25 °C Budapest

Itt van minden, amit az új cafetéria rendszerről tudni kell

2016. június 6. 19:02

Eldőlni látszik a több éve zajló cafeteria-háború sorsa. A módosítás két pillére közül az egyik az újabb adóemelés, a másik egy kommunikációs fordulattal a cafeteria átnevezése. Egyszerű példával szemléltetve: ha a cég minden jelenlegi, 2016-ban futó juttatását szeretné megtartani, akkor a mostani elemeket - beleértve az Erzsébet utalványt is - a dolgozóinak jövőre legrosszabb esetben 35 százalékról 50 százalékra emelt cafeteria-adó mellett adhatja. Ez alól két kivétel van: a SZÉP-kártya, ahol a közszférában dolgozók esetében csökkentették a keretet, és új elemként megjelent a 35 százalékos cafeteria-adóval adózó készpénz-juttatás - írja közleményében a Multi-Pay Cafeteria.

Június 2-án a kormány benyújtotta a Parlament Törvényalkotási Bizottságának a tavaszi adócsomag módosító javaslataként az új cafeteria-szabályokat.

Még a jogszabályok értelmezésében otthonos Multi-Pay Cafeteria szakértőinek is több órába telt, amíg hitelt érdemlően értelmezni tudták a jogszabály-tervezetben foglaltakat, azonban most már kitisztult, hogy mi is a kormány 2017 januárjától életbe léptetni kívánt terve a jelenlegi cafeteriával.

Ugyan a Parlament még nem fogadta el a jogszabályt, de a törvényjavaslatban lefektetett szándék - az adóemelés és kommunikációs segédletként a cafeteria átnevezése - tisztán kirajzolódik. A lényeg egyrészt az, hogy az egységesre emelt 49,98 százalékos különadó mellett 2017-től is adhatóak lesznek a megszokott céges cafeteriás juttatások, másrészt az, hogy sor került az Európai Unióban használatos franciásan csengő cafeteria magyaros átnevezésére is.

Az, hogy kormányzati kommunikáció két elemű (készpénz-juttatás és SZÉP-kártya) cafeteriáról tesz említést, azzal magyarázható, hogy a jogalkotó "egyes meghatározott juttatásokra" nevezte át a jelenlegi cafeteria egy részét, mellyel megőrizhető maradt a miniszterelnök még 2016. márciusában a cafeteriát érintő uniós döntés után azonnal tett bejelentésének valóságtartalma, mely szerint a cafeteria egy részét készpénzesítik, a másik pedig SZÉP-kártyára jár majd.

A jelenleg megszokott cafeteriás elemeket a munkáltató azon jogszabályi csavarral (ez egyben a kommunikációs trükk is) nyújthatja, hogy a 2016. december 31-én hatályos SZJA tv. 71. §-ban még szereplő más béren kívüli juttatásokat, mint például az önkéntes pénztárak, az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet, a munkahelyi étkezés a munkáltató 2017. január 1-től "egyes meghatározott juttatásként" biztosíthatja.

Milyen elemek lesznek az átstrukturált 2017. évi cafeteriában?

A szabályozás átláthatósága végett az alábbi táblázatban foglalhatóak össze a változásokra vonatkozó legfontosabb információk. A követhetőség érdekében a Multi-Pay Cafeteria a 2016-os "cafeteriát" a 2017 januárjától adható összes elemre utalva "Munkabért kiegészítő juttatásoknak" nevezte el.

A fenti táblázat ismeretében már érthető az is, hogy a T/10537. sz. jogszabály-előterjesztésben az szerepel, hogy a jövőben két típusú cafeteriás juttatás illetheti meg kedvezményes, 34,51 százalékos adózással az alkalmazottakat: a készpénz-cafeteria mellett a munkavállalók SZÉP-kártyára kaphatnak még juttatásokat.

Jelentős változás azonban, hogy a javaslat más szabályokat állapít meg a versenyszféra munkavállalóira és a közszféra dolgozóira. A magánszektorban 450 ezer forint volna a kedvezményes éves cafeteria-keret, amiből százezer forint lehetne a készpénz, a fennmaradó 350 ezer forint kerülhetne SZÉP-kártyára. A közszférában a keretösszeg változatlanul kétszázezer forint, amely a két juttatási forma között egyenlő arányban oszlana meg.

A SZÉP-kártya esetében nem változnak az alszámlák, és az azokra maximálisan utalható összegek: szálláshelyre 225, vendéglátásra 150, szabadidőre 75 ezer forintot adhat továbbra is éves szinten a munkáltató. Az ezen felüli kifizetések után magasabb, 49,98 százalékos közterhet kell fizetni. A készpénz-cafeteriánál nem lesz ilyen lehetőség, ott a 100 000 forint felett bérként viselkedik a juttatás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokáig kérdéses volt, hogy a korábban a béren kívüli juttatások közé tartozó népszerű cafeteria-lehetőségeknek - iskolakezdési támogatás, önkéntes pénztárak, helyi bérlet, munkahelyi étkezés, stb. - milyen sorsot szán a kormány. A benyújtott javaslat alapján ezek egytől egyig átkerülnek az egyes meghatározott juttatások körébe, és 49,98 százalékos adózással adhatók ezután.

Cafeteria szakértők úgy látják, az Erzsébet-utalvány is a magasabb adókulcsú elemek közé fog tartozni, de megszűnik kiemelt szerepe, ami azt jelenti, hogy a francia utalványforgalmazók erre a piacra már vissza tudnak lépni.

Az egyes meghatározott juttatások kategóriára a törvény nem határoz meg keretösszeget, így a munkáltató 49,98%-os adózással a vállalat munkavállalók felé megnyilvánuló politikájának megfelelő mértékben támogathatja az öngondoskodást. A munkavállalóik hosszú távú érdekei iránt elkötelezett munkáltatók közül többen már a 200 ezres cafeteriaplafon 2015-ös bevezetése óta az egészség- vagy nyugdíjpénztárakba fizetett tagdíj-kiegészítés kereten felüli összegére 49,98 százalékosos adót fizettek. Szakértők szerint az önkéntes kasszák esetében is nemcsak a korábban a béren kívüli juttatási csoportra vonatkozó 200 ezer forintos korlát szűnik meg, hanem az egyes juttatásokra a minimálbér százalékában meghatározott 50, illetve 30 százalékos keret is. A jövőben tehát még inkább előtérbe kerülhetnek a munkavállalók elégedettségét és lojalitását erősítő szempontok.

Mindent összevetve jól látható, hogy az új cafeteria - tanuljuk az új fogalmat - ami nem más, mint a "Munkabért kiegészítő juttatások 2017" keretében nyújtott céges juttatás továbbra is olcsóbb lesz, mint a munkabér.

A módosító javaslatból az is kiderül, az állam nem mondott le az évi 130 milliárd forintos költségvetési bevételt biztosító cafeteria-adóról, sőt, azt növelni kívánja ezzel az új javaslattal. A jogalkotók azt sem kockáztatják meg, hogy az önkéntes kasszák által állampapírba befektetett 1 000 milliárd forintos vagyonát - az államadósság 4%-a - más forrásból néhány hónap leforgása alatt pótolni kelljen.

Nyitott kérdések

A jogszabály-módosítást a Parlament információink szerint még ezen a héten elfogadja, amely várhatóan ki fog térni arra a kérdésre is, hogy 2017 januárjától minden munkáltató - az is, amelyik eddig soha nem nyújtott dolgozóinak béren kívüli juttatást - adhatja-e a munkabérnél kedvezőbb adózású, de azonos funkciót ellátó 100 ezer forintos készpénzes juttatást. A Multi-Pay® Cafeteria szakértői úgy látják, hogy a jogalkotó vélhetően mindenki számára kinyitja ezt az adókímélő lehetőséget, hiszen a cafeteria múltban való nyújtásának ellenőrzése szinte megoldhatatlan feladat elé állítaná az Adóhivatal apparátusát.

A SZÉP-kártyát megőrizte az állam, de arról nem szólnak a hírek, hogy a kibocsátói körben lesz-e változás. Mindenesetre a jelenlegi szabálytalanságokat a tavaly októberben indult uniós kötelezettségszegési eljárás több pontban kifogásolta, a kifogásolt magyar jogszabályok módosítására 2016. június 15-ig adott haladékot.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm