3+1 tipp, hogy pénzügyileg könnyebb legyen a karácsony

3+1 tipp, hogy pénzügyileg könnyebb legyen a karácsony

2022. november 28. 10:30

Nyakunkon a karácsony, egyúttal az ünnepi menü megtervezése és az ajándékok beszerzése. Érdemes előre megterveznünk a részletes kiadásokat, sok kellemetlenségtől és akár egy szükségtelen hitelfelvételtől is megkímélhetjük magunkat. A pénzügyi tudatosság fejlesztése és a különböző áruházi kedvezmények szerepe kapcsán Csatos Erika, a Tesco független pénzügyi szakértője adott utolsó pillanatos tanácsokat.

A magyarok szeretnek vásárolni, költekezni, de a legtöbben ezt nem tudatosan teszik. Röviden így jellemezhetők a hazai pénzügyi szokások, ahogy arra az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) 2020-as felmérése is rámutat. Hiába ismerjük a pénzügyi fogalmakat, nem használjuk azokat tudatosan, nem készítünk pénzügyi tervet, ha mégis, nem követjük, nem figyeljük a kiadásainkat, és a leggyakrabban megtakarítások sem a tudatos tervezésből fakadnak.

„Manapság egy nagyobb kiadás megrengetheti a háztartások pénzügyi egyensúlyát, hiszen a legtöbb magyar család nem rendelkezik megfelelő mértékű biztonsági tartalékkal. Bár a COVID időszakban nőtt a megtakarítások mértéke, de a korlátozások feloldását követően ezek az összegek elköltésre is kerültek. Ugyan nőtt a megtakarítással rendelkezők aránya, a pénzügyi tudatosság alapszabálya, hogy tisztában legyünk a bevételeinkkel és a kiadásainkkal. Szerencsére már kezd kialakulni ez a szemlélet, trendi lett a pénzügyekkel foglalkozni” – mondta el a Pénzcentrum-nak Csatos Erika, a Tesco független pénzügyi szakértője, az Álomjövő Tanácsadó Iroda alapítója, vezető pénzügyi mentora. 

A családok számára pénzügyi szempontból általában is az év utolsó két hónapja az egyik legstresszesebb időszak. Manapság pedig sok esetben vált központi kérdéssé, hogy tudjuk-e finanszírozni az ünnepi kiadásokat, tudunk-e ugyanolyan színvonalú karácsonyt produkálni, mint az előző években. A statisztikák szerint a magyar családok átlagosan 60 ezer forintot költöttek karácsonyi ajándékokra az elmúlt évben. Ha figyelembe vesszük, hogy az átlagos infláció eléri a 20%-ot, akkor az idén ennyivel többet kell szánnunk arra, ha ugyanakkora meglepetést szeretnénk szerezni, mint tavaly. 

Csatos Erika
Csatos Erika

„Stresszhatás alatt megnő a hajlandóság a túlköltekezésre, ezért jellemző, hogy könnyebben költünk többet karácsonykor, mint az egész év folyamán, pedig már kéthavi tervezéssel is elkerülhető lenne ez az állapot” – emelte ki Csatos Erika pénzügyi mentor.

1. Minél előbb találjuk ki az ajándéklistát

Érdemes minél hamarabb összeállítani, hogy kinek milyen ajándékkal készülünk. A november még tele van 20-25 százalékos kedvezményeket kínáló akciókkal, amiket remekül ki lehet használni, vagy ebben az évben azt is mondhatjuk, hogy csak a gyerekeknek vásárolunk, a felnőtteknek pedig élményt ajándékozunk. A Tesco áruházakban több száz terméket kedvezményesen tudnak megvásárolni a Clubcard-használók, a kedvezményes termékek köre pedig hetente megújul. A hűségkártyával nemcsak élelmiszereket, hanem számos más árucsoportba tartozó terméket eleve kedvezőbb áron lehet megvásárolni, mint Clubcard-tagság nélkül. A kártyahasználattal járó pontgyűjtés is meghálálja önmagát, hiszen utalvány formájában beváltva gyakorlatilag készpénz-visszatérítést jelent, de a további kuponok és személyre szabott ajánlatok is a vásárlókat segítik.

2. Tervezzük meg a karácsonyi menüt

Fontos, hogy azt is számoljuk ki, hogy mennyit tudunk szánni a karácsonyi menüre! Ha az idén nem fér bele a büdzsébe egy-egy különleges fogás, akkor inkább készítsük el a családi kedvenceket! Fordítsunk arra is figyelmet, hogy csak akkora adagokat főzzünk, ami el is fogy az ünnepek alatt! Ne pazaroljunk, ne dobjuk ki az ételt a szemétbe! Ha megvan a listánk, tartsuk magunkat hozzá és tervezzük meg, hogy milyen akciókat használunk ki. Ha tervezetten és nem az utolsó héten kell mindent beszerezni, a Tesco hűségkártyás kedvezményeivel élve egy 4-5 tagú család esetében több tízezer forintot is meg lehet takarítani. Az online bevásárlással még gazdaságosabbá tehetjük a vásárlási folyamatot, hiszen amellett, hogy a termékek kiválasztása és az akciók ellenőrzése sokkal egyszerűbb, a rendelés kiszállítása is üzemanyag-megtakarítást jelent.

Annak érdekében, hogy ne kelljen az árak összehasonlításával foglalkozni, a Tesco áruházak polcain „árgarancia” felirat jelöli azokat a leggyakrabban keresett, illetve alaptermékeket, amelyek ára tartósan alacsony. A többszáz árucikkből álló választék árát minden héten ellenőrzik, és vállalják, hogy ha máshol mégis olcsóbban lehet megvenni, visszafizetik a különbözetet. 

3. Vásároljunk be időben, ne hagyjuk az utolsó pillanatra

Nagy érzelmi stressztől kímélhetjük meg magunkat év végén, ha nem az utolsó pillanatban rohanunk a bevásárlóközpontokba az összes ünnepi kelléket egyszerre beszerezni. Csináljunk egy tervet, nézzük meg, hogy az ajándékokon kívül mire költünk ilyenkor, gondoljunk például a dekorációra, csomagolóanyagra stb. Nem biztos, hogy most kell kicserélnünk az összes karácsonyi díszt vagy új égősort venni, néhány apró újdonság is felfrissítheti a karácsonyi hangulatot. 

Már az ünnepek előtt nézzünk szét, hogy milyen akciókban tudunk részt venni. Ha hagyunk magunknak időt, rengeteg lehetőség nyílik meg. A különböző magazinok által meghirdetett kuponnapok is jelentős kedvezményeket biztosítanak, de kifejezetten nyugdíjasok számára is elérhetők speciális kedvezmények, mint például a Tesco által keddenként biztosított 5% kedvezmény.

+1  Addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér!

Soha ne vegyünk fel személyi hitelt csak azért, hogy magasabb legyen a karácsonyfa és több ajándék legyen alatta. A legjobb karácsonyi pénzügyi tervet januárban lehet elkészíteni. Számoljuk össze, hogy mire - és mennyit költöttünk az idén, aztán vegyünk elő egy borítékot! Írjuk rá: „KARÁCSONY – 2023”. És ezt követően minden hónapban tegyük félre a kiszámolt összeg 1/12-ed részét! Nagy megkönnyebbülés lesz jövő advent táján elővenni az így összespórolt pénzt.

Fotó: Tesco-Global Zrt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem