16 °C Budapest
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a 2022. december 21-én tartott Kormányinfón.

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor: erre számíthat rengeteg magyar 2023-ban

2022. december 21. 10:18

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart, az eseményen részt vesz Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is. A rendkívüli Kormányinfó szerdán 10 órakor kezdődött. Az eseményt a Pénzcentrum élőben közvetíti.

Orbán Viktor ismertette, hogy délután kormányülést tartanak, ennek eredményeiről holnap adnak tájékoztatást. Röviden összefoglalnám, hogy kormányzati látószögből hogy fest a 2022-es év - folytatta a miniszterelnök.

A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve. A rossz mellett ott van az a jó, hogy a nehéz években nyújtott teljesítményt az ember kétszeresen értékeli, így Magyarország rendkívüli teljesítményt nyújtott. A 2023-as év kihívása az lesz, hogy elkerüljük a recessziót  - jelentette ki Orbán.

Az idei év eredménye, hogy képesek voltunk finanszírozni a megemelkedett energiaárakat, tavaly 7 milliárd eurót fizettünk, ez 17 milliárd euróra nőtt idén, ugyanazért a mennyiségért. Ezt a 10 milliárdnyi hiányzó finanszírozást 2023-ra is megoldottuk már - állította.

Soha nem dolgoztak még ennyien Magyarországon, mint most, 30 éves csúcson a foglalkoztatás. És az is rendkívüli teljesítmény volt idén, hogy sikerült az EU-val megállapodni - mondta ezután a kormányfő.

A cél most, hogy kimaradjunk a háborúból, illetve hogy decemberre egyszámjegyű legyen az infláció. A kormányülésen dönteni fogunk arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyereket vállaló nőknél 30 évre emeljék

- mondta a jövőre térve a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezután a határvédelemről beszélt. Bár véleménye szerint a kerítés sem tökéletes megoldás, de a 2015-ös állapotokkal összevetve, amikor "százezrek masíroztak be" a különbség nyilvánvaló. A fokozódó migrációs nyomás miatt idén három fontos változás történt:

  • Felállítottak egy teljesen új, csak határvédelemmel foglalkozó testületet, a határvadászokat
  • ÜdvözlikHorvátország schengeni tagságát, mert ez lehetővé teszi, hogy élőerőt vezényeljek arról a határról a magyar-szerb határra.
  • Megegyeztek a szerbekkel és osztrákokkal, hogy a szerb-magyar határon erős védelmet az észak-macedón-szerb határra tolják

A Financial Times, az uniós pénzek miatt támasztott szupermérdfölkövekkel kapcsolatos kérdésére a miniszterelnök arról beszélt, amit lehet meg kell menteni a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokból, emellett kell segíteni Ukrajnának. Mi nem tárgyaltunk csomagban, az ügyeket külön tárgyaltuk, de a cseh EU-elnökség úgy döntött, hogy egy nap tárgyalja az ügyeket. Nekünk ehhez alkalmazkodnunk kellett. A 18 milliárd eurós csomagot továbbra is rossz megoldásnak tartjuk, de elfogadjuk.

Orbán Viktor a lengyel-magyar kapcsolatokról elmondta: van lengyel-magyar sorsközösség, ők azt kapták jutalmul a második világháború után, amit mi büntetésül, a nyugatiak a Szovjetuniónak dobtak minket. A háború ügyében mást gondolnak, bár a stratégiai célokban ott is egyetértenek: Oroszországot olyan állapotba kell hozni, hogy ne jelenthessen fenyegetést az európai biztonságra, ehhez szükség van szuverén Ukrajnára Magyarországot Ukrajna sosem fogja megvédeni semmitől sem, Magyarországot a NATO és abban a magyar védelmi képesség védi meg, ez a viszonyunk a háborúhoz - jelentette ki.

Többfajta otthontámogatási elem van, egy kifut belőle, a többi marad. A babaváróval kapcsolatban viták szoktak lenni, mi vagyunk többen, akik meg akarják tartani, mert ez egy jó program. A babaváró hitelt most be, (ez egyébként tárgyi tévedés a miniszterelnök részéről, a támogatási forma ugyanis 2019 július 1-től elérhető), ezt fenn kell tartanuk, ameddig bírjuk. Csak a hosszú távú családtámogatás megfelelő. Ajánlatunkat a fiatalok felé meg kell tartanunk. A babaváró a szíve közepe a családtámogatási rendszernek - magyarázta ezután a miniszterelnök újságírói kérdésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ma még nincs a V4-eknél közös energiabeszerzés, energiaelosztás. A háborúban is véleménykülönbség van, és energiaügyben is nehéz így egyetérteni, de a V4-eknek a jövőben lehet egy energetikai dimenziója is. Katarral megállapodtunk energetikai kérdésekben, energiabeszerzésben és magyarországi befektetésekben is - ismertette ezután Orbán Viktor.

Az új energiaforrásokkal és az orosz függőség lehetséges csökkentésével kapcsolatban egy későbbi kérdésre a miniszterelnök arról beszélt, az importenergiáról kellene leszokni, másodlagos jelentőségű, hogy orosz vagy sem az energia. Az önellátóság a kérdés.

Ha ma Paks 2 meglenne, most csak kérnénk egy kávét

60 százalékunk lenne atomenergiából, 20 napenergiából. zen gondolkodjanak el, akik gáncsolják a projektet! Ma a legkevésbé kitett energia a nukleáris.  Magyarországon nincs tenger, ezért csövünk van meg kábelünk. Vezetékünk a 2010-es 2-vel szemben már 7 irányban van. Ilyen programokat folyamatosan vizsgálunk, de megváltást a Paks 2 hoz majd - magyarázta Orbán Viktor.

Vaskalaposak vagyunk ebben a kérdésben. Ez szuverenitási kérdés is, mert azok a pénzek feltételekhez kötöttek 

Válaszolta ezután a miniszterelnök az esetleges a Nemzetközi Valutaalaptól történő hitelfelvételről vonatkozó kérdésre. Az IMF mindenképp mumus ebben a közép-európai világban, jele annak, hogy nem tudtad az országodat magad menedzselni. Az IMF pénze a legjobb kamatozású, de a feltételei a legrosszabbak. A pénzpiaci pénz a legjobb, ott nem kérdezik, hogy énekelsz - fejtette ki Orbán Viktor.

A költségvetést napokon belül, akár már ma jóváhagyja a kormány, beterjesztjük a parlament elé, január 1-jével érvénybe is lép. A Költségvetési Tanács ezt követően megkapja - folytatta a miniszterelnök A következő költségvetésről szóló kérdésre Orbán azt mondta, jó rendszer volt a korábbi, hogy nyáron fogadták el, de ha nagyon nagyok lesznek a kilengések, erre a kérdésre később kell választ adni. Nem lehet tudni, hogy milyen év áll előttünk - árulta el a kormányfő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem