24 °C Budapest
Mi az a hitelmoratórium, mikor van a hitelmoratórium vége 2022-ben?

Mi az a hitelmoratórium, mikor van a hitelmoratórium vége 2022-ben?

2022. február 6. 20:30

A 2020-ban bevezetésre került hitelmoratórium, ami az egyik legmeghatározóbb járványügyi rendelkezés volt, magyar családok ezreinek az életére volt hatással. Mi a hitelmoratórium jelentése, meddig kerül felfüggesztésre a törlesztés és mikor lesz a hitelmoratórium vége? Megéri a hitelmoratórium?

Hitelmoratórium 2021 és hitelmoratórium 2022 évi tudnivalók: mi az a hitelmoratórium, avagy törlesztési moratórium. Lehetséges, hogy a hitelmoratórium alatt semmit sem kell fizetni? Hogyan hat a hitelmoratórium időszaka a lakáshitelre és a személyi kölcsönre, mi lesz a hitelmoratórium vége után? Mennyi hitelmoratórium kamat kerülhet felszámolásra? Önkéntes, vagy kötelező a hitelmoratórium?

Mi az a hitelmoratórium?

A hitelmoratórium, más néven törlesztési moratórium egy olyan, meghatározott időintervallumra érvényes állami rendelkezés, ami szerint a hitelmoratórium ideje alatt felfüggesztésre kerülnek a törlesztő részletek (tőke- kamat- és díjfizetési mentesülés). A Magyar Nemzeti Bank 2020. március 18-án adta ki az országos érvényű, banktól független rendeletet, ami valamennyi lakossági hitelre érvényes a lakáshiteltől kezdve a személyi kölcsönig (CSOK, babaváró, autóhitel, áruhitel stb.), emellett vállalati hitelre is igénybe vehető. A felmondott hitelekre már nem jár a hitelmoratórium, de az 1-2 hónapos elmaradásban lévő kölcsönökre igen.

A hitelmoratórium ideje alatt az adósoknak a meglévő hitelekre vonatkozólag semmit nem kell visszafizetniük, azonban tartozás elengedés nem történik! A hitelmoratórium következményeképp a hitel futamideje meghosszabbodik, de a hitelmoratórium ideje alatt nem jár kamatmentesség! A hitelmoratórium érvényessége a kormányrendelettel egyetemben lépett automatikusan életbe és addig érvényes, míg az állam meg nem szünteti, hosszabbítás is lehetséges.

Hitelmoratórium kamat

Ahogy fentebb is írtuk, a törlesztés időszakos felfüggesztése mindenkinek jár, hogy könnyebb legyen az anyagilag is megterhelő járványhelyzetet átvészelni, azonban a hitelmoratórium alatti kamat megmarad, felhalmozódik. Ez a hitelmoratórium kamat nem kerül egy összegben behajtásra a hitelmoratórium lejárta után, de az eredeti hiteltől elkülönült formában kell kezelni és további kamatot nem lehet felszámolni rá.

A hitelmoratórium kamat megfizetése természetesen a moratórium lejártát követő időszakban kötelező. A teher elosztása egyenlő részletekben történik, a hitel futamideje alatt. A hitelkamat a moratórium alatt akkor változhat, ha változó kamatozású hitelünk van; a fix kamatozású hitel akkor változik, ha a moratórium idejére esik a fordulónapja. Maga a hitelmoratórium nincs befolyással a hitelek kamatozására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hitelmoratórium kötelező?

Természetesen nem. Amennyiben valaki benn szeretett volna maradni a programban, azoknak ezt októberig jelezniük kellett a hitelüket folyósító pénzintézetnél. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megéri-e hosszútávon a törlesztés felfüggesztése, mert a hitelmoratórium kamat miatt a teljes visszafizetés összege nő.

Mikor van a hitelmoratórium vége?

A hitelmoratórium ideje 2020. március 19-től 2021. október 31-ig tartott (eredetileg a hitelmoratórium vége 2020. december 31-re volt kijelölve, ám a hitelmoratórium automatikusan meghosszabbodott). A hitelmoratórium csak a 2020. március 18-ig folyósított hitelekre érvényes, a hitelmoratórium rendelet utáni kölcsönre nem lehet érvényesíteni.

Jelenleg érvényes hitelmoratórium

2021. november 1-től már csak a rászoruló csoportok maradhattak a hitelmoratóriumban, külön nyilatkozattal – ez a hosszabbítás a jelen állás szerint 2022. június 30-ig érvényes. Hitelmoratórium hosszabbítást kérhetnek a nyugdíjasok, gyermeket várók és nevelők, közfoglalkoztatottak, a munkanélküliek, illetve olyan magánszemélyek, akiknek az árbevétele legalább 25%-kal csökkent az előző évhez képest. A hitelt továbbra is 2020. március 18. előtt kellett felvenni és 2021. szeptember 30-ig a moratóriumban kellett lennie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 7. 10:40
A Fővárosi Törvényszék egyelőre szóban kihirdetett pénteki, elsőfokú ítélete szerint mivel a Klubrád...
Holdblog  |  2024. május 7. 09:06
Új világ van ahhoz képest, mint amit megszoktunk, nem fogunk visszatérni az alacsony kamatok korába...
Bankmonitor  |  2024. május 6. 13:11
A 2024 márciusában kötött lakáshitel szerződések összértéke 97,8 milliárd forint volt, a szabad felh...
Kiszámoló  |  2024. május 6. 12:53
Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 7. kedd
Gizella
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem