Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 29. vasárnap Magdolna
Hírek » Hitel

Te jó ég, mégis mi ez a díj: ezzel is lehúz minket a bank?

A hiteligénylők gyakran csak a bankfiókban szembesülnek vele, hogy a kamatok mellett hányféle díjat számítanak nekik fel. A költségek többségét szinte mindenki ismeri, azonban van egy díj, amit nem mindig kérnek el a pénzintézetek. Nem árt ugyanis tisztába lenni vele, hogy akár a fel nem használt hitelkeret miatt is fizetnünk kell.


A hitelfelvevőknek a kamaton felül más, általában egyszeri díjat is meg kell fizetniük, ilyenek például a jelzáloghiteleknél az ügyvédi költségek, a földhivatali díj és az ingatlanbecslő díja, azonban ezen kívül több egyéb költséget is felszámolhatnak nekünk a bankok. Van azonban egy olyan díja a hiteleknek, amelyről kevés szó szokott esni.

Mégis, mi ez a díj?

A hitelfelvétel előtt ritkán esik szó a rendelkezésre tartási díjról, pedig előfordul, hogy ezt is felszámolja nekünk a bankunk.

Persze nem mindenkinek kell ezt kifizetnie, ugyanis akkor számolják fel ezt a költségelemet a bankok, ha a megadott határidőig nem tudják folyósítani a hitelt, vagy nem a teljes hitelkeretet használjuk fel.

Mivel az igényelt hitelt bármikor felvehetjük, ezért a pénzintézet elkülöníti számunkra, azonban így nem tudja befektetni, így ezzel vesztesége lenne a fel nem használt összegen. A díj felszámításával azonban csökkenti ezt a veszteséget, vagyis bizonyos szempontból tovább hárítja azt az ügyfelekre.

Mekkora ez a díj?

A díj ugyan jellemzően nem hatalmas összeg, egy jelzáloghitelnél is pár ezer forintból megúszhatjuk, ha egy hónapon belül felhasználjuk a kölcsönt. Ennek ellenére érdemes kalkulálni vele, ha egy konkrét hitelösszegre van szükségünk. Az alábbiaktól függhet ugyanis a díj mértéke:

  • Melyik banktól vesszük fel a hitelt,
  • Milyen hiteltípusról van szó (személyi kölcsön, lakáshitel, folyószámlahitel stb.),
  • Mekkora a kihasználatlan hitelösszeg,
  • Mennyi ideig áll rendelkezésünkre az igényelt, ki nem használt hitelösszeg.
Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Súlyos népbetegségben szenved Kasza Tibi: mi lesz ebből?
"Felébredek arra, hogy úszom a saját verejtékemben."


Feliratkozom a hírlevélre!

 

A női fehérnemű 100 éve 3 percben

Az 1920-as évek hálóing jellegű alsoruházatától, a '70 es évek feszülős egyberuhácskáin át, egészen a manapság divatos apróbb darabokig, kalandozzunk egy kicsit a ruha alatt...   ...

3 filléres és természetes csodaszer hajhullás ellen

Időszakosan mindenkivel előfordul, hogy zuhanyzás után a kelleténél több hajszála végzi a lefolyórácson, vagy lesz a hajkefe áldozata. Nem kell azonban megijedni, és azonnal méregdrága szerekért...
 
NÉPSZERŰ
FRISS