16 °C Budapest

Ő az, aki 160 milliót nyert a végtörlesztésen

Pénzcentrum
2011. december 5. 11:00

Egyszer volt, hol nem volt az eddigi talán legnagyobb nyertese a végtörlesztésnek: egy vállalkozó, félmilliárdos tartozásától szabadult meg rögzített árfolyamon. Akár 93 millió forintot is nyerhetett így, szerencse, hogy devizahitelt vett fel és nem forintot. És mindez csak 12 forintjába kerülhet minden egyes állampolgárnak.

A legújabb magyar népmese szereplője a magyar devizahiteles vállakozó, akinek 9 nagyobb értékű ingatlanja és ehhez 9 devizahitele volt, a dúsgazdag vállalkozó már végtörlesztett, a végtörlesztésén 120 millió forintot nyert, a bankrendszer pedig ennyit bukott a félmilliárd forint feletti hitelállományon - írta a TőzsdeFórum. Mindehhez összesen 360 millió forintot kellett előkerítenie a gazdag vállalkozónak, hiszen pont ennyibe kerülhetett a közel félmilliárd forintos tartozás végtörlesztése. Az átlagos tőketartozás valahol 54 millió forint körül lehetett hitelenként. Értékes ingatlanokról lehetett szó.

Számolgassunk egy kicsit tovább a rejtélyes vállalkozó hitelével. Fejben kijöhet, hogy ha az államnak véletlenül ki kellene fizetnie a bankok veszteségeként elkönyvelt 120 millió forintot, akkor az 12 forintjába kerülne mindenkinek az országban, az aggastyántól az újszülöttig.

Nem sokat tudunk még az említett hitelről, a további számításokhoz feltételeztük, hogy egy frankhitelről, vagyis 9 frank hitelről van szó. Feltételeztük, hogy 2006 januárjában, 162 forintos árfolyamon került a hitel folyósításra. Ahhoz, hogy a most 500 milliós tartozása legyen valakinek, 400 millió forintot kellett felvennie 2006-ban. Az árfolyamváltozások hatására 100 milliót duzzadt a kölcsön összege, annak ellenére, hogy közben 107 millió tőketörlesztés is volt. Kamatot összesen 145 milliót kellett kifizetni.

 


Összehasonlításképpen nézzük meg, hogy egy forinthiteles hogy járt volna ekkora tartozással. A magas költségek miatt csak kamatokra 261 millió forintot fizetett volna ki, tőketörlesztése 70 millió, így a most fennálló tartozása 330 millió forint. Ez kevesebb, mint amit devizahitelesként kell végtörleszteni. De számoljunk csak össze mindent!

 


Az utolsó táblázaton jól láthatjuk, hogy összesen nem 120 millióval járt jobban a devizacelebünk a végtörlesztéssel. Összesen 93 milliót nyert a forinthitelhez képest, és ebben már az elszenvedett árfolyamveszteség is benne van. De amennyiben a vállalkozónak devizabevétele is van, akkor azzal a vesztességgel felesleges számolnunk, akár 160 milliót is nyerhetett. A  forinthitelhez képest viszont számításaink szerinte mindenképp közel 93 millió forintot spórolhatott vállalkozónk. Nem rossz üzlet azért ez sem, nem rossz.

 


Korábbi cikkeink a témában:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Több százezret is megtakaríthatnak a devizahitelesek >>Kattints!<<

Elengednék a devizahitelesek tartozását: ez a legújabb segítség >>Kattints!<<

Rajtuk nem segíthet az Eszközkezelő? >>Kattints!<<

Jön az új árfolyamrögzítés: jobb, mint a végtörlesztés? >>Kattints!<<

Már kérhetjük az árfolyamrögzítést: itt vannak a részletek >>Kattints!<<

Eldőlt! Így lehet végtörleszteni >>Kattints!<<

>> Végtörlesztő kalkulátor <<

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem