra sem könnyű feladat. Az Európában kitartóan rekorder magyar infláció, mely a KSH májusi adatai szerint 21,5 százalék körül alakult, két fontos kihívással, a vásárlók és a munkaerő megtartásának nehézségével szembesíti az üzletláncokat: a magas árak miatt csökkenő forgalomra különböző akciókkal igyekeznek reagálni, miközben az elhúzódó infláció miatt időre újabb béremelésekkel, vagy további juttatások eszközlésével licitálnak egymásra. Erről itt írtunk bővebben, érdemes lehet újra elolvasnod a cikket:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm