18 °C Budapest
Fellélegezhetnek a magyar fiatalok: régen történt ekkora változás Magyarországon

Fellélegezhetnek a magyar fiatalok: régen történt ekkora változás Magyarországon

2023. április 21. 10:30

A K&H ifjúsági index értéke +14 pontra emelkedett az előző év utolsó negyedévében mért rekord alacsony szintről, mely az elmúlt évtizedben a legnagyobb mértékű változás is egyben. A pénzintézet kutatása a 19-29 év közötti fiatalok anyagi, pénzügyi, munkaerőpiaci helyzetét, az élettel való jelenlegi elégedettségét és a jövőbeli várakozásaikat vizsgálja.

A pénzintézet már rendszeresen vizsgálja a fiatalok helyzetét, többek között azt, hogy mennyire elégedettek a saját életükkel és mire számítanak a jövőben, milyen az anyagi és munkaerőpiaci helyzetük, hol tartanak az önállósodás, lakásvásárlás útján, milyen a viszonyuk a családtagjaikkal, barátaikkal. A válaszok összesítéséből születik meg a K&H ifjúsági index aktuális értéke, amely most jelentős javulást mutat.

A kutatás kezdetekor, 2013-ban még átlagosan 6 pontos indexérték volt jellemző. 10 év alatt az is kiderült, hogy ez az év kapta a legkedvezőtlenebb megítélést. 2014-2016 között valamivel kedvezőbb volt az index értéke: 9-10 pont körül ingadozott. 2017-ben határozott javulás volt megfigyelhető, és az index 2018-ban is megmaradt ezen a szinten: átlagosan 14 pontot mértek.

A hektikus ingadozásokkal teli 2019-es évet követően 2020-ban az ifjúsági index éppen a pandémia időszakában mutatta a legmagasabb értékeket, átlagosan 17 pontot. Itt érvényesült igazán, hogy az index a jövővel kapcsolatos várakozásokat nagyobb súllyal fejezi ki: a fiatalok körében kifejezetten erős volt az az érzés, hogy ennél csak jobb lehet a helyzet.

2021-ben az index még a 2020-ra jellemző magasabb szintről indult, de az év végére már érezhetően romlottak a fiatalok benyomásai és várakozásai, 15 pontos átlagot mértek. A 2022-es év pedig már egyértelművé teszi, hogy a negatív tendencia tartósnak bizonyult, és a fiatalok benyomásai jelentősen romlottak. Ebben az évben az index értékei a 2017 előtti szintekre tértek vissza.
A 2022 utolsó negyedévében mért 2 pontos érték a második ilyen mélypont volt a felmérés évtizedes történetében – az elsőt nyolc évvel azelőtt, 2014 végén regisztrálták. Azóta már az is kiderült, hogy ez a rekord alacsony indexérték ideiglenesnek volt mondható: az idei első negyedévben a mutató már 14 ponton áll, azaz visszatért a +10 és feletti tartományba. Az index tízéves történetében egyébként a csúcsérték 20 pont volt, ezt 2019 és 2021 első negyedéveiben érte el a mutató.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 A többség optimistán tekint a jövőbe

A növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy szignifikáns javulás történt a munka és tanulás, az egészség, az önállóság, az önmegvalósítás és a barátokkal való kapcsolatot mérő alindexekben, valamint a többi komponensek értékében is kisebb emelkedést mértek. Az élettel összességében való elégedettség alindexe is sokat javult a tavaly év végi negatív rekordhoz képest.

A felmérés legutóbbi hulláma szerint a fiatalok 38 százaléka tekinti magát elégedettnek; ennyien nyilatkoztak úgy, hogy teljesen vagy inkább elégedettek az életükkel. 44 százalékuk elégedett is, meg nem is; a többiek – a megkérdezettek majdnem ötöde – pedig kisebb-nagyobb mértékben elégedetlennek mondta magát.
Többségük azonban derűlátó a jövőt illetően: a fiatalok 67 százaléka – 32 százaléka kisebb, míg 35 százaléka nagyobb mértékben – kedvező változásra számít a saját életében. A K&H a következő hetekben közzéteszi az első negyedévben készült kutatás részeredményeit, azaz beszámol majd többek között a fiatalok anyagi helyzetéről, fizetési várakozásairól, oktatásról alkotott véleményéről is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm