Wine cellar in Tokaj, Hungary

Literszámra vásárolják most a szlovákok, csehek, németek a minőségi magyar bort: mit tudhatnak?

2024. március 28. 16:03

Nem titok, hogy a magyar borok nagy népszerűségnek örvendenek külföldön, 2023-ban nettó 126 614 tonnányi bort exportált Magyarország. A leginkább a szlovákok, németek és csehek vásárolják a magyar szőlőbirtokok kincseit, itthon pedig a magyar borokon túl német, olasz és francia palackok kerülnek leginkább a polcokra. A magyar bortermelés világszinten sem elhanyagolható. Most friss adatok alapján annak jártunk utána, mely országok kaptak rá nagyon a magyar borokra 2023-ban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisa szerint amíg 2022-ben nettó 136 492 tonna bort exportált Magyarország különböző országokba, 2023-ban a kivitel némiképp visszaesett, 7,2 százalékkal. Igaz, hogy 2022 kiugróan jó év volt, csaknem 25 százalékos növekedést láthattunk a 2021-es mennyiséghez képest. Akárcsak a korábbi években, 2023-ban is Szlovákia, Németország és Csehország importálta a legtöbb itt megtermelt bort és szőlőmustot friss szőlőből. Ha részletesebben vizsgáljuk, a palackos borokat a szlovákok, csehek és belgák, a hordós borokat a szlovákok, németek és franciák veszik.

Akár nettó tömeg, akár határparitásos érték szerint nézzük, a magyar borexport fogadóországainak listája nem sokat változott. A spanyolok értéket tekintve már két éve feljöttek a TOP5-be, a belgák szintén nagyon rákapcsoltak, az Egyesült Királyság importja viszont jelentősen visszaesett 2022-től, bár még így is jelentős. A horvátok, olaszok importja 2023-ban emelkedett sokat, ha forintban nézzük. A 20-as toplistára fel tudtak tavalyi borexportadatok szerint a finnek és szlovének, a 2022-es rangsorhoz képest lecsúszott Litvánia és Fehéroroszország is. Utóbbi importtevékenysége ezek alapján csak 2022-ben volt kiugró. (A határparitásos érték az áru piaci értéke az importáló ország határán, beleszámítva az árunak az országhatárig történő szállításával kapcsolatos költséget és a szállítás alatti biztosítást.)

Ha pedig nettó tömegben nézzük, mennyiségileg kik veszik a legtöbb magyar bort, abban még mindig a szlovékok, csehek és németek vezetnek. A további országok sorrendje viszont már érdekesen alakul: az olaszok, horvátok tonnában egészen sok bort vásárolnak, értékben (millió Ft) kevésbé. Vagy például a spanyolok értékben jelentős mértékben importálnak magyar bort, nettó tömegben már kevéssé. Ebből is látható, hogy egyes országokba kerülhet kis mennyiségben, de nagy értékben bor - ezek valószínűleg jellemzően magas minőségű, hozzáadott értékű terméket vásárolnak. Míg máshová nagy mennyiség kerül, kisebbb értékben.

Az sem mindegy a borexport szempontjából, milyen "kiszerelésű" a külföldre értékesített bor. A KSH elkülönít olyan kategóriákat, mint bor friss szőlőből, legfeljebb 2 l-es palackban vagy más bor friss szőlőből, 2 l-nél nagyobb tartályban (kiv. pezsgőbor). A palackos borokat leginkább a - ha a kivitel értékét nézzük - a szlovákok, csehek és belgák viszik, míg a hordós bort a szlovákok, németek és a franciák. 

A Magyarországra külföldről importált palackos borokháromnegyede Németországból, Olaszországból, Franciaországból és Szlovákiából származik. Ez természetesen nem csak azon múlik, hogy a magyar vásárlók milyen eredetű borokat emelnek le szívesen a boltok polcairól, hanem természeten a kereskedők nemzetközi kapcsolataitól is függhet. 

Világszinten sem elhanyagolható a magyar bortermelés

A világ bortermeléséről 2022-esnél frissebb adatok még nincsenek. Az utolsó friss adatok szerint a világ legnagyobb bortermelő országa Olaszország, a teljes világszintű borelőállításnak a 19,3 százalékát adják. Ezüstérmes Franciaország (17,65%), a bronzot pedig a Spanyolország (13,82%) érdemelte ki a VisualCapitalist rangsora szerint. Ez azt jelenti, hogy a világ bortermelésének több mint felét teszik ki az olasz, francia és spanyol borok. Magyarország is bekerült a TOP20-ba, hazánk bortelmelése a globális termelés 1,12 százaléka. Az első 20 országon kívül az összes ország ország együttes termelése 4,43 százalékos:

Magyarország a maga 2,9 ezer hektoliteres termelésével a 16. a listán, ezzel előzzük az osztrákokat és a görögöket, viszont például a románok mögött vagyunk. A TOP20-ban szereplő ország közül 12 európai, 3 dél- és 1 észak-amerikai, 1-1 afrikai és ázsiai található, valamint az Óceániához sorolt Új-Zéland és Ausztrália.

A portál elemzésében kitért rá, hogy bár a világ bortermelése az elmúlt évtizedben viszonylag stabil volt, a közeljövőben a klímaválság nagy kihívást fog jelenteni a legnagyobb bortermelő országoknak. Idézik a New York Timest, miszerint a melegebb hőmérséklet egyszerre áldás és átok a borászok számára. A jövőben olyan területeken, amelyeknek a klímája nem, vagy nem annyira kedvezett a bortermelésnek - mint pl. Anglia -, felvirágozhat ez az ágazat. Míg a hagyományosan bortermelő régióknak az egyre extrémebb időjárás miatt egyre nehezebb dolguk lesz. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magyar borászok véleménye azonban megosztott annak kapcsán, jól vagy rosszul járhat-e a hazai termelés a klímaváltozással. Az Agrárszektor tudósítása szerint Szűcs Róbert, a villányi Jammertal Borbirtok tulajdonosa 2023 őszén elmondta, hogy a klimatikus viszonyok változásának egyik nyertese lehet a villányi régió. A szakértő szerint a klímaváltozás pozitív hatással lehet ugyanis a magyar kékszőlő termelésére: a száraz, hosszú ősznek köszönhetően 2016 óta minden évjárat alkalmas volt prémium vörösbor termelésére.

Bodor Bence borász pedig a Pénzcentrumnak azt mondta a téma kapcsán, hogy ennek az érmének is két oldala van. "Egyrészt, ami a vörösbort adó fajtákat illeti, a megnyúlt tenyészidőszak miatt jobban be tud érni a szőlő. Egy-egy jó évjáratban egészen különleges, mediterrán beütésű borok születnek a sok napsütésnek köszönhetően. Isteni savak, gyümölcsös ízek dominálnak. A villányi borvidéken ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy mediterrán a klíma" - fejtette ki.

Ez az egyik oldal. A másik pedig az időjárási szélsőségek kialakulása, ami rengeteg kárt, problémát és fejtörést okoz az ágazatban. Egyre gyakoribb a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadék, a korai rügyfakadás után következő intenzív lehűlés, a trópusi jellegű viharok, a jég. Ugyanígy kihívás elé állítanak bennünket és az itteni szőlőfajtákat az extrém hőhullámok, és a velük járó magas UV-sugárzás

- mondta el a szakértő, aki a fizikai károk mellett a gombafertőzésekre is kitért.

Bodor Bence szerint a klímaváltozás hatására idővel soha nem látott rovarok és egyéb fajok jelennek majd meg, amelyek ellen védekezniük kell. Ez nyilvánvalóan megnöveli a művelési költségeket, ahogy gyakoribb terméskiesésekre is lehet kilátás a jövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem