Scaffolding and facade of an office building under construction where rockwool elements for thermal insulation had been applied

Még csak most jön az igazi baj a magyar építőiparban: ez mindenkinek fájni fog

2022. október 28. 11:02

A Roland Berger német tanácsadócég tanulmánya szerint a globális ellátási láncok fokozott volatilitása a jövőben is fennmarad, ez pedig jelentős következményekkel jár majd az építőiparra és építőipari gépekre nézve. A geopolitikai, a strukturális, a környezeti, illetve a működési és reputációs hatások miatt alkatrészhiányra kell számítani. Emiatt a gép- és alkatrészárak az egekbe szökhetnek. A nyersanyagárak emelkedésével együtt ez a folyamat a lakossági és üzleti építkezések további drágulásához vezet.

Az érettnek számító észak-amerikai és nyugat-európai piacok vizsgálatakor kiderült, hogy az építőipari gépek iránti kereslet még mindig növekvő tendenciát mutat. A sokszorozódó munkaerő-költségek, az elöregedő (és fogyatkozó) munkaerő és a biztonságra helyezett egyre nagyobb hangsúly hozzájárul ahhoz, hogy az építőipari vállalatok minél több feladatot próbálnak gépesíteni.

Az érett piacok jellegéből adódóan az Egyesült Államokban és Európában az építőipar inkább a javításra és karbantartásra, nem pedig a zöldmezős infrastruktúrára összpontosít, ami jelentősen elősegíti a kompakt gépek értékesítését. A gépvezérlő rendszerek, az épületinformációs modellezés (BIM) integrálása és az önvezető gépek használata mind ezen hatások miatt terjedt el ennyire gyorsan

– fogalmazott Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

A szén-dioxid-mentesítés és a dízelmotoroktól való eltávolodás szintén hatást gyakorol az iparra, bár az alternatív üzemanyaggal működő építőipari berendezésekre való átállás a még legjobb esetben is csak gyerekcipőben jár

– tette hozzá a szakértő. A Roland Berger öt tényezőt emelt ki, amelyek hozzájárulnak az ellátási bizonytalansághoz

1. Geopolitikai hatások

A globalizáció évtizedei után a geopolitikai környezet az ellenkező irányba kezdett elmozdulni. Az országok most protekcionista álláspontot képviselnek, és az ellátási láncok újbóli lokalizációjába (deglobalizáció) fektetnek be. Ez gyakorlatilag minden ágazatban megzavarja a globális ellátást, és további kereskedelmi háborúkat, vámokat, nyersanyaghiányt és lokalizációs törekvéseket eredményezhet.

2. Strukturális kockázatok

A kereslet-kínálat egyenlőtlenségei, az anyag- és beszállítói függőségek, a technológiai újítások, a munkaerőhiány és a logisztikai zavarok mind-mind hozzájárultak a hiány fokozódásához az elmúlt években. Ezek a hatások zavarokat okoznak a globális ellátási láncokban, mivel a kapacitást, a határidőket, az árakat és a minőséget mind befolyásolják. Az infláció (részben a strukturális logisztikai és munkaügyi zavarok miatt) globális jelenséggé vált, ami további bizonytalanságot okoz a fogyasztók, a vállalkozások és a kormányok számára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3. Környezeti kockázatok

Az extrém természeti és időjárási jelenségek számának megnövekedése negatívan hat a termelésre és a szállítmányozásra, következésképpen a beszállítóktól függő downstream iparágakra is. Az éghajlatváltozás növeli a természeti katasztrófák gyakoriságát és súlyosságát, ami további nehézségeket okoz.

4. Működési kockázatok

A termelés bármikor megszakadhat, például egy üzem/berendezés meghibásodása, munkaügyi viták, egy kibertámadás vagy egyéb informatikai hiba esetén. Megállapítható, hogy széles körű fennakadást okozhat az ellátási láncok bármely pontján bekövetkező operációs hiba. Bár a működési kockázatok mindig is elszigetelt hiányeseményekkel jártak, továbbra is komoly aggodalomra adnak okot mind a gyártók, mind a beszállítók és még a végfelhasználók körében is.

5. Reputációs kockázatok

A sokszínűség, méltányosság, valamint az ESG kezdeményezések egyre fontosabbak a fogyasztók, a kormányok, a befektetők és az érdekelt felek számára. Ezek hatással vannak a márkaértékre és a vállalati értékelésekre, és a vállalkozások számára a potenciális zavarok egyre növekvő és változatos forrását jelentik.

Mit tehetnek a vállalatok?

Az elmúlt időszakban számos vállalat hozott azonnali ellenintézkedéseket a hiány leküzdésére. Az eredetiberendezés-gyártók (OEM-ek) és az autóipari beszállítók egyre inkább megértik, hogy a jelenlegi válsághelyzetek kezeléséhez szervezeti változtatásokra is szükség van, a félvezetőhiány kezelésére például dedikált munkacsoportokat hoznak létre. A strukturált munkacsoportok bevezetése és ehhez kapcsolódó változások szervezetben való rögzítése jó első lépés, tekintettel a jelenlegi és hosszú távú változékonyságra. Emellett a rugalmas termelési sémák, a termékportfólió priorizálása, a beszállítói skálázás, az ellátási lánc átláthatósága és az ellátási kockázatértékelések további széles körben elfogadott ellenintézkedések.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem