A felszolgáló és pultos munkák az éttermek, szállodák és egyéb vendéglátóipari egységek egyik legfontosabb és szociálisan legmegterhelőbb feladatát látják el.
Az idén is jelentősen emelkednek a keresetek a vállalati szférában, országos átlagban 12-13 százalékkal nő a munkavállalók havi keresete - írja a Magyar Idők érdekképviseleti forrásokra hivatkozva.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a lapnak azt mondta, egyre kevesebb cég látja úgy ma már, hogy az olcsó munkaerő a versenyképesség titka, inkább a hatékonyságnövelésen a hangsúly. Ezzel párhuzamosan felértékelődik a munkaerő megtartása, amelynek egyik legfontosabb eszköze a vonzó fizetés.
Arról is beszélt, hogy az állam a járulékok mértékével, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével tud hatni a versenyszféra bérezési folyamataira, a kötelező és adható béremelések forrását ugyanakkor a cégeknek kell megtermelniük, erre pedig a kedvező gazdasági helyzet, a fogyasztás és a kereslet erőteljes emelkedéséből adódó bevételemelkedés ad fedezetet. Szerinte az átlagosan 12-13 százalékos bérfelzárkózás a következő években is fennmarad. Sok cég viszont nem tudja garantálni a dolgozóinak ezt a mértékű felzárkóztatást, így régiónként és ágazatonként jelentősen eltérhetnek az arányok.
A Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda várakozásai szerint is 12-13 százalékot emel idén átlagosan a versenyszféra. Ebből 10 százalék körül alakul az alapbérek felzárkóztatása, a további 2-3 százalékpontot pedig a béren kívüli juttatások, valamint a pótlékok emelése jelenti. A legnagyobb emelést - a tavalyihoz hasonlóan - az alacsony keresetűek kapják, de a nagyobb tudást igénylő munkakörök sem maradtak ki a felzárkóztatásból.
Mészáros a lapnak azt is mondta, hogy régiós összevetésben a kelet-magyarországi cégek dolgozói százalékos arányban ugyan többet kapnak, ám a jobban megfizetett nyugat-magyarországi alkalmazottak keresete is nő, így a különbségek az országon belül érdemben csak nagyon lassan csökkennek. Ahol nagyon alacsonyak voltak a bérek, vagy évek óta elmaradt a keresetek rendezése, ott jelentősen javul a dolgozók anyagi helyzete - például az édesiparban, ahol 20-30 százalékos emeléssel számolhatnak átlagosan a munkavállalók.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
- Megérte a vállalkozásoknak visszatérni a tisztességes verseny útjára
- Ennyi bejelentés érkezett tavaly káros internetes tartalomról
- Hajmeresztő előzés után majdnem tömegkarambol történt Ceglédnél – videó
- Csányi Sándor az Arénában: szintet léphet az OTP az új akvizíciókkal
- Virológus: meg kell akadályozni, hogy a madárinfluenza embereket kóstolgasson
- A törökök is Mark Ruttét akarják NATO-főtitkárnak