26 °C Budapest
Hands of bank officer calculating loans

NAV jövedelemigazolás Ügyfélkapu segítségével: hogyan kell megigényelni?

2022. május 15. 15:32

Jövedelemigazolásra bármikor szükségünk lehet a banki ügyintézés során, kiváltképp akkor, ha valamilyen hitelt szeretnénk igényelni. Honnan kell lekérnünk a szükséges dokumentumokat, hogyan történik a NAV jövedelemigazolás Ügyfélkapu útján való beszerzése?

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk a NAV jövedelemigazolás igénylés kapcsán: az elektronikus jövedelemigazolás mennyi idő alatt lesz kiállítva, a NAV jövedelemigazolás mennyi idő alatt készül el, hogy a banknak is bemutathassuk? Milyen adatok szerepelnek egy hivatalos jövedelemigazoláson? Mi szükséges ahhoz, hogy jövedelemigazolást kaphassunk? Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához hol lehet venni?

Mi az a jövedelemigazolás?

A jövedelemigazolás egy olyan dokumentum, amit hiteligényléskor a banknak fel kell mutatnunk, hogy igazoljuk vele, valóban annyi pénzt keresünk, ami feljogosít bizonyos hiteltípusok megigénylésére. A jövedelemigazolás gyakorlatilag biztosítékként funkcionál a bank számára, innen tudják, hogy képesek vagyunk a törlesztőrészletek rendszeres befizetésére.

Mindenképpen érdemes ismernünk a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) jelentését is: ez a mutató általánosságban szabályozza, hogy milyen jövedelmi státusszal meddig terhelhető a havi jövedelem, milyen távon. Általánosságban azt érdemes tudnunk, hogy 500.000 forint feletti jövedelem esetén a fizetésünk nagyobb mértékben terhelhető, illetve akkor is, ha minél nagyobb (pl. legalább 10 éves) kamatperiódusú hitelt választunk.

A jövedelemigazolás honnan szerezhető be?

Elsőre problémásnak tűnhet, főleg, ha többféle forrásból származik a jövedelmünk, ám a jövedelemigazolás beszerzése valójában gyerekjáték. A legegyszerűbb eset az, ha munkavállalóként (alkalmazott) működünk: így elegendő a hitelhez egy egyszerű munkáltatói jövedelemigazolás (kérjük a munkáltatótól), illetve a bankszámla kivonat, amit bármelyik bank kérhet tőlünk (például az elmúlt 3 hónapra visszamenőleg). A bankok többségénél, ha valaki túl van a próbaidőn (vagyis nem mondhat fel neki a munkáltató bármikor) és rendelkezik a mindenkori minimálbérrel, nincs akadálya a kölcsönnek – akár belföldi, akár külföldi jövedelemről legyen szó (magyar lakcím az utóbbinál is szükséges lehet).

KATA jövedelemigazolás

A bonyolultabbik eset a KATA jövedelemigazolás, ugyanis az egyéni vállalkozókra szigorúbb szabályok vonatkoznak a hitelfelvételnél - ekkor NAV jövedelemigazolás igénylése szükséges (NAV SZJA igazolás mellett). A bank a KATA-s vállalkozó jövedelmének csak a 60%-át fogadja el jövedelemként, illetve 3 hónapos munkaviszony helyett sokszor minimum 6-12 hónap szükséges.

Egyéb speciális esetek

A készpénzben kapott jövedelemre külön szabályok vonatkoznak, amelyeknek mindenképpen alaposan utána kell néznünk, ha az egyéni vállalkozói kategóriába tartozunk (célszerű egyenesen a NAV illetékes munkatársaihoz fordulnunk az instrukciókért)! Az öregségi nyugdíj és a rokkantsági nyugdíj esetén a nyugdíjszelvény és a nyugdíjértesítő felmutatása is szükséges lehet (bővebb információkért forduljunk a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz). Bizonyos hiteleknél (pl. személyi kölcsön) nem veszik figyelembe önálló, elsődleges jövedelemként az olyan speciális jövedelemtípusokat, mint például az ápolási díj vagy a GYED.

Jövedelemigazolás formanyomtatvány: mi szerepel rajta?

Minden banknak más, saját jövedelemigazolás formanyomtatványa van, azonban általánosságban elmondhatjuk ezekről a dokumentumokról, hogy tartalmazniuk kell a munkavállaló és a munkáltató alapadatait (SZIG, lakcím, adószám, adóazonosító jel), a bruttó és a nettó fizetésünket, illetve az elmúlt három hónapban szerzett jövedelmünk összegét – gyakorlatilag ezzel igazoljuk, hogy mennyire terhelhető a bérünk, mekkora maximum törlesztőrészlet bevállalását teszi lehetővé a jövedelmünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szerepel még az iraton az is, hogy milyen célból kérjük az igazolást és hogy melyik banknak küldjük, illetve az átvétel módja és a jövedelemigazolás példányszáma is (továbbá minden más információ, amit az adott hitelintézet szükségesnek talál, például a telefonszám, a munkakör és a tevékenységi körök megnevezése).

Egészségbiztosítási ellátáshoz szükséges jövedelemigazolás

A jövedelemigazolás egy speciális esete a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” nevű formanyomtatvány, ami akkor volt szükséges, ha valakinek például megszűnt a munkaviszonya, azonban az egészségbiztosítási ellátás megállapítására szüksége volt. Lényegében ugyanaz a dokumentum tartalma, csak nem hiteligénylésre irányul, hanem az egészségbiztosítási ellátás megállapítása miatt szükséges. A jogszabályok változása miatt 2018 óta nincs rá szükség.

A NAV jövedelemigazolás igénylése

A NAV jövedelemigazolás Ügyfélkapu segítségével kerül megigénylésre (ha eddig nem regisztráltunk, célszerű ezt mihamarabb megtennünk), illetve telepítenünk kell a számítógépünkre az általános nyomtatványkitöltő keretprogramot (ÁNYK) is. Az „IGAZOL” nevű formanyomtatvány kitöltésével egyszerűen és gyorsan elvégezhetjük a feladatot; ezt ezután beküldjük a NAV-nak az Ügyfélkapun keresztül, majd 6 napos határidővel meg is érkezik az Értesítési Tárhelyre a hivatalos NAV jövedelemigazolás.

A NAV jövedelemigazolás mennyi idő?

Maximum 6 munkanap az „IGAZOL” formanyomtatvány leadásától kezdve.

NAV jövedelemigazolás Ügyfélkapu nélkül

Ha nincs Ügyfélkapunk és mindenképp ragaszkodunk a személyes ügyintézéshez, a NAV jövedelemigazolás igénylés személyesen is megtehető az ügyfélszolgálati irodákban (és telefonon keresztül is intézhető). Ha a papírt nem kapjuk azonnal kézhez, a jövedelemigazolás ügyéntézés ideje az elektromos jövedelemigazoláshoz hasonlóan 6 nap. Postán is intézhetjük a feladatot, ez esetben számoljunk a kézbesítési idővel!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 5. 12:50
Lássuk a legfontosabb pénzügyi aktualitásokat, melyek a mögöttünk álló egy hétben megjelentek a Bank...
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem