16 °C Budapest
OTP Bank Branch with Flag of Hungary in Deak Ferenc Street and Vorosmarty Square, 5th District of Budapest Downtown, Hungary in April 2021 - OTP Bank Group is one of the largest independent financial service providers in Central and Eastern Europe with full range of banking services for private individuals and corporate clients. The OTP Bank was established in Budapest, Hungary in 1949. Nowadays the bank hosts an international organization called the OTP Bank Group. The several parts of the group work in different areas of business.

Lesújtó számokat közölt a lakáshitelekről az OTP: így szakított mégis nagyot Csányi Sándor bankja

2023. augusztus 10. 09:52

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál számottevően jobb, 283,940 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el a második negyedévben, ami az előző negyedévit 52, az egy évvel korábbit 75 százalékkal haladja meg. A konkrét tételeket és az eredmény mögött álló folyamatokat a bank sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes ismertette csütörtökön.

A csoport féléves adózás utáni eredménye 577 milliárd forint volt, ami részben A félév során lezárt két akvizíció kapcsán elszámolt badwill-nek (az üzbég Ipoteka Bank akvizíviója során a megvásárlás költsége alacsonyabb volt a bank értékénél), részben a korrigált eredmény javulásának köszönhető. Ezek a csoport eredményét közel 300 milliárd forinttal javították, a tavalyi első félévhez képest így majdnem 99 százalékos a konszolidált korrigált adózás utáni eredmény. A nettó kamatmarzs és a költséghatékonyság szintén javult. A tőkearányos megtérülés 28,4 százalékos volt - ismertette Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese.

A magyar működést nézve messze nem ilyen rózsás a helyzet. Az OTP Core az első félévben 57 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el a leányvállalatoktól kapott osztalékok nélkül. A féléves korrigált eredmény eredmény 32 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Ennek elsődleges oka a kötelező tartalékok szabályozása. Ez egy több mint 20 milliárd forintos negatív hatást jelent, ez is tulajdonképpen egy adó, aminek következtében csökkent a nettó kamateredmény. A tavalyi 250 milliárdos kiemelt korrekciós tételek miatti veszteség csökkent, de továbbra is adózás után 60,2 milliárdos terhet jelentettek ezek a tételek - árulta el Bencsik László.

2023 első félévében a kelet-közép-európai külföldi leánybankok érdemben javították adózás utáni eredményüket, a ROE mutatójuk jellemzően 15-25 százalék között alakult. Az orosz és ukrán leánybankok a második negyedévben is folytatták nyereséges működésüket. Az elmúlt évek akvizíciói és a dinamikus organikus növekedés hatására a Csoport mérlegfőösszege már közel 100 milliárd euró (majdnem megháromszorozódott 2016 óta), ezzel párhuzamosan a külföldi profit hozzájárulás fokozatosan emelkedett, 2023 első félévében már 70 százalék volt - közölte a pénzintézet vezérigazgató-helyettese.

A konszolidált teljesítő hitelek negyedéves bázison 6 százalékkal nőttek árfolyamszűrten, ebből 4 százalékpontot az üzbég Ipoteka Bank magyaráz. Tehát természetesen az organikus növekedés az utóbbi nélkül jócskán elmaradna a korábbi években megszokottaktól, de a jelenlegi - jóval alacsonyabb - hitelkereslet mellett ez várható volt. De optimisták vagyunk és ezt egy átmeneti állapotnak tartjuk, az infláció és a kamatszintek csökkenésével hisszük hogy hamarosan helyreállhat egy ideálisabb helyzet - jelentette ki Bencsik László.

Mindenesetre az első félévben a konszolidált ügyfélbetétek az Ipoteka akvizíció nélkül negyedéves bázison 1 százalékkal csökkentek, döntően a magyar lakossági és vállalati szegmenst érintő kiáramlás következtében. Magyarországon a lakáshiteleknél jelent meg a leginkább a hitelkereslet iránti csökkenés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mikro- és kisvállalati hitelek növekedése folytatódott, míg a corporate hitelek enyhén csökkentek az első félév során. A kamattámogatott konstrukciók továbbra is népszerűek. A Csoport tőke- és likviditási helyzete stabil, a második negyeddéves beszámítható eredmény révén a tőkemegfelelési mutatók  az ipoteka Bank bekerülése ellenére negyedéves összevetésben emelkedtek. Az elmúlt időszakban több sikeres kötvénykibocsátásra is sor került. Az OTP Bank tőkeerejét és stabilitását az MNB közreműködésével az Európai Bankhatóság által lefolytatott stressz teszt eredményei is alátámasztják - árulta el a bankvezér.

Üzbegisztán gazdasága jelentős növekedési potenciállal rendelkezik. A lakosság fiatal és gyorsan növekszik, miközben az oktatási mutatók világviszonylatban is kedvező képet festenek, az Ipoteka Bank pedig az összes eszközállományt tekintve 7,7 százalékos piaci részesedésével Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja. Emellett a pénzintézet mintegy 25 százalékos piaci részesedéssel az országban a jelzáloghitel piac legnagyobb szereplőjének számít - árulta el az új akvizícióról Bencsik László.

A jövőre tekintve az OTP-néél úgy látják, hogy a háború hatásai, a magas infláció és a monetáris szigor miatt 2023-ban várhatóan mérsékelt lehet a gazdasági növekedés. A bank ennek ellenére a vártnál erősebb féléves eredmény fényében javította az idei évre vonatkozó várakozásait. A teljesítő hitelek árfolyamszűrt állományának organikus növekedése várakozásaik szerint elérheti az 5 százalékot. A menedzsment a 2023. első féléves trendek alapján az év egészében alacsonyabb hitelkockázati költségrátát és kiadás/bevételi mutatót prognosztizál, ezáltal a 20223-as korrigált ROE érdemben meghaladhatja a 2022. évi 18,8 százalékos értéket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem