12 °C Budapest
The decommissioned Gundremmingen nuclear power plant (German: Kernkraftwerk Gundremmingen, short: KRB), located near Rivr Danube near Gundremmingen in the district of Günzburg in Bavaria. It was the formerly most powerful nuclear power plant in Germany. Unit B was shut down under the German Atomic Energy Act (Section 7) of 2011 on December 31, 2017; Block C followed on December 31, 2021.In Germany is currently a big political discussion about reopening.Since the start of the Russian invasion of Ukraine on February 24, 2022 and the energy crisis, politicians discuss about re-opening the three nuclear power stations which where shut down on December 31, 2021 (Grohnde , Brokdorf and Gundremmingen).

Fontos döntés a paksi atomerőmű ügyében: mégis jöhet a francia üzemanyag

2023. november 21. 09:33

A kormány új határozati javaslata szerint „új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet” a paksi atomerőműben.

Mégis zöld utat kaphatnak az új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyagok a paksi atomerőműben – írja a hvg.hu a Lantos Csaba energiaügyi miniszter által előző héten benyújtott határozati javaslat szövegében. A javaslatot az országgyűlés kedden tárgyalja.

A dokumentum szerint „a növekvő villamosenergia-fogyasztást nem lehetséges tisztán földgáz- és egyéb fosszilis bázison, illetve tisztán megújuló forrásokat felhasználó erőművekkel kielégíteni: stabil, hazai villamosenergia-termelésre van szükség olyan erőművekben, amelyek biztonságosan, megbízhatóan alaperőműként üzemelnek, belföldön, költséghatékonyan állítják elő az energiát”. Ezután a szöveg kitér arra: „új körülmény, hogy az atomerőműben további, különösen a meghosszabbított üzemideje alatt új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet”.

A hvg.hu szerint ilyen „eltérő gyártó” lehetne a francia Framatome, akivel a lap értesülései szerint a kormány már szeptemberben aláírt egy együttműködési megállapodást, amelynek az üzemanyag-ellátás, az ahhoz kapcsolódó nukleáris anyagok és a hosszú távú üzemeltetés is részét képezte. A Framatome már egyébként is ismerős a paksi atomerőműben, a német Siemens helyett végül ők csatlakoztak – orosz beleegyezéssel – Paks II. irányítórendszereinek a beszállítójaként a projekthez.

Nem ez az egyetlen pont, amelynek megváltoztatására javaslatot tesz a kormány a 2015-ös, eredeti határozathoz képest: a jelenlegi szövegben az áll, hogy a 2020-as évek végén kezdheti meg a működését az erőmű, és a 2080-as évek végéig működhet. Ezt most a kormány a 2030-as indulási dátumra cserélné, és az 2090-es évek elejéig működnének az új blokkok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem