20 °C Budapest
Rear view of young Asian mother with a shopping cart grocery shopping for baby products in a supermarket. She is standing in front of the baby product aisle and have no idea which product to choose from

Tombol az infláció a világban: ennek még kegyetlen vége lehet Magyarországon is

MTI
2022. január 12. 13:33

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban a fogyasztói árak az októberben mért átlagos 5,2 százalék után novemberben 5,8 százalékkal emelkedtek éves alapon, ami több mint 25 éve - 1996 májusa óta - a legmagasabb növekedési ütem. 2020 novemberében az infláció mindössze 1,2 százalék volt - közölte a szervezet.

Az energiaárak novemberi növekedése 1980 júniusa óta a maximumra gyorsult és elérte a 27,7 százalékot, miután októberben 24,3 százalékot mértek. Az élelmiszerek drágulása az októberi 4,6 százalékról 5,5 százalékra gyorsult novemberben. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 0,3 százalékponttal, 3,8 százalékra emelkedett novemberben az OECD-ben.

A szervezet által közölt adatok szerint a fogyasztói árak növekedésének felgyorsulása a hét legfejlettebb ipari ország mindegyikében megfigyelhető volt Kanada kivételével, ahol októberhez hasonlóan novemberben is 4,7 százalékos inflációt mértek. A fogyasztói árak az Egyesült Államokban gyorsultak a legnagyobb mértékben, az októberi 6,2 százalékról 1982 júniusa óta a legmagasabb szintre, 6,8 százalékra.

Az eurózóna inflációja (az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, HICP alapján) novemberben 4,9 százalék volt az októberi 4,1 százalék után, az élelmiszer- és energiaárak nélküli mutató 2,6 százalék volt az októberi 2,0 százalékkal szemben. Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) előzetes becslése szerint a HICP-növekedés decemberben 5 százalékra gyorsult, miközben a maginfláció 2,6 százalékon maradt.

A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban a novemberi infláció 5,9 százalékra gyorsult az előző havi 5,3 százalékról. Különösen Kínában nőttek a fogyasztói árak, 2,3 százalékkal az októberi 1,5 százalék után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem