22 °C Budapest
Monument of Independence in the rays of the evening sun, from the drone camera.

Nem várt fordulat az ukrajnai OTP-ügyben: ezt kérik a végleges megoldáshoz

2023. szeptember 30. 15:02

Az ukrán korrupciómegelőzési ügynökség ideiglenesen felfüggesztette az OTP Bank státuszát a háború nemzetközi támogatóinak listáján. Ahhoz, hogy az OTP végleg lekerüljön a listáról, az ukránok is várnak cserébe valamit.

A párbeszéd megkezdődött: az ukrán korrupciómegelőzési ügynökség a tárgyalások megkezdéséig felfüggeszti 5 görög közlekedési vállalat és az OTP Bank státuszát a háború nemzetközi támogatóinak listáján - írja a Portfolio az ügynökség honlapjára hivatkozva.

A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség (NAKC) felfüggeszti 5 görög hajózási vállalat - a Dynacom Tankers Management (DTM), a Delta Tankers LTD, a Thenamaris Ships Management Inc., a Minerva Marine, a TMC Tankers LTD - és a magyar OTP Bank státuszát a háború nemzetközi szponzorainak listáján.

Ez a döntés az ügynökség és az említett országok vállalatainak és kormányainak képviselői között az Orosz Föderációval való együttműködés megszüntetéséről folytatott tárgyalások eredményeként született - írják.

Mostantól kezdve a "Háború és szankciók" portálon a "Nemzetközi háborús szponzorok" szekcióban ez a 6 vállalat ideiglenesen felfüggesztett státusszal rendelkezik.

A listáról való további kizárásuk a meghatározott feltételek teljesülésétől függ.

Emellett az ügynökség reméli, hogy ez a döntés azt eredményezi, hogy

Magyarország feloldja az ukrán nép számára létfontosságú 500 millió eurós uniós katonai segély zárolását,

valamint kizárja annak lehetőségét, hogy Görögország blokkolja az EU jövőbeni szankciócsomagját, amelynek célja, hogy csökkentse Oroszország képességét a háború folytatására.

Az ügynökség mindig nyitott a nemzetközi üzleti együttműködésre, és kész konzultálni a jegyzékből való törléshez szükséges lépésekről - olvasható a közleményben.

Kérdés, hogyan reagál majd erre a lépésre a magyar kormány. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július elején beszélt arról, hogy Magyarország mindaddig nem járul hozzá az ukrajnai fegyverszállítás semmilyen további európai uniós finanszírozásához, amíg Kijev le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Előzmények

Az egész ügy úgy kezdődött, hogy május 4-én az ukrán nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség (NAZK) bejelentette: a magyar OTP Bank Groupot "a nemzetközi háborús szponzorok" listájára helyezte, amiért a pénzintézet továbbra is együttműködik Oroszországgal. A minősítés tényét az OTP Csoport is megerősítette, hangsúlyozva: az OTP Csoport minden nemzetközi szankciós intézkedést és helyi törvényi előírást betartva működik valamennyi piacán, így Oroszországban is.

A NAZK a döntését sajtóközleményében azzal indokolta, hogy a magyar bank továbbra is tevékenységet fejt ki Oroszországban és egy olyan hitelezési jogszabály rendelkezései szerint jár el, amelynek alanyai a Donyeck és Luhanszk megyei orosz hatóságok. A NAZK szerint az OTP "kedvező feltételek mellett nyújt hiteleket az orosz hadsereg" tagjainak, ideértve a fizetési halasztás lehetőségét kölcsöntörlesztés során.

Érdemes megjegyezni, hogy május elejére a NAZK "nemzetközi háborús szponzorokat" felsoroló listáján az OTP-vel együtt már 24 intézmény szerepelt, köztük olyan vállalkozások is, mint a Procter&Gamble, az OpenWay Group, a Danieli, a TMS Tankers, a Minerva Marine, a Thenamaris Ships Management, a Delta Tankers, a Dynacom Tankers Management, a Leroy Merlin, a ComNav Technology, a Mondi Group/Mondi PLC, az eKassir, Liberian International Ship & Corporate Registry, a Bonduelle, az Auchan, a Peninsula Petroleum és az osztrák Raiffeisen bankcsoport. Ezen vállalatok uniós tagállamai azonban mégsem jelezték, hogy blokkolnák az uniós szankciós döntéshozatalt, illetve az Európai Békekeretből a soron következő kifizetést.

A fentiek után az OTP Bank május 13-án adott ki közleményt, amelyben "teljességgel méltatlannak" nevezte, hogy az ukrán Antikorrupciós Ügynökség (NAZK) a háború nemzetközi szponzorai közé sorolta. Emellett rögzítette azt is: arra fog törekedni, hogy erről meggyőzze az ukrán illetékeseket is.

A magyar bank úgy vélte akkor, a NAZK téves döntésének leginkább egy tévedés volt az alapja, ugyanis Oroszországban is van Donyeck nevű település.

A közleményben az OTP ugyanis rámutatott, hogy az oroszországi Donyeck településen a közelmúltig valóban működött egy OTP Bank fiók, de úgy vélik, hogy a bankot az ukrán hatóságoknál feljelentő Olekszandr Dubinszki ezt összekeverhette az ukrajnai Donyeck régióval, ahol viszont a bank nem végez tevékenységet.

Az orosz hadsereg finanszírozásával kapcsolatos vádra pedig az OTP Bank azt hangsúlyozta a közleményében, hogy sem kedvezményesen, sem máshogy nem nyújt új hitelt az Oroszországi Föderáció fegyveres állománya tagjai számára. Emlékeztettek viszont arra, hogy az Oroszországi Föderáció törvényben írja elő (106-FZ) valamennyi pénzügyi szolgáltatónak, hogy azok számára, akik részt vesznek a "különleges katonai művelet"-ben, 2023. december 31-ig mentesülnie kell a hiteltörlesztés és kamatfizetés alól. A határidő után a törlesztés folytatódik.  

Emlékeztettek arra is, hogy Oroszországban 0,17 százalék piaci részesedéssel rendelkezik a bank, azaz súlya az orosz bankpiacon nem éri el a két ezreléket. Ezzel kívánta tagadni azt a vádat, miszerint az OTP Bank fontos szerepet tölt be Oroszország nemzetgazdasága szempontjából. Hozzáfűzték: a NAZK listájára ugyanakkor az OTP-nél lényegesen nagyobb helyi jelenléttel rendelkező nemzetközi bankok és egyéb vállalatok nem kerültek fel, ami önmagában megkérdőjelezte a listára kerülésről szóló döntés hitelességét.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm