Asian Manager Engineering and worker in standard safety uniform working inspect the electricity high voltage pole.

Nem ért véget a magyar energiaipar vergődése: nincs kiút a kegyetlen drágulásból?

2023. június 30. 08:31

2023 májusában az ipari termelői árak átlagosan 11,2%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 36,5%-kal nőttek, az exportértékesítéséi 1,1%-kal mérséklődtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek.

Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 2,0, az exportértékesítésiek 1,4%-kal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,6%-kal mérséklődtek.

2023 májusában a 2022. májusihoz képest a KSH adatai szerint a belföldi értékesítés árai átlagosan 36,5%-kal nőttek, ezen belül a 65%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 9,3, a 30%-os súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 103%-os volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 24,7%-kal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 47,6, a beruházási javakat gyártókban 6,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 22,0%-kal emelkedtek az árak. Az ipari exportértékesítési árak 1,1%-kal mérséklődtek, ezen belül a 90%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,2%-kal magasabbak, a 9,8%-os súlyú energiaiparban 29,7%-kal alacsonyabbak voltak az árak.

2023. január–májusban a 2022. január–májusihoz képest a belföldi értékesítés árai 48,8, az exportértékesítéséi 9,4%-kal voltak magasabbak, így az ipari termelői árak összességében 22,3%-kal emelkedtek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm