19 °C Budapest

Tovább pofozzák a lakáshiteleseket: a forinthitel lehet a nyerő?

2009. február 16. 05:40

A legutóbbi lakáshitel-körkép óta jelentősen megemelkedtek a törlesztőrészletek a devizahitelek piacán, ami az 200 forintos svájci frank és a 300 forintos euró szemszögéből tekintve nem is meglepő. A régiónkat kísértő erőteljesen megcsappant befektetői bizalom megemelte a forrásköltségeket is, ami jól látszik abban, hogy teljes hiteldíjmutatók (THM) a csökkenő svájci és európai alapkamatok ellenére is híztak. A forinthitelek területén tapasztalható némi csökkenés a törlesztőrészletek terén, így ezek a termékek egyre versenyképesebbenk tűnnek.

Amikor novemberben még arról számoltunk be, hogy megugrottak a THM-ek és a havi törlesztőrészletek a svájci frank és az euró alapú hitelek esetében, még nem gondoltuk volna, hogy lehet ez még ennél rosszabb is. Illetve csak reméltük, hogy ennél már nem lesz rosszabb. Nos, a hitelfeltétetek az akkori lehetőségekhez képest tovább romlottak.

A svájci frank alapú hitelezés területén jól látható, hogy a pénzügyi válság összerázta a mezőnyt, ezért messze nincsenek akkora különbségek az egyes ajánlatok között, mint korábban. Az ajánlatok 5 millió forintra és 20 éves futamidőre 8,62 százalékos THM-nél kezdődnek, holott novemberben még 6,18 százalékon is kínáltak hitelt. A piacon megmaradt néhány pénzintézet ajánlatai között havi szinten alig 5 ezer forint eltérés mutatkozik a törlesztőrészlet tekintetében. Tízmilliós hitelhez 8,48 és 14,40 százalékos THM közt juthatunk, a törlsztőrészletek 86-96 ezer forint között változnak. Az OTP Bank által megadott törlesztőrészletek a devizahitelek esetében erősen torzítanak, mivel a táblázatban az Alacsony törlesztésű Deviza Lakáshitel adatai láthatóak. E termék igénylése esetén az első 49 hónapban a lakástakarékpénztári megtakarításra és a lakáshitel-törlesztésre együttesen fordítandó havi terhe 20 százalékkal alacsonyabb, mintha csak Deviza Lakáshitel szerződést kötne.


Az euróban számított hitelek árazásán jól látszik, hogy a THM-ek nem változtak olyan mértékben, mint a svájcifrank-alapú hiteleknél, így a két termék nagyjából azonos kondíciókat kínál jelenleg, mind THM, mind törlesztőrészlet tekintetében.


A piaci forinthitelek továbbra sem versenyképesek, a támogatottak viszont felvehetik a versenyt a devizahitelekkel, különösen, hogy a magyar alapkamat csökkentése jótékonyan hatott a forint alapú termékek THM-jére is.


A bankok szinte egyöntetűen vallják, hogy az ügyfelek továbbra is óvatosak és kivárásra játszanak. A legtöbb bankban ugyan az érdeklődés nem csökkent, a megköttetett üzletek száma azonban annál inkább. Dr. Simon Zsolt igazgató szerint az Erste Bank ezidáig nem változtatott a hitelfelvétel feltételein, bár folyamatosan monitoringolja a gazdasági környezet és saját ügyfélportfoliójának változását. Egyelőre nem terveznek változásokat sem az önerő mértéke, sem az ügyfélminősítés, sem pedig a jövedelemvizsgálat tekintetében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szigorított viszont a Budapest Bank a jövedelemvizsgálat terén. A szociális jellegű jövedelmek esetén az ügyletben jövedelmükkel szereplő személyeknek jövedelemként minimum a minimálbért kell igazolniuk, valamint ügylet szinten minimum bruttó 170 000 forintos jövedelem az elvárás.

Aki viszont ilyen körülmények között is belevág a hitelfelvételbe, az komolyan is gondolja: legalábbis a CIB Bank szerint bár csökkent a megkötött ügyletek száma, a hitelösszegek tekintetében nem tapasztalható nagyobb változás. Az előrejelzések alapján 2009-ben szektor szinten jelentős visszaesés várható. Míg az utóbbi években 25-30% bővülés volt tapasztalható, az idén várhatóan egy számjegyű lesz a bankszektorban az ingatlanfedezetes hitelek állományának növekedése.

Az AXA Bank tapasztalatai szerint az elmúlt néhány hónapban minimálisan nőtt a HUF hitel igények aránya a CHF rovására. Az AXA egyben a legbizakodóbb a bankok közül, várakozásaik szerint idén növelni tudják részesedésüket az új szerzésekben.

A kedvezőtlen globális pénzpiaci folyamatok és a romló reálgazdasági kilátások hatására 2008 utolsó negyedévében az OTP Bank módosított a hitelhez jutás feltételein, a kamatmértékeken, illetve a hitelezési kockázatok továbbra is alacsony szinten tartása érdekében szigorított a hitelfedezettségi követelményeken. A bank várakozásai szerint 2009 egészét tekintve a hitelezési dinamika az elmúlt évek átlagához képest mérsékeltebb lesz.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a konkrét ügylet egyediségétől és az ügyletben érintett felek időbeosztásától függ a hitelkérelem befogadásától a hitel folyósításáig tartó idő. A bank a szükséges körültekintéssel vizsgálta és vizsgálja a benyújtott dokumentumokat és a fedezetül felajánlott ingatlanokat. Az egy-egy hiteltípushoz rendelhető átlagos hitelbírálati időben nincs változás.A hiteligénylések száma mérséklődött a változtatások hatására. Lakáshiteleknél és szabad felhasználású jelzálog típusú hiteleknél 2008 utolsó negyedévében a korábbinál 15-20%-kal alacsonyabb összegű hitel nyújtását biztosította a bank (az ingatlanérték arányában) az ügyfelek számára.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem