16 °C Budapest
Forint Scheine - ungarische Währung

Sötéten látják 2023-at az elemzők: stagnáló gazdaság, növekvő munkanéliség várhat a magyarokra

2022. november 29. 11:18

Elkerülhetetlen lehet a visszaesés a világgazdaságban, viszont nem tartósan, csak néhány hónapig kell majd számolnunk vele - vélik a CIB Bank elemzői. A magyar gazdaságban stagnálás, vagy a nulla százalékot alig meghaladó növekedés jöhet 2023-ban. Az erőteljes - de enyhülő - inflációs nyomást pedig enyhén emelkedő munkanélküliség és a fogyasztás csökkentése kíséri majd - ismertette a pénzintézet sajtótájékoztatóján Trippon Mariann, a bank vezető elemzője.

A világgazdaságot 2023-ban érdemben lassuló növekedés és csökkenő, de magas infláció jellemezheti annak ellenére, hogy a pénzromlás várhatóan az idei negyedik negyedévben tetőzik. Éves átlagban mind az euróövezetben, mind pedig az Egyesült Államokban jóval a jegybankok középtávú célja felett maradhat az infláció, az év vége felé azonban már megközelítheti, akár újra el is érheti a kitűzött inflációs célt. Rövid távon a jegybankok prioritása a pénzromlás – akár a reálgazdaság fékezése árán történő letörése marad. Így a nagy jegybankok monetáris szigorítási ciklusa az év végéig biztosan folytatódik, de igen nagy eséllyel 2023 elejére is átnyúlnak a kamatemelések. Mindemellett a a nyári-őszi erőteljes lépéseket követően decemberben már mind a Fed, mind az EKB lassíthat a tempón. A Fed irányadó kamata 5 százalék körül tetőzhet, míg az EKB-nál 2,5-3 százalék közötti szinte állhat meg a szigorítási ciklus 2023 első felében – ismertette Trippon Mariann a CIB Bank vezető elemzője a pénzintézet sajtótájékoztatóján.

Áttérve kis hazánkra, a globális környezet nem lesz kedvező

-folytatta az elemző, aki szerint a piacokon a volatilitás újra felerősödhet. Jövőre elkerülhetetlen egy drasztikus lassulás. Ugye az év első felében még dinamikus növekedést mutatott a hazai gazdaság, de már az idei harmadik negyedévtől látható egy érdemi lassulás. Így bár a KSH előzetes adatai szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva 4 százalék feletti a GDP növekedés üteme, negyedéves már 0,4 százalékos visszaesést mértek. Ez a dinamikavesztés pedig jövőre felerősödik – mondta Trippon Mariann.

A hazai gazdaságot 2023-ban egy stagnálás körüli növekedés, az év közepétől mérséklődő inflációs nyomás, enyhén romló munkaerőpiaci helyzet és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozíció jellemezheti. A legfrissebb munkaerőpiaci statisztikák még stabil foglalkoztatási helyzetet jeleznek, de a gazdasági lassulás a munkaerőpiacra is begyűrűzik, ennek első jelei pedig már látszanak is. Már beindult a munkanélküliségi ráta lassú emelkedése, mely októberben 3,6 százalékon állt a második év 3,2 százalékos rátája után. A következő hónapokban folytatódhatnak az erre ható negatív tendenciák. A gazdasági visszaeséssel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta hamarosan elérheti a 4 százalékot és 2023- első felében tovább emelkedhet. Az év második részében a várható kilábalással párhuzamosan aztán a foglalkoztatás terén is megindulhat a korrekció. Így az évek óta tapasztalt akut munkaerőhiány is visszatérhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A beruházásoknál nagyon alacsony, nulla százalékhoz közeli növekedést várnak a bank szakértői. A költségvetési kiigazítási kényszer és az EU-források csúszása a fiskális/kvázi fiskális beruházásoknál jövőre egyértelmű visszaesést eredményez, a vállalati szektor beruházásait pedig a gyengülő keresleti környezet, a költségoldali sokkok, az emelkedő költségek és a bizonytalanság fogja vissza. Alapforgatókönyvünk emellett azzal számol, hogy a kormány és az Európai Unió a jogállamisági kérdésekben megállapodásra jut és jövőre újra rendelkezésre állnak az uniós források – folytatta az elemző.

Amíg a bank tavaszi GDP-előrejelzése az év vége felé is megállja a helyét, az inflációs prognózist az elmúlt hónapokban folyamatosan emelniük kellett. A hazai gazdaságot eddig az év egészében intenzív inflációs nyomás jellemezte, ami az év során egyre robusztusabbá vált. A CIB Bank előrejelzése szerint az októberi szintről az év végéig tovább emelkedik az éves fogyasztói árindex és decemberben meghaladhatja a 23 százalékot. 2023 első felében pedig végig 20 százalék feletti infláció körvonalazódik, aztán a harmadik negyedévtől indulhat be egy erőteljesebb  lassulás, aminek végén az éves átlagos infláció 17 százalék körül alakulhat. Egyszámjegyű tartományba viszont csak egy év múlva kerülhet a pénzromlási ütem. A monetáris politikára térve az elemző elárulta, hogy a következő hetekben vélekedésük szerint maradhat a 18 százalékos effektív kamatszint, melynek lefaragása jövőre kezdődhet meg.

Az MNB agresszív, 500 bázispontos kamatemelése sikeresen stabilizálta október-novembertől a forint árfolyamat, az euró/forint árfolyam a történelmi csúcsot jelentő 430 feletti szintről így 410 alá korrigált. Az év eddig eltelt részében viszont a forint masszívan alulteljesítette a régiós versenytársait. (január és november vége között 10 százalékkal értékelődött le az euróhoz képest, miközben a cseh korona körülbelül 2 százalékkal erősödött és a lengyel złoty is csak 2 százalékkal esett). Ha a jogállamisági eljárás körüli bizonytalanságok megszűnnek, az inflációs kilátások javulnak, és az ország egyensúlyi pozíciójában is kézzel fogható pozitív fordulat körvonalazódik, 2023 során a forint erősödhet az euróval szemben, és a keresztárfolyam újra 400 alatt stabilizálódhat – zárta Trippon Mariann

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm